10 huskurer mot illaluktande fötter

Visste du att salvia kan ta bort dålig lukt från fötter och skor? Lägg några blad där du brukar förvara dem.
10 huskurer mot illaluktande fötter
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 24 september, 2022

Oavsett om det är vinter eller sommar kan man känna sig obekväm och till och med skamsen av illaluktande fötter. Men vet du varför de luktar? För att dina fötter har massor av svettkörtlar. Så är det, och på en väldigt liten yta.

Fortsätt läsa för att lära dig några huskurer mot illaluktande fötter.

Tips för att naturligt motverka illaluktande fötter

Innan du använder dig av huskurer kan det vara bra att veta orsaken till varför dina fötter luktar:

 • Du har gått hela dagen med skor och låter inte fötterna andas
 • Du använder fel strumpor
 • Du tränar med fel strumpor
 • Svamp mellan tårna
 • Hormonförändringar
 • Stress och ångest
 • Förtäring av vissa typer av livsmedel
 • Dålig fothygien
 • Du använder smutsiga eller blöta strumpor
 • Du har blivit våt om fötterna och tar inte av dig strumporna
Sko

Som du kan se finns det många anledningar till illaluktande fötter. Den goda nyheten är dock att det finns naturliga huskurer för att behandla det:

1. Citron

Citron är effektiv för att ta bort dålig lukt rent generellt, speciellt på illaluktande fötter. Efter att du har tagit ett bad kan du skära en citron på mitten och gnugga den mot tårna (där lukten är som värst).

Skölj inte utan vänta tills det torkar. Sätt sedan på dig strumpor och skor som vanligt.

2. Majsstärkelse

Majsstärkelse hjälper mot Illaluktande fötter

Det hjälper dig att hålla fötterna torra och motverkar överdriven svettning. Ha lite på fötterna och även i dina skor. Det absorberar fukten och motverkar illaluktande fötter.

Innan du applicerar bör dina fötter vara ordentligt torra så att det inte klibbar fast på dem.

3. Vinäger

Syran i denna vätska dödar de bakterier som uppkommer på huden. Använd en behållare med två liter vatten och häll i 2 dl vinäger. Sitt med fötterna i badet i 15 minuter, låt torka och upprepa dagligen.

4. Epsomsalt

Epsomsalt

Magnesiumsulfat (också kallat epsomsalt eller bittersalt) motverkar lukten från fötterna och tar bort gifter som ackumuleras på huden. Du kan hitta det på naturapotek.

Ingredienser

 • Ljummet vatten
 • 2 teskedar epsomsalt

Tillredning

Lägg två teskedar epsomsalt i vattnet och doppa fötterna i 15 minuter. Upprepa denna process varje kväll innan du går och lägger dig med rena och torra fötter.

5. Gelatin

Det kanske låter underligt, men gelatin kan hjälpa dig att motverka illaluktande fötter. Det kvittar vilken variant det är, det gör ingen skillnad på effekten.

Tillred gelatinet som instrueras på paketet och vänta tills det har stelnat. Lägg därefter fötterna i det och låt verka i 20 minuter.

6. Bikarbonat

Bikarbonat

Det är mycket effektivt för att minska bakterier på huden, men även de bakterier som har ackumulerats på fötter och strumpor. Innan du tar på dig strumporna kan du strö på lite bikarbonat.

Du kan också doppa fötterna i ett fotbad med några matskedar bikarbonat och ljummet vatten. Vänta i 20 minuter och torka sedan. Upprepa varje kväll.

7. Vodka

Det är inte bara till för goda drinkar utan har även antiseptiska egenskaper. Det används exempelvis för att tvätta sår. Det tar bort både dålig lukt och bakterier.

Doppa en bomullstuss i lite vodka och sätt den mellan tårna för att rengöra detta område.

8. Salvia

Salvia

Denna ört är bra för att minska lukt på fötterna. Det finns olika sätt att dra nytta av salvia; du kan exempelvis krossa några salviablad och lägga dessa i skorna och dina våta strumpor för att absorbera odörer och fukt. Du kan också bereda ett fotbad.

Ingredienser

 • 1 liter vatten
 • 3 matskedar salvia

Tillredning

Tillred ett avkok som vanligt. Låt svalna i 15 minuter, filtrera och häll i en behållare där du doppar ner dina fötter. Efter 20 minuter kan du ta upp och torka av dem.

En av salvians komponenter är antibakteriell. Det hjälper till att minska fotsvett.

9. Svart te

Detta avkok har många egenskaper. En av de senaste upptäckterna är att det kan motverka bakterier och samtidigt stänga porer samt motverka överdriven svettning.

Ingredienser

 • 3 liter vatten
 • 4 matskedar te

Tillredning

Koka upp vattnet, lägg i ditt te och låt det stå i 15 minuter. Ta därefter bort det från värmen, låt det svalna lite och tillsätt det i ett fotbad. Sitt med fötterna i badet i en halvtimme

10. Ingefära

Ingefära

Köp en rot ingefära och riv den så mycket som möjligt. Du kan även köpa den som pulver. Lägg det i en behållare med vatten och koka i 25 minuter. Sila sedan med ett kaffefilter.

Använd denna vätska för att varsamt massera dina fötter. Upprepa varje kväll innan du går och lägger dig, två veckor i sträck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.