10 livsmedel som rensar artärer och vener

Även om alla bär är rika på antioxidanter är det granatäpple som har störst koncentration. Genom att rensa dina artärer och vener kan du förebygga åderförkalkning.
10 livsmedel som rensar artärer och vener

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Näringsämnen spelar en viktig roll för vår hälsa, med både för- och nackdelar. Över tid kan vissa ämnen orsaka blockeringar i våra artärer. Detta kan i sin tur orsaka cirkulationsproblem och andra hjärt- och kärlsjukdomar som till och med kan leda till döden. Å andra sidan finns det livsmedel som kan hjälpa oss att rensa artärer och vener. Om du lägger till dessa livsmedel i kosten kan de hjälpa till att förebygga en rad olika sjukdomar.

Enligt forskning är åderförkalkning en av de sjukdomar som orsakar flest dödsfall runtom i världen varje år. Denna sjukdom är väldigt allvarlig eftersom den hos patienten bland annat orsakar försvagat immunförsvar och infektioner. Utöver åderförkalkning tenderar blockerade artärer och vener även att orsaka hypertoni och hjärtsjukdom.

Eftersom kosten är en så viktig del i att förebygga ovan nämna sjukdomar ska vi i denna artikel visa dig tio livsmedel du kan äta för att rensa dina artärer och vener.

10 livsmedel som rensar artärer och vener

Vitlök

Vitlök är bra för dina artärer

Vitlök är nummer ett när det kommer till livsmedel som främjar rena artärer. Den har kraftfulla, antioxiderande egenskaper som kan bekämpa de fria radikalerna i din kropp, samtidigt som den hjälper till att sänka nivåerna av dåligt kolesterol och ökar mängden bra kolesterol. Detta förbättrar blodflödet och hjälper även till att bekämpa hypertoni.

Havregryn

Detta livsmedel rekommenderar vi framförallt som en del av din frukost, detta eftersom den utöver att främja god matsmältning även ger dig energi under hela dagen. Vissa av de fantastiska fördelarna med att äta havregryn är att du minskar kolesterolets förmåga att fastna i artärväggarna: Detta förebygger utvecklingen av åderförkalkning och andra hjärtproblem.

Äpplen

Tappa vikt med äpplen

Äpplen innehåller ett ämne vid namn pektin, som enligt Dr. Liz Applegate – lärare och sportnäringschef på University of California at Davis – är en typ av fiber som fäster sig på kolesterol. Äpplen har dessutom flavonoider som kan minska risken för hjärtproblem med upp till 50%.

Fisk

Fet fisk är en utmärkt källa för omega-3-fettsyror, även kända som “bra fetter”. Dessa behöver kroppen för att fungera normalt och ta bort blockeringar i artärer. De bästa fiskarna för att uppnå detta mål är: lax, makrill, tonfisk, öring, sill och sardiner.

Gurkmeja

Gurkmeja

En av de huvudsakliga komponenterna i gurkmeja är kurkumin, som har visat goda resultat som hjärtbeskyddare. Studier har visat att gurkmeja, tack vare detta ämne, kan förebygga artärskador som vanligtvis associeras med blockeringar.

Spenat

Denna gröna bladgrönsak är rik på bland annat vitamin A och C, vilket enligt ett flertal studier kan hjälpa till att förebygga kolesteroloxidering och problem som åderförkalkning.

Nötter

Nötter

Nötter är också utmärkta för att skydda kroppen från artärblockeringar, såväl som för att stimulera rensningsprocessen i våra vener. Dessa utmärkta egenskaper beror på deras innehåll av enkelomättade fetter, såväl som de omega-3-fettsyror som finns i dem och som är mycket viktiga för artärhälsan. Några av de bästa nötterna är: hasselnötter, mandlar, pekannötter och jordnötter.

Olivolja

Extra jungfruolivolja har en rad olika fördelar för hälsan, inklusive förmågan att förebygga hjärtsjukdom. Detta livsmedel innehåller enkelomättat fett som löper mindre risk att oxideras, vilket förhindrar att kolesterol fastnar i artärväggarna.

Tomater

Tomater

Tomater är en viktig källa för lykopen, vilket är en antioxidant som förebygger dåligt kolesterol från att fastna i artärväggarna. Enligt studier minskas risken avsevärt för att plack byggs upp i artärerna vid daglig konsumtion av tomater.

Granatäppeljuice

Det är vetenskapligt bevisat att granatäppeljuice har högre nivåer av antioxidanter än andra juicer, inklusive björnbär, blåbär och apelsin. Tack vare denna egenskap har granatäppeljuice, enligt en studie på råttor, visat sig vara väldigt bra för behandling av skadade artärer, eller med andra ord åderförkalkning.

Detta kanske intresserar dig
Fördelarna med att äta granatäpplen
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Fördelarna med att äta granatäpplen

Granatäpplen innehåller mycket antioxidanter och är ett väldigt hälsosamt av många anledningar. Vi berättar varför det är så bra att äta granatäppl...