Stärk dina vener och bekämpa åderbråck

Åderbråck dyker upp på grund av cirkulationsproblem i benen. För att undvika att få dem eller förbättra deras utseende kan du genomföra några enkla övningar och äta gott om mat rik på omega 3-fettsyror.
Stärk dina vener och bekämpa åderbråck
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina vener är rör som bär blod till hela din kropp och samlar på sig avfallsprodukter som sedan filtreras av din lever.

Att ha starka, elastiska vener är viktigt för bra cirkulation och generell hälsa. Men i takt med att åren går tenderar venerna att försvagas och bli hårdare, vilket kan orsaka en rad olika problem.

Åldrande är en huvudsaklig orsak till venproblem. Andra faktorer som kan leda till dem är stillasittande livsstilar, livsmedel rika på fett, dåliga vanor såsom rökning samt näringsbrister.

Åderbråck

Venerna i den lägre delen av kroppen måste arbeta hårdare än de i andra områden. Detta på grund av gravitationen, som gör det svårare att flytta blod från dina fötter till hjärtat.

Dina lägre extremiteter bär även upp din kroppstyngd, och det påverkar också hur väl blodet flyter genom venerna.

Åderbråck

När venerna försvagas klarar inte ventilerna som kontrollerar blodflödet av det ökade trycket. Venerna slutar fungera som de ska och det blir svårare att flytta blod till hjärtat.

När blodet ansamlas i venerna i dina lägre extremiteter kan de bli inflammerade och bilda åderbråck.

Åderbråck karaktäriseras av en blåaktig nyans och svullna områden på benen. Dessa infekterade vener kan även vara smärtsamma.

Bortom det kosmetiska problemet kan de direkt påverka din hälsa eftersom den omkringliggande vävnaden drabbas av ansamlingen av gifter, vilket kan bilda sår om det inte behandlas.

Som om det inte vore nog kan fortsatta problem med blodcirkulationen leda till allvarliga kardiovaskulära hälsoproblem.

Övningar för att behandla och förebygga åderbråck

Stretching

Fysisk aktivitet är ett av de bästa sätten att förebygga och behandla problemet med åderbråck. Att genomföra övningar som kräver konstanta rörelser kan hjälpa till att förbättra cirkulationen och specifikt adressera detta problem.

Bland de mest rekommenderade övningarna finner vi:

Ett annat alternativ är att genomföra ett träningspass på 20 minuter som inkluderar tyngdlyft och benstretching. Dessa lokaliserade övningar är perfekta för att stärka dina vener.

Avsluta din träning genom att göra 20 benlyft på varje sida.

Diet för hälsosammare vener

Vad du äter spelar också en viktig roll i hälsan hos dina vener, som kräver ett flertal näringsämnen för att stärkas och hållas elastiska.

Du bör öka ditt intag av livsmedel rika på omega 3-fettsyror, såsom oljig fisk och frön. Försök att basera din diet på frukt och grönsaker samtidigt som du tillsätter aminosyror från produkter som öljäst och soja.

Juice för att stärka venerna

Grön-juice

Denna juice hjälper till att stärka dina kapillärer och vener samtidigt som den tar bort gifter från blodomloppet. Att dricka den regelbundet förbättrar cirkulationen rent generellt och minskar synligheten hos åderbråck.

Ingredienser

  • 1 selleristjälk
  • 2 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 skiva lök
  • 300 ml aloe vera-gel
  • 1 tesked spirulina

Beredning

Lägg alla ingredienser i mixern och kör i några minuter för att få en puré. Drick denna juice på tom mage.

Huskur

Grönkål

Denna hemgjorda behandling för åderbråck är enkel att göra och ger utmärkta resultat när den används regelbundet.

Köp lite grönkål och separera bladen. Platta till samtliga blad med en kavel och applicera dem på områdena som drabbats av åderbråck. Låt sitta i några timmar eller över natten.

Det är viktigt att inse att behandling av åderbråck hemma inte ger omedelbara resultat och att det kräver modifikation av din livsstil och dina vanor.

Att ha bättre näringsintag, få regelbunden träning och att komma ihåg dessa enkla tips kan hjälpa dig att minska problemet. Men i de allvarligaste fallen krävs medicinsk behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.