Åtta karakteristiska symptom på njurproblem

oktober 13, 2018

Trötthet, förändringar av urinens färg, ryggsmärtor… Kolla in alla symptom på njurproblem i följande artikel.

Att ta hand om njurarna är en vital del av vår vardag. Ibland så gör vi dock misstag: dåligt näringsintag, inte tillräckligt med vätska; och det är då som du kan börja se de små tecken som visar att något inte står rätt till. Vad sägs om att ta en titt på några av de symptom som kan visa att du lider av njurproblem? Se till att ta anteckningar, för din hälsa!

Symptom på njurproblem du bör känna till

Som ordspråket säger: Kunskap är makt. Att lyssna på sin kropp är ett oersättligt verktyg för att bibehålla god hälsa, men det gäller att lyssna på även de minsta av detaljer. Symptom på njurproblem kan vara väldigt uppenbara, så det skadar aldrig att gå till en läkare för att kolla upp det.

1. Förändringar i urineringen

Njurproblem
Detta är säkerligen det mest uppenbara symptomet för njurproblem och kan enkelt upptäckas.

  • Du måste gå upp flera gånger per natt för att urinera brådskande, men får bara fram några droppar.
  • Färgen på din urin förändras eller innehåller skum eller bubblor. Utöver att du behöver urinera mer frekvent så verkar färgen på urinen vara mörkare (likt Coca Cola) på grund av blod.

2. Utmattning

Ibland blir vi trötta utan påtaglig anledning. Vi går sakta, vi blir trötta av att gå uppför trappor, våra kroppar känns tömda. Det är även väldigt vanligt att allt du kan tänka på när du kommer hem från jobbet är att sova.

Vad är orsaken till denna brist på energi? Njurarna producerar ett hormon som kallas erytropoietin. Om det uppstår ett problem med njurarna så kan produktionen av detta hormon störas. Detta orsakar i sin tur att mängden röda blodkroppar sänks (vilket sänker syrenivåerna och orsakar anemi). Vi bör ta till åtgärder!

3. Svullnad

Fot
Sväller dina anklar upp konstant? Hur är det med dina ben? Har du svårt att sätta på dig skorna? Då är det möjligt att du har njurproblem, men associera inte omedelbart dessa saker med detta eftersom det kan röra sig om ett enkelt cirkulationsproblem. Du bör leta efter andra symptom, såsom håravfall och svullna händer, fingrar eller ansikte. Allt detta kan vara på grund av att njurarna inte kan få ut överflödig vätska som därför ansamlas i kroppen.

4. Utslag och brännande känsla

Ett plötsligt utslag är jobbigt och kan inträffa på grund av ansamling av blod som orsakas av njursvikt. Det kommer fortsätta att växa och orsaka en obehaglig brännande känsla.

5. Metallisk smak i munnen

Blad på tunga
En annan sak att ha i åtanke är att mat plötsligt kan sluta smaka som den bör. Den inte bara luktar illa, utan smakar även illa och lämnar en metallisk smak i munnen. Detta kan få dig att tappa aptiten. Detta är effekter som personer med njurproblem kan drabbas av, så avfärda dem inte om de inträffar konstant.

6. Illamående och obehag

Det finns många saker som kan orsaka illamående och obehag. När det inträffar frekvent så bör du dock uppsöka en läkare eftersom det kan röra sig om en ansamling av avfall i blodet (uremi), vilket kan få dig att må illa och kräkas.

7. Frossa

Katt
Anemi, brist på röda blodkroppar som orsakar svaghet, kan göra oss känsligare för temperaturskillnader, och speciellt kalla sådana. Vi känner kyla mer och våra händer och fötter känns konstant frusna. Ett väldigt vanligt symptom.

8. Smärta i ena sidan av ryggen eller i ett ben

Har detta drabbat dig förr? Du kan slappna av, för det är ett symptom för många saker. Om det dock är återkommande så bör du vara på alerten. Ryggsmärta på en sida såväl som smärta i ett ben eller ett tryck som stör dig men som inte kan förklaras kan vara ett symptom på en infekterad njure om det alltid är på samma sida.

Ibland kan det orsakas av njurpolyketos på grund av vätskefyllda cystor i njurarna, och ibland kan det vara levern som orsakar stora smärtor.

För att sammanfatta så ska du inte avfärda indikationer som din kropp använder för att kommunicera att något är fel. Vi ska dock inte lägga överdrivet fokus på dem eller, men om du drabbas av återkommande smärta eller andra symptom på njurproblem så ska du inte tveka att gå till en läkare för att undersöka saken.