4 huskurer med bikarbonat och citron

Bikarbonat och citron kan användas som ett komplement för att reglera en mängd olika kroppsfunktioner. Men det är inte ett universalmedel; det finns fortfarande problem som måste behandlas medicinskt.
4 huskurer med bikarbonat och citron

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2016

Det här är en av de mest kända huskurerna genom tiderna. Att dricka ett glas vatten med lite bikarbonat och citronsaft alkaliserar din kropp, vilket ger fantastiska hälsofördelar som vi kommer gå igenom i följande artikel.

De positiva hälsoeffekterna av bikarbonat och citron

Bakpulver och citron 2
Det råder en del kontroverser rörande den här huskuren. Problemet uppstår när den används som ett universalmedel. Kom ihåg att det är en enkel dryck och du bör inte tillskriva den mirakulösa egenskaper eller förvänta dig att den ska kunna behandla något allvarligt.

Ta det för vad det är: bikarbonat och citron är ett tillskott som kan reglera grundläggande kroppsfunktioner, främja välbefinnande och viktminskning, bekämpa inflammation och avgifta kroppen… men det botar inte cancer. Erbjuder det några fördelar? Absolut. Men kom ihåg att alltid ta kosttillskott enligt anvisningar och med måtta.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på några av hälsofördelarna med bikarbonat och citron:

1. Njurarnas hälsa

Kanske är du en av de som har oturen att drabbas av njur- eller urinvägsproblem, eller njursten? Dessa tillstånd kan undergräva din hälsa, men följande är en enkel huskur som du kan ta efter varje måltid: Ett glas vatten med en tesked bikarbonat och några droppar citronsaft.

Denna kur bidrar till att höja pH-värdet i kroppen, det vill säga alkalisera den. Njurarnas funktion förbättras, och de blir effektivare på att filtrera blodet och lämnar kvar färre föroreningar i urinblåsan, vilka kan orsaka en infektion.

Denna kur, som rekommenderas av många nefrologer, bidrar till att återställa balansen hos dina kroppsliga funktioner och förbättra ditt välbefinnande. När njurarna inte fungerar på rätt sätt ansamlas för mycket syra i systemet. Denna alkaliska kur neutraliserar syran. Den gör dig gott.

2. Bättre matsmältning

Många av våra mormödrar vet att det inte finns något bättre för att behandla matsmältningsproblem än en tesked bikarbonat i ett glas vatten. Om vi tillsätter några droppar citronsaft smälter maten bättre. Det bekämpar syra som kan inflammera magen och matstrupen samt förebygger gasbildning och sura uppstötningar.

Om du undrar om din kropp lider av förhöjda syranivåer och är i behov av denna bikarbonatkur kan du ta en titt på din matsmältning. Om den är tung och ackompanjeras av svullnad eller om du tillbringar mycket tid i badrummet eller lider av förstoppning ska du inte tveka att börja med denna kur. Ta den för att rengöra dina tarmar och rensa ut gifter och jäsande matrester.

3. För en frisk lever

Denna alkaliska tonic kan göra underverk för hälsan hos din lever. Den fungerar som en katalysator för att hjälpa levern att mer effektivt rena kroppen. Kom ihåg att levern avgiftar kroppen, renar blodet samt syntetiserar vitaminer och enzymer.

Ett glas vatten med en tesked bikarbonat och några droppar citronsaft bidrar med C-vitamin och antioxidanter. Det är en bra kur för att se till att din lever hålls frisk och fungerar som den ska. Ta den dagligen på fastande mage.

4. Viktminskning

Har du letat efter något som kan öka viktminskningskraften i din diet? Då behöver du inte leta längre. Ta en tesked bikarbonat upplöst i ett glas vatten med saften av en halv citron varje dag på fastande mage. Denna huskur rensar kroppen på gifter och främmande ämnen som orsakar inflammation, skador på tarmarna och vätskeansamlingar. Höjning av pH-värdet till en alkalisk nivå främjar fettförbränning och därmed viktminskning.

Hur tar jag bikarbonat med citron?

Dricker vatten
Det vanligaste sättet att ta bikarbonat med citron är på morgonen på fastande mage. Vattnet ska vara ljummet, inte hett eller kallt. Tillsätt bara en matsked bikarbonat, som ska lösas upp fullständigt i vattnet, tillsammans med saften från en halv citron eller mindre.

Huskuren är perfekt för att avgifta kroppen, gå ner i vikt samt ta hand om levern. Om du tar kuren för dina njurar tar du ett halvt glas efter dina två huvudmåltider under dagen.

Som en varning att tänka på bör du inte ta denna huskur om du brukar uppleva mycket stress; detta på grund av dess natriumhalt.

Du bör också begränsa din användning av kuren om du lider av gastrit eftersom det kan leda till obehag.

Kom ihåg att det är en bra huskur för att främja ditt dagliga välbefinnande, men den bör inte användas som ett mirakulöst universalmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.