Terapeutiska användningsområden för bikarbonat

Natriumbikarbonat, i vardagligt tal kallat bikarbonat, kan hjälpa oss att gå ner i vikt. Det är dock inte rekommenderat att inta mer än tre matskedar per dag eftersom detta kan orsaka gastrointestinala problem.
Terapeutiska användningsområden för bikarbonat

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2018

Många läkare ser bikarbonat som en verklig resurs för att komplettera många behandlingar. Det är en fantastisk kemisk förening som anses vara en prisvärd och praktisk huskur mot en rad olika sjukdomar. Vill du veta exakt vilka användningsområden för bikarbonat som existerar?

1. Bikarbonat och njurhälsa

Bikarbonat är ett utmärkt stöd för alla som lider av njurproblem. Eftersom det är en naturlig elektrolyt (natriumbikarbonat) hjälper det till att reglera blodets surhetsgrad (pH-värdet). Det är ett bra sätt att främja njurarnas naturliga funktion.

Hos dem som lider av njurproblem är det vanligt att bikarbonatnivån i kroppen sjunker kraftigt, och en mycket låg nivå kan orsaka renal tubulär acidos (RTA). I dessa fall är det bra att ta en matsked bikarbonat upplöst i vatten efter middagen för att balansera pH-nivåerna i blodet, vilket förbättrar metaboliska funktioner i kroppen. Detta är värt att lägga på minnet.

2. Användningsområden för bikarbonat: vid urinvägsinfektion

Smärta vid urinering

Urinvägsinfektioner är mycket vanliga, särskilt hos kvinnor, men vi kan behandla dem. Förutom antibiotika som ordinerats av läkare kan du använda bikarbonat och citron. När dessa två kombineras lindras smärtan och den brännande känslan som orsakas av urinvägsinfektioner.

Denna förmåga beror främst på den alkaliska substansen som gör urinen mindre sur och därför minskar den brännande smärtan i urinvägarna. Detta är en enkel huskur som kvinnor kommer uppskatta: lös en matsked bikarbonat i ett glas vatten och tillsätt saften från en halv citron.

3. Bikarbonat för att rensa tjocktarmen

Massage för irritabel tarm

Att rensa tjocktarmen är nödvändigt för att upprätthålla kroppens hälsa. Emellanåt blir denna del av vårt tarmsystem mättad med giftiga ämnen och jäst, vilket förhindrar våra kroppar från att bearbeta salterna och tillgodogöra oss vitaminer som vitamin K.

Allt detta påverkar på ett eller annat sätt vår hälsa utan att vi ens märker det. Bikarbonat neutraliserar syra och har förmågan att rensa ut toxiner från mag-tarmkanalen.

Om vi tillsätter örter till bikarbonat upplöst i vatten bidrar vi till att förebygga förstoppning, stärka vårt immunförsvar samt främja spridningen av nyttiga bakterier som hjälper oss att rena våra kroppar från skadliga ämnen.

4. Bikarbonat för bättre matsmältning

Dålig matsmältning
Bikarbonat upplöst i vatten efter våra måltider är sannolikt en huskur som vi alla känner till och har provat någon gång, förmodligen efter en extra bastant middag. När vi lider av matsmältningsbesvär är det vanligt att vi drabbas av obehagligt illamående, svullen mage och en brännande känsla i bröstet. I dessa fall är det mycket fördelaktigt att inta bikarbonat för att bryta ned fett och på så sätt främja matsmältningen i magen.

Om du ofta upplever halsbränna bör du inte missa chansen att ta ett glas vatten med en matsked bikarbonat för att bli bättre. Halsbrännan lindras genom att överskottet av syra neutraliseras, vilket minskar obehaget och den brännande känslan. Men se upp: om du upplever halsbränna två till tre gånger i veckan bör du rådgöra med din läkare för att utesluta andra sjukdomar.

Enligt Sahlgrenska akademin kan bikarbonat till och med hjälpa personer med tarmsjukdomar. Detta genom att återställa tarmarnas slemlager.

5. Bikarbonat för att gå ner i vikt

Gå ner i vikt

Det sista av våra användningsområden för bikarbonat är att det kan hjälpa oss att bränna fett. Det är helt sant och beror på att denna naturliga kemiska förening ger oss mättnadskänsla. Men det är inte allt. Att tillsätta lite bikarbonat till både vårt vatten och vår mat gör dem mer basiska, vilket höjer blodets pH. Detta hjälper kroppen att bränna fett.

Vad experterna säger är att de alkaliska ämnena omvandlar fett till muskler och energi. Om vi istället konsumerar vitt socker och mjöl sker det motsatta; det vill säga vi bränner muskler och lagrar fett. Men om vi dricker alkaliskt vatten eliminerar vi sura restprodukter och balanserar vårt blods pH, vilket gör att vi går ner i vikt.

Av denna anledning är det rekommenderat att dricka ett glas vatten med en sked bikarbonat en eller två gånger om dagen. Men kom ihåg att aldrig ta mer än tre matskedar per dag, eftersom det kan vara skadligt.

Sammanfattningsvis är denna naturliga kemiska förening ett bra komplement att inkludera i vår kost. Det är en allierad till vår hälsa som förbättrar njurfunktionen samt vårt blods pH. Men kom ihåg: det är bara ett komplement. Om vi lider av någon form av sjukdom är det alltid våra läkare som ska ordinera oss den lämpligaste behandlingen.

Känner du till några fler användningsområden för bikarbonat?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
  • Miller, M. (2012). Alcalinidad. Parámetros Fisico-Químicos.
  • Jones, L. V. (2012). Acidosis tubular renal. Boletin Medico Del Hospital Infantil de Mexico. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00529-3
  • Bodas, R., Fernández, B., Giráldez, F. J., López, S., & Mantecón, A. R. (2009). Efecto de niveles de suplementación con bicarbonato de sodio en el consumo alimentario y el comportamiento animal de ovinos de ceba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.