Ta hand om sjukdomar & skador på tårna

Ta hand om sjukdomar & skador på tårna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det är väldigt viktigt att du väljer dina skor väl: sådana som inte klämmer tårna för mycket. Och när du kommer hem är det viktigt att du tar av dig skorna så att fötterna inte måste lida. Tårna glöms ofta bort. Vi kommer inte ihåg dem förrän de får skavsår eller när deformiteter i lederna börjar bilda hallux valgus, som är otroligt smärtsamt.

Så vad kan du göra? Vilka förebyggande åtgärder kan du ta? Idag vill vi fokusera på dessa problem samt tåskador som är mycket vanliga, framförallt bland kvinnor, och hur du borde behandla dem.

De vanligaste tåskadorna och problemen

Vi lägger ner majoriteten av vår dag med att hålla våra tår instängda och intryckta i skor som inte alltid är det bästa valet för dem. Du kanske inte är medveten om det, men det är inte ovanligt att man efter åratal av att ha använt olämpliga skor utvecklar deformerade och förtvinade tår för att de inte får röra sig tillräckligt.

Det är väldigt viktigt att på något sätt balansera det hela. Vi menar inte bara vilken typ av skor du borde använda, utan om att göra små övningar med dina tår så att de förtvinar.

Så låt oss ta en titt på en rörelse och analysera vad det vanligaste problemet är.

1. Hallux valgus

Många säger att hallux valgus, eller snedställd stortå, beror på att man har använt fel typ av skor för länge, men det är inte hela sanningen. Det är även känt att de som “aldrig bär skor” också drabbas av samma deformitet. Så vad är orsaken?

 • Vissa är predisponerade att utveckla tillståndet. Det är ofta ärftligt och därför medfött.
 • Om du är genetiskt predisponerad och samtidigt använder olämpliga skor förvärras problemet eller så kan det komma att dyka upp mycket tidigare.
 • Om du är plattfotad: framförallt om dina stortår sticker ut längre än dina andra. En överdrivet stor stortå (känt som egyptisk fot) är den vanligaste orsaken till hallux valgus.

Detta eftersom stortån är den mest framträdande. Det slutar med att den kläms av skon i större utsträckning och böjs utåt. Med tiden kan det ge upphov till hallux valgus.

Hur kan hallux valgus behandlas?

 • Hallux valgus kan inte alltid förebyggas, så om dina familjemedlemmar har drabbats (din mamma, mormor/farmor eller faster/moster) kan det vara en bra idé att undvika skor med stängda tår från tidig ålder.
 • Det är viktigt att du gör övningar som främjar rörelse av tårna, såsom promenader. Försök att plocka upp saker från golvet med tårna (trasor, handdukar, mm.).
 • Om du redan har drabbats av hallux valgus är det viktigt att du förhindrar att de blir inflammerade. Ta avslappnande fotbad och lägg rosmarin eller lavendel i vattnet.
 • Avslutningsvis kan hallux valgus hindra dig från att gå normalt, vilket kan leda till ryggradsproblem. Det betyder att du med tiden kan behöva ett kirurgiskt ingrepp. Lyckligtvis har patienter som genomgått dessa ingrepp rapporterat förbättring.

2. Inväxta tånaglar

Inväxt tånagel

Att ha en inväxt tånagel är lika vanligt som det är smärtsamt. Har du någonsin haft en?

 • Inväxta tånaglar beror på att dina skor är för tajta och drabbar nästan alltid stortån.
 • Sättet du klipper tånaglarna kan också leda till inväxta tånaglar. Ibland kanske du klipper dem för kort eller lämnar kanterna kantiga istället för runda, så att du får en spets som kan gräva in sig i huden.
 • Kom också ihåg att många föds med tånaglar som svänger nedåt och in i huden. Det kan höja risken för att de drabbas av dessa problem.

Hur förebygger man inväxta tånaglar?

 • Sänk ner fötterna i varmt vatten.
 • Klipp inte tånaglarna för kort och lämna inte vassa, spetsiga kanter som kan skada huden.
 • Undvik att använda för tajta skor som kan klämma din stortå.

3. Förhårdnader, inflammation och smärta i tårna

Fotbad

Vem har inte haft en blåsa eller förhårdnad på sina fötter? Det är rätt vanligt och kan vara tröttsamt. Fötterna har 26 ben, och 14 av dessa finns i tårna. Om dina tår gör ont kan det bli svårt att gå ordentligt och det försvårar de sysslor du kanske har att göra under dagen.

Vad är möjliga orsaker?

 • Att bära högklackat eller tajta strumpor.
 • Torra fötter.
 • Brist på exfoliering.
 • Förhårdnader dyker generellt upp på hälarna eller sidorna av stortån eller lilltån. Det beror på skav och kan leda till ett mer smärtsamt problem.

Vad kan jag göra för att behandla förhårdnader eller skav?

 • Om du spenderar flera timmar i stängda skor kan du ta ett avslappnande fotbad när du kommer hem och försöka exfoliera dina hälar. Massera tårna och applicera essentiell nyponolja på dem innan du går till sängs. Bär bekväma strumpor medan du sover.
 • För att ta bort förhårdnader kan du göra ett avkok med en liter vatten och 100 gram nässla. Häll sedan den resulterande vätskan i ett badkar och sänk ner fötterna i 20 minuter. Efteråt skrubbar du hälarna med en pimpsten. För att avsluta masserar du fötterna och tårna med essentiell kamomillolja.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.