11 trick för att få kläder att hålla längre

maj 13, 2019
Visste du att det bästa sättet att tvätta läderskor är att applicera en lösning med vatten och vinäger? De kommer att se helt nya ut!

Vill du få kläder och skor att hålla längre? Inga problem, här delar vi med oss av 11 effektiva husmorsknep!

Det är viktigt att ta vara på våra kläder och skor, speciellt om de är tillverkade av fina material. Det finns faktiskt många produkter på marknaden som ger löften om att hålla dem rena och fina, men många innehåller ämnen som är farliga för miljön och hälsan.

Vissa huskurer kan dock på ett naturligt sätt hålla både dina skor och kläder i bra skick, och du kan använda dem när som helst utan problem. Lär dig att få kläder och skor att hålla längre i den här artikeln.

Få kläder att hålla längre med dessa trick

1. Få bort ludd efter tvätt – viktigt för att få kläder att hålla längre

Tröja

Tröjor får ofta ludd på sig efter att man tvättar dem och tyvärr kan det orsaka både allergi och klåda. För att undvika det kan du blötlägga tröjan och lägga den i en behållare eller en påse i frysen i 10 timmar. Sedan lägger du den i varmt vatten.

2. Ta bort dålig lukt

Luktar dina kläder illa? Neutralisera lukten genom att ha på lite vodka utspätt med tre delar vatten. Det tar direkt bort dålig lukt.

Läs: Motverka kroppslukt med naturliga kurer

3. Ta bort sminkfläckar

Det händer ofta att man får sminkrester på blusen när man applicerar sminket. För att ta bort det kan du använda lite raklödder och gnugga på det innan du tvättar kläderna.

4. Tvätta mockaskor

Mockaskor

Mocka är en ganska speciell textil att ha på skorna, men det kan vara svårt att rengöra dem. För att det inte ska bli ett problem kan du blötlägga en fil och gnugga lätt mot skorna.

5. Ta bort märken från läderskor

Det kan formas mögelfläckar på vissa läderartiklar, även på skor. Det är inte lätt att rengöra dem och ibland kan man behöva en extra produkt för att få bra resultat. Om det är fallet för dig kan du blanda lika delar vatten och äppelcidervinäger och gnugga på skorna med en tandborste.

6. Stärk knappar och få kläder att hålla längre

Om du börjar märka att knapparna på din blus håller på att falla av och du inte har nål och tråd till hands kan du använda lite genomskinligt nagellack istället.

7. Ta bort fettfläckar

Fettfläckar

Fett kan lätt förstöra kläderna och kan vara svårt att få bort. Om du har problem med det kan du använda lite diskmedel eller en lösning med salt och citron. Låt sitta i en timme och skölj sedan.

8. Fixa en dragkedja som har fastnat

Har din dragkedja fastnat? Oroa dig inte, för du lätt kan applicera lite vaselin för att lösa problemet.

9. Få kläder att hålla längre genom att ta bort svettfläckar

Svettfläckar kan lätt ge dina kläder ett smutsigt utseende. Du kan dock använda billiga produkter som bikarbonat och citron för att få bort det.

Blanda dessa tills du får en massa och gnugga sedan in blandningen med en tandborste.

Ett annat alternativ kan vara att använda en krossad aspirin och lite väteperoxid. Applicera på samma sätt som ovan.

10. Fläckar från läppstift

Läppstift har många kemiska ingredienser och kan vara väldigt svårt att få bort. För att du inte ska behöva lida något mer kan du applicera lite hårspray och låta det torka i två minuter innan du sköljer.

11. Dålig lukt i skorna

Vissa skor är en perfekt miljö för bakterier och fotlukt. Du kan ha i ordentligt med bikarbonat för att absorbera lukten och motverka mikroorganismer.

Spara