När bör du boka tid hos en fotterapeut?

En fotterapeut är en utbildad person som tar hand om våra fötters hälsa. Idag ska vi berätta när du bör uppsöka en fotterapeut.
När bör du boka tid hos en fotterapeut?

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2022

Även om vi vanligtvis konsulterar en fotterapeut på grund av smärta eller obehag, är sanningen att de också kan hjälpa oss med förebyggande vård. Fotvård kan förebygga fotskador innan de dyker upp. Med detta i åtanke ska vi i den här artikeln berätta när du bör uppsöka en fotterapeut.

Detta hälsoområde studerar fötterna i ett anatomiskt och fysiologiskt sammanhang och går långt bortom de berömda förhårdnaderna och den biometriska studien av fotsulan. Det är snarare en specialitet som tar sig and de nedre extremiteterna som en funktionell helhet.

Fotterapeuter har förmågan att förebygga, diagnostisera, behandla och rehabilitera fötterna. De kan också korrigera störningar, förhindra att de dyker upp och rehabilitera fotsulan. I vissa länder behöver man ett certifikat för att bli fotterapeut, medan det i andra föreligger krav på en universitetsexamen.

Vanliga skäl att gå till en fotterapeut

Som vi redan har nämnt är fotvård inte en vetenskap som är begränsad till behandling av liktornar och förhårdnader. Olika områden i det dagliga livet påverkar fotens anatomi och fysiologi, och det är här fotterapeuter kan omsätta sina kunskaper i praktik.

Den vanligaste orsaken till konsultation är trots allt smärta eller obehag. När vi märker att fötterna ofta gör ont, känns obekväma att gå på eller att en synlig skada har uppstått går vi till fotterapeuten.

Vi behöver dock inte vänta tills vi har en skada för att få träffa en terapeut. Om vi till exempel ska börja utöva en nu sport, eller om vi har gjort det ett tag, kan denna person ge oss råd för våra fötter. Sport påfrestar och överbelastar ofta våra fötter, och fotterapeuter kan korrigera dålig hållning för att hjälpa oss att undvika skador.

Det finns också ett alternativ att be proffsen att utföra ett biometriskt test av fotsulan. Genom mätningar och apparater bestämmer fotterapeuten hur basen på vår fot ser ut, var den tar på sig för stort tryck och för lite, och vilka skador som kan uppstå om vi inte åtgärdar problemet.

En fotterapeut som masserar en patients fot.
Fotterapeuten tar hand om fötterna, behandlar besvär och förebygger skador.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Medicinsk behandling för hudvalkar på händer och fötter

Störningar som fotterapeuter kan behandla

Fotterapeuter har dock också möjlighet att behandla sjukdomar som redan finns i foten. I vissa fall arbetar de med en allmänläkare eller traumatolog, och ibland direkt enligt sin egen expertis.

Fotvård kan behandla följande:

  • Upprepade skador: Vissa människor skadar ofta sina fötter eller anklar. Detta kan vara resultatet av ett felaktigt fotfäste. Genom att biometriskt utvärdera foten är det möjligt att korrigera dåligt fotfäste.
  • Dålig hållning: Med åldern försvagas och deformeras fotbenet, vilket förändrar sättet vi trampar och stödjer på. Det en fotterapeut kan göra här är att ge äldre och vårdgivare råd om hur man kan förbättra gångdynamiken och förebygga fall.
  • Inåtväxande tånaglar: Fotläkare kan ta bort inåtväxande tånaglar med minimalt invasiv kirurgi som tar bara några minuter och använder lokalbedövning.
  • Platt fot: Platt fot är ett tillstånd där de inre fotvalven inte är helt formade. Detta kan göra ont om man inte har rätt skor.
  • Förhårdnader: Fotterapeuter behandlar förhårdnader med speciella instrument.
  • Hammartå: Vissa drabbas av deformationer av tån, som hammartå, som är vanligast och består av att en tå böjs ner av sig själv. Detta förändrar fotsulan, påverkar användningen av skor och producerar förhårdnader.
  • Bromhydros: Detta är namnet på en intensiv lukt från fötterna som uppstår på grund av fel på körtlarna i de nedre extremiteterna. Ibland finns det samtidiga infektioner som bidrar till dålig lukt, och ibland är det bara en genetisk defekt.
En fotterapeut som tar bort en förhårdnad från en kvinnas fot.
Fotterapeuter tar hand om bland annat förhårdnader och liktornar och det kanske är den uppgift som vi oftast förknippar med fotvård.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 6 fotvårdstips för att dina fötter ska se fantastiska ut

Behandlingar utförda av fotterapeuter

Fotterapeuter är utbildade att utföra behandlingar om de upptäcker en förändring som ligger inom ramen för deras kunskap. I detta sammanhang är användningen av iläggssulor en av de vanligaste rekommendationerna från dem.

Iläggssulor är en ortopedisk behandling – det vill säga de är till för att korrigera avvikelser i axeln på personens hållning. Så genom att förbättra vår hållning kan vi förebygga smärta och ledsjukdomar.

Även om det finns iläggssulor du själv kan köpa i butiker är detta ingen bra idé. Det är långt bättre att en din terapeut först får mäta foten för att bestämma lämplig ilägg för just dig. När allt kommer omkring är fotsulan en individuell egenskap som är unik för varje person.

Vid behov kan fotterapeuten även utföra mindre operationer. Som vi nämnde ovan är behandling av inåtväxta tånaglar och liktornar möjlig med minimala ingrepp på deras mottagning eller klinik utan något annat än lokalbedövning.

Det är viktigt att komma ihåg att fötterna kan återgå till sina ohälsosamma positioner, inåtväxande tånaglar kan komma tillbaka eller att liktornar kan dyka upp igen. Därför är uppföljning viktig även vid fotterapi. Av denna anledning gör fotterapeuter schemalagda möten för att övervaka och utvärdera behandlingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández, S. Sastre. Fisioterapia del pie. Podología física. Vol. 8. Edicions Universitat Barcelona, 1991.
  • Nova, Alfonso Martínez. Podología. Atlas de Cirugía Ungueal. Ed. Medica Panamericana, 2006.
  • López, Juan Carlos Díaz. “Relación entre osteopatía y podología.” El Peu 21.4 (2001): 182-184.
  • Labarta González-Vallarino, Alma Amparo. Actividad científica española en el área de podología: estudio bibliométrico. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2011.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.