5 enkla sätt att avgifta njurarna

Utöver att balansera surheten i blodomloppet hjälper bikarbonat till att förbättra njurfunktionen och förebygga att njurstenar bildas.

Det är värt att komma ihåg att dina njurar spenderar hela dagen med att rena blodet genom att eliminera avfall och gifter. Ta inte denna viktiga funktion för givet, för din hälsa och livskvalitet är beroende av den. Vi kanske skulle ta och lära oss fem enkla sätt att hålla dem friska och fullt fungerande?

Värdet av att rensa dina njurar

Dina njurar slutar aldrig arbeta. De filtrerar blodet, renar det, tar bort överflödigt salt och gifter samt utlöser hormonutsläpp. Som ett resultat av allt detta regleras ditt blod bättre och din kropp får balanserade elektrolyter. Många underskattar värdet av dessa organ och skadar dem omedvetet genom att leda ohälsosamma livsstilar. Med tiden visar sig dock problemen. Deras kreatinnivåer höjs, njurfunktionen går förlorad och filtreringen av blodet saktas ned. Du känner dig då trött och sjuk, och om du trodde att ditt liv var komplicerat nu kan du tänka dig hur det skulle vara att gå på dialys. Du kanske till och med känner någon som upplever detta nu, och då bör du förstå vikten av att hålla njurarna rena, friska och starka. Så varför inte börja redan idag?

Tecken på att dina njurar har problem

Njurar

Vi har alla upplevt ett eller flera av de symtom vi ska beskriva i denna artikel, så ta dem med en nypa salt så länge de inte blir ett konstant problem. Vi kan till exempel känna oss trötta vissa dagar eller få svullna ben. Detta kan vara helt normalt, men om det är något som inte försvinner eller ackompanjeras av obehag eller konstant känsla av att behöva kissa bör du uppsöka läkare.

 • Kontinuerlig trötthet
 • Svullna ben, framförallt vid vristerna
 • Klåda på kroppen och nervositet
 • Frekvent urinering i mycket större mängder än vanligt
 • Brist på aptit, kräkningar och yrsel
 • Händer och fötter som somnar
 • Konstant längtan efter att sova
 • Fläckar på huden som mörknar

5 sätt att avgifta njurarna

1. Bikarbonat

Bakpulver

Du har säkerligen hört talas om denna rekommendation. Bikarbonat agerar som en naturlig elektrolyt som hjälper till att kontrollera och reglera surheten i blodet (pH-värdet). Bikarbonat hjälper till att bibehålla optimalt pH-värde, och minskar dessutom risken för att njursten bildas samtidigt som njurfunktionen rent generellt förbättras. Det är bra att dricka ett glas vatten med en tesked bikarbonat minst tre gånger per vecka.

2. Fördelarna med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

I detta fall innehåller äppelcidervinäger en syra som är fördelaktig för njurarna. Vid första anblicken kan detta verka motsägande eftersom vi inte försöker höja surheten i blodet, men det som gör att äppelcidervinägern verkligen fungerar är dess förmåga att främja god matsmältning och avgifta njurarna. Prova att dricka ett glas vatten med en matsked äppelcidervinäger efter din huvudsakliga måltid. Varför inte ge det ett försök?

3. De bästa naturliga örterna för dina njurar

Maskros

Fytoterapi är ett perfekt sätt att rensa njurarna eftersom det filtrerar blodomloppet, minskar inflammation och förebygger att njursten bildas. Så vilka är de bästa växterna och örterna att använda för ett gott eftermiddagste? Det ska vi berätta:

 • Basilika: Denna ört är utmärkt för att undvika smärtsam njursten. Du kan göra ett te med fem basilikablad och en matsked honung.
 • Maskros: Detta är en av de bästa örterna för matsmältningen, levern och njurarna. Den är fantastisk för avgiftningar. Gör bara ett te med två teskedar torkade blommor och koka dem i 15 minuter. Att dricka det en gång per dag är perfekt.
 • Ingefära: Om du redan är galen i ingefära har vi goda nyheter för dig. Den anses vara en av de bästa naturliga rötterna för att behandla problem som inflammation, smärta och infektioner, och den både renar och stärker levern och njurarna.

4. De bästa frukterna och juicerna

Granatäpple

 • Vattenmelon: Detta är en läkande frukt och naturlig medicin för njurarna. Varför? Eftersom den innehåller stora mängder vatten och, framförallt, hjälper till att rena kroppens vävnader och blodomlopp. Kom ihåg att den alltid är bäst att ätas färsk.
 • Granatäppeljuice: Tack vare dess sammandragande egenskaper är denna syrliga juice en viktig del av en hälsosam diet som du inte bör missa.

5. En matsked olivolja med citron på morgonen

Citron

Som du vet är olivolja rik på oljesyra, vilken har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att vårda din kropp. Den är även packad med enkelmättade fetter som är bra för njurarna. På morgnarna blandar du bara en matsked olivolja med några droppar citronsaft för att förebygga att njurstenar bildas. Varför inte börja direkt?

MER FÖR DIG