Lär dig att ta bort förhårdnader på ett effektivt sätt

Pimpsten låter dig ta bort död hud. Du kan använda den när du badar för att låta fötterna slappna av eller efter andra behandlingar för att öka effekten.
Lär dig att ta bort förhårdnader på ett effektivt sätt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Förhårdnader på fötterna uppkommer när huden utsätts för mycket friktion eller tryck, vilket utlöser en försvarsmekanism där huden försöker skydda sig mot sår som kan orsaka infektioner.

Många begår det stora misstaget att försöka skära av dessa förhårdnader, men det kan vara mycket smärtsamt och även leda till infektioner som förvärrar problemet.

Även om det finns många huskurerar som kan ta bort förhårdnader på ett naturligt sätt kan de i vissa fall påverka blodcirkulation hos de som lider av diabetes, så i dessa fall rekommenderas att du uppsöker en läkare.

De som inte löper denna risk bör titta extra noga på följande råd för att ta bort förhårdnader på fötterna.

Råd för att förebygga och ta bort förhårdnader på ett naturligt sätt

eliminera valkar
  • Det första du bör göra är att byta skor eftersom det kan vara så att de är dåliga för dina fötter. Om dina skor är för tajta kan de ge upphov till förhårdnader, och om du inte byter ut dem kan det vara svårt att helt och hållet bli av med dina förhårdnader. Om möjligt ska du försöka använda bekvämare skor som erbjuder bättre luftcirkulation.
  • Försök att hålla huden på fötterna ren och torr under alla omständigheter. Om du svettas mycket bör du använda antiperspirant och strumpor.
  • Efter en lång dag kan du ta ett fotbad med lite varmt vatten och flytande tvål. Blötlägg dem i 10 minuter så kommer du sedan att känna dig bättre.

Naturliga behandlingar för att ta bort förhårdnader på fötterna

Pimpsten

För att påbörja behandlingen bör du först blötlägga fötterna i varmt vatten i 20 minuter. Du kan sedan skrapa fötterna med en pimpsten.

Skölj av pimpstenen då och då för att ta bort smårester. Försök att gnugga bort så mycket av förhårdnaderna du kan utan att skrapa bort den friska huden. När dina fötter återigen har återfått sin naturliga färg kan du avsluta behandlingen.

Behandling med citron och vitlök

eliminera valkar

Den här behandlingen med citron och vitlök hjälper till att ta bort döda hudceller och gör det lättare att ta bort dina förhårdnader.

Det enda du behöver göra är att blanda en tesked torkad kamomill med citronjuice och en hackad vitlöksklyfta. Applicera på det drabbade området, låt verka i 20 minuter och skölj därefter med ljummet vatten.

Bikarbonat

Bikarbonat är en väldigt ekonomisk produkt som du lätt kan hitta i affären och är perfekt för att ta bort förhårdnader. Du behöver bara lösa upp 3 matskedar bikarbonat i ljummet vatten och blötlägga fötterna i det i 30 minuter.

Behandling med lök, citron och salt

eliminera valkar

Den här behandlingen hjälper till att ta bort döda hudceller och bakterier som ackumuleras på förhårdnader. Citron och lök rengör huden på djupet, medan saltet exfolierar huden på ett naturligt sätt.

Du behöver bara skära en lök i småbitar och ha på några droppar citronjuice och salt. Du kan exempelvis använda en gasväv för att fästa blandningen mot huden under natten. Upprepa varje dag.

Behandling med tomat

Ett annat sätt du kan ta bort förhårdnader naturligt är med tomat. Det enda du behöver göra är att ta tomatens fruktkött och applicera direkt på det drabbade området. Därefter täcker du över med någon form av omslag eller bandage och låter verka under natten. Upprepa varje dag innan du går och lägger dig.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.