Vilka typer av höga klackar är dåliga för din hälsa?

Vilka typer av höga klackar är dåliga för din hälsa?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Ja, det är sant att de ser bra ut. Men detta betyder inte att de inte är dåliga för dig. “Att vara moderiktig och se bra ut gör ont”, säger många kvinnor. Men det är inte nödvändigt att pina sig själv med dåliga skor. I den här artikeln förklarar vi vilka skor som är bäst för en kvinnas olika aktiviteter och hur stor del av tiden du kan bära höga klackar.

De värsta skorna för kvinnor

En färsk studie av ortopediska Associates of New York uppger att de värsta skorna som kvinnor kan bära har en hög och smal klack (också känd som stilettklack). Detta beror på att kroppens tyngd vilar på fotkulan, där tårna är, vilket lägger ett stort tryck på en enda punkt. Även dina knän och höfter skjuts framåt och påverkar kroppens balans i allmänhet, vilket försvagar hälsan hos både ben och rygg. Skor som dessa skadar dig ända från vristerna upp till nedre ryggen.

I fallet med platåskor, som ju är mycket populära nuförtiden, finns det också problem. Många människor hävdar att tyngden “fördelas” längs hela foten, men det är inte sant. Precis som i fallet med den höga och smala klacken hamnar trycket på tårna, även om skornas tjocka klackar skonar hälarna lite mer. Platåskor förorsakar förhårdnader, liktornar samt vrist- och ryggsmärtor.

Fina skor

Boots kan vara lite säkrare, men du kan inte lita på dem heller. Studien visade att den del av kroppens tyngd som hamnar på tårna ökar med höjden på klacken. Detta innebär att ju högre klacken är desto större blir skadan.

Ballerinaskor är också mycket populära eftersom de kan bäras både på jobbet och när man går ut med vänner. Men se upp; för även om de är helt platta och inte har någon klack, ger de inte fötterna något fotvalvsstöd, vilket gör att fötterna får “jobba” dubbelt så hårt. Detta kan orsaka inflammation, rygg- eller hälsmärtor eller till och med frakturer.

Träningsskor, som används för träning eller promenader, ger det bästa stödet för dina fötter. Däremot kan de ofta orsaka svamp om du bär dem för ofta, speciellt om du inte bär bomullsstrumpor.

Mer information om klackar

Statistik visar att kvinnor lider av fyra gånger mer fotproblem än män. Detta beror på skorna de bär, speciellt höga klackar. När du sätter dina bara fötter i marken bär den främre delen (trampdynan) 43% av din tyngd för varje steg medan hälen absorberar övriga 57%.

Om klacken är 4 cm hög byter dessa procentsatser plats. När klacken är 6 cm är andelen av tyngden som hamnar på tårna uppe i 75%. När klacken är över 10 cm vilar 90% av tyngden på fotkulan.

Ha rätt höjd på klackarna

Detta gör din tyngd obalanserad och får dig att ändra hela din hållning. Den kroppsdel som lider först är vristerna. Det är därför kvinnor är mer benägna att drabbas av stukningar om de bär höga klackar. Eftersom vaderna måste kompensera för den tyngd som flyttas framåt, drar de sig samman och förkortas, vilket orsakar obehag och muskelsammandragningar.

Efter benen är knäna nästa del som överbelastas när du bär klackar eftersom trycket ökar från fotsulan och uppåt. Du böjer dig mer än när du är barfota, vilket skapar obalans i dina lårmuskler och den främre benmuskulaturen.

Listan fortsätter: De felplacerar höftlederna och skapar ryggsmärtor. I själva verket ändras hela din hållning. Liktornar uppkommer på fötterna, förhårdnader och deformationer bildas på tårna och du kan drabbas av svullnad och smärta efter en hel dag i höga klackar.

Hur man kan förebygga problem relaterade till höga klackar

Nu vet du vilka riskerna är med att bära högklackade skor. Men om du fortfarande gillar dem, bär dem på jobbet eller tillfällen då du vill se snyggare ut (de gör att dina ben ser elegantare ut, de är perfekta för fester, de gör att du ser längre ut etc.). Många kanske tror att bästa valet är att sluta bära dem. Men sanningen är att det heller inte är bra att inte ha någon form av klack alls, som vi förklarade tidigare.

Det bästa alternativet är att bära klackar som är ungefär 2 cm höga så att tyngden på fotkulan och hälbenet är mer balanserat med 50% på varje del. De bör inte vara högre än 3 cm. Om du gillar höga klackar, välj platåskor som inte skadar dina fötter lika mycket.

3 cm klack balanserar foten

Om du bär klackar då och då, när du går ut eller vid speciella tillfällen, är det inga problem. Vad du inte bör göra är att bära dem varje dag flera timmar i sträck, som till exempel på jobbet. Om du inte kan vara utan högklackat på jobbet är det en bra idé att ha med dig ett annat par i väskan. På väg till och från jobbet kan du bära bekvämare skor och så har du på dig klackarna under arbetstid. Om du sitter vid ett skrivbord kan du ta dem av dig, och sätta dem på dig när exempelvis chefen kommer eller när du ska in på ett möte.

Det är också bra att veta att ju smalare skorna är desto mindre skada kommer de att orsaka dig. I fråga om materialet är den bästa typen läder (om möjligt syntetiskt). Dina tår immobiliseras och rör sig inte “fritt”.

Foton med tillstånd av Mervi Eskelinen, Jocely Saurini, Larry Johnson, Heather Dow, Maria Morri Thomas R Koll och Alison Here.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.