Är det bra eller dåligt för barn att gå barfota?

Efter att vi bytte landsbygden mot storstäder är många av åsikten att det att gå barfota kan leda till skador hos barn och vuxna. Fortsätt läsa för några fakta om detta ämne som är relevant för många föräldrar.
Är det bra eller dåligt för barn att gå barfota?

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hur många gånger fick du höra som barn att det inte var lämpligt gå barfota? Det är ett ämne som fortfarande förföljer föräldrar. Därför ska vi i dagens artikel diskutera några fakta som forskare nyligen upptäckt i ämnet. Kort sagt, ju mer frihet små fötter har, desto bättre utvecklas de.

I Sverige har det länge ansetts vara väldigt hälsosamt att gå barfota. Men med ökade risker i form av krossat glas, eller andra förorenande vassa objekt, har rädslan tagit överhanden. Hos vissa finns även idén att kalla fötter kan orsaka förkylningar. Detta är dock inte sant. För att en förkylning ska inträffa behöver virus komma in i kroppen genom de övre luftvägarna. Så vad är då risken för barn som inte vill ha skor på sig?

Är det bra eller dåligt för barn att gå barfota?

Ett par små skor.
Det finns ingen tydlig konsensus om att gå barfota.

Skodon rekommenderas inte under de första månaderna av livet. Dess funktion är uteslutande mot kyla, fukt och skador. Således kan en sömlös strumpa perfekt uppfylla denna funktion.

Dessutom är det inte heller en bra idé att bära skor under stadiet innan barnet börjar krypa, vanligtvis före 8 månaders ålder. Detta eftersom krypande utan skor är avgörande för barnets psykomotoriska utveckling.

Det är vid omkring 18 månader som barnet börjar stå upp och kan börja använda flexibla skor för att skydda mot kyla. De måste dock tillåta fötterna att andas.

Därefter, vid fyra års ålder, börjar det bli nödvändigt att skydda foten mot vissa skador. Således bör skorna vara styvare, liknande de som används av vuxna.

Skorna bör ha en rundad front och vara breda för att tårna ska kunna röra sig inuti. Läder är det bästa materialet eftersom det är 100 % naturligt och låter foten andas. Dessutom måste de vara lätta för barnet att ta av och på.

Hälsofördelarna med att gå barfota

Här är några av fördelarna med att inte använda skor.

Det främjar bildandet av fotvalvet

Barnfötter består av mjuk vävnad där benen börjar bildas i fosterstadiet. De flesta av dessa ben hårdnar vid födseln, men fullständig stelhet sker inte förrän i vuxen ålder.

Det är denna flexibilitet, det rikliga fettet under huden och andra förändringar som innebär plattfot under de tre första levnadsåren.

Detta tillstånd när undersidan av foten är platt korrigerar sig vanligtvis i ett senare skede av sig själv. Att barnet har plattfot innebär att hela fotsulan vidrör marken.

Det bidrar till barnets sensoriska utveckling

Fötterna har en högre taktil känslighet än händerna mellan tiden barn föds och deras första åtta-nio månader i livet. Som du kan föreställa dig använder de sina fötter för att utforska världen runt omkring dem.

Under denna process går de vidare till händerna och sedan till munnen för att testa saker, vilket beror på att dessa sinnen är mer utvecklade.

Det handlar dock inte bara om känslan, utan också om smak och temperatur. Det är därför det är så viktigt för dem att kunna röra tår och fötter fritt.

Det stimulerar kinestetiska känslor

Det kinestetiska eller proprioceptiva sinnet avser förmågan att upptäcka musklernas position. Det är känslan som gör att vi kan vara medvetna om vår kropps hållning i förhållande till omvärlden.

Barn behöver känna ojämn mark, tryck och olika typer av texturer för att utveckla denna förmåga. Detta beror på att det hjälper till att förbättra muskulaturens position och stärka deras leder.

Möjliga risker och försiktighetsåtgärder

Ett barn som gråter.
Barn uttrycker sig ofta genom att gråta.

De största problemen med skor är deras stelhet och oförenlighet med barnets livsstil

Små barn älskar att hoppa och klättra, och skor får dem att glida och falla eftersom de flesta sulor inte är flexibla. Det finns också andra möjliga problem som:

Inväxta tånaglar

Detta är ett tillstånd där en kant eller sidan av tånageln växer in i vävnaden. En av de vanligaste orsakerna är snäva skor som håller tårna och naglarna för nära varandra.

Fotsvamp

Denna svampinfektion uppstår när foten är svettas inuti åtsittande skor. Du kanske inte är medveten om det men fuktiga strumpor eller skor under varma förhållanden främjar svamptillväxt.

Strukturella fotproblem

Knölar är den vanligaste strukturella skadan. Dessa är hårda och smärtsamma utväxter på tåleden. Liktornar och förhårdnader kan också bli förtjockade på grund av friktion eller tryck medan vårtor ofta dyker upp på fotsulan.

Saker att tänka på när man går barfota

Se helst till att ditt barn bär skor vid pooler, på gräsmattor eller i omklädningsrum för att undvika fotsvampinfektioner.

Du bör också vara uppmärksam för vad som gäller rörande stelkrampsinjektioner om ditt barn skulle trampa på vassa föremål, och alltid undersöka dess fötter så att inga sår uppkommit utan att du märkt det.

Sammanfattningsvis, barns fötter bör helst vara fria för luft och rörelse, men barn bör bära skor i alla situationer som kan vara farliga och som kan skada deras fötter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.