Solida kontra flytande schampon: skillnader, fördelar och nackdelar

Sammansättning, pris och miljövård är några av de faktorer som spelar roll vid valet av solida schampon kontra flytande schampon.
Solida kontra flytande schampon: skillnader, fördelar och nackdelar

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2023

En av de mest populära hårvårdsprodukterna de senaste åren är solida schampon, och vissa har redan gjort övergången från den flytande varianten. Kännetecknade av en mer naturlig sammansättning, med färre kemikalier och mer miljövänlig, konkurrerar denna produkt med det klassiska flytande alternativet.

Det finns dock de som undrar hur solida och flytande schampon skiljer sig åt. För att göra det tydligare ska vi idag berätta om deras huvudsakliga egenskaper, skillnader, fördelar och nackdelar. Läs vidare för att lära dig mer!

Kampen mellan solida och flytande schampon

Solida shampon är produkter som sprungit in på hårvårdsmarknaden under de senaste två decennierna. Men det är under de senare åren som de har börjat vinna popularitet på grund av en mer utbredd medvetenhet om bevarandet av planeten och användningen av kemikalier.

Anledningen är att den presenteras som en mer naturligt bearbetad produkt, med mindre aggressiva komponenter för huden och utan innehåll av plast. I denna kontrast till traditionella schampon har de blivit ett allt populärare alternativ för hår- och hårbottenhygien.

Medan många av de solida schampon som finns är tillverkade med naturliga ingredienser, såsom örten Cyclea peltata eller vissa eteriska oljor, kan de också innehålla kemikalier. Dessutom kan en övergång till att börja använda dessa orsaka visst obehag vid hårtvätt.

Det är därför tillrådligt att göra en grundlig analys för att fastställa fördelarna och nackdelarna med båda produkterna. Syftet är att kunna göra ett personligt val baserat på hårtyp, dess reaktion på de ytaktiva ämnen som finns i vätskorna samt miljövård.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hemgjorda schampon för varje hårtyp

Vissa skillnader mellan solida och flytande schampon

Både solida och flytande schampon är designade för att separera talg från håret och för att ta bort orenheter från hårbotten. Det finns sulfat- och sulfatfria alternativ i båda typerna.

Det är dock vanligare att hitta fasta versioner som inte innehåller skummedel eller syntetiska dofter, vilka kan orsaka irritation, mjäll och allergier.

Dessa produkter genererar mindre skum och kan kännas något effektlösa när man tvättar håret; det är de dock inte. Deras huvudsakliga skillnad jämfört med flytande versioner har att göra med miljön, eftersom de inte kräver plastbehållare och är tillverkade med mindre vatten.

Har du mjäll, seborré eller torrhet i håret och hårbotten, bör du konsultera en hudläkare. Denna expert kan utvärdera vilken typ av produkt som är lämplig för att förbättra det specifika problemet.

Fördelar med solida schampon framför flytande

Med ett mer naturligt utseende, bättre miljövänlighet och miljövänlighet, är det här fördelarna med solida schampon framför flytande schampon.

Du bidrar till mindre plastanvändning

Plastkonsumtion, särskilt av engångsplaster, är en av de främsta generatorerna av förorenande avfall. Fasta schampon kräver ingen plastförpackning; de kommer i allmänhet i biologiskt nedbrytbara förpackningar, såsom papper.

De håller längre

Jämfört med traditionella schampon tenderar solida schampon att hålla längre. Detta sparar pengar. En 100 grams schampobar motsvarar tre vätskeflaskor, så den håller längre och investeringen är mindre frekvent.

De innehåller mindre vatten

Flytande schampon består av 80 % vatten, en siffra som drastiskt minskar i fasta presentationer. Dess egen sammansättning kräver inte vatten. Detta innebär ytterligare en fördel i den ekologiska aspekten.

De är lätta att transportera

De som reser mycket har en stor fördel med schampobarer bland sina hygienartiklar. Det finns ingen risk för läckage, till skillnad från vätskor, som kan spilla ut och skapa röra i ditt bagage. Samtidigt, deras storlek och hållbarhet gör att du kan bära med dig mycket mer schampo på mindre utrymme.

De har en naturlig sammansättning

Generellt sett är schampobarer tillverkade med mer naturliga element. Dessa är ofta ekologiska ingredienser, och ofta innehåller de inte andra kemikalier som är vanliga i traditionella schampon, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Dermatitis .

Sådana element är parabener, sulfater och silikoner. De förstnämnda fungerar som produktkonserveringsmedel. Sulfater och silikoner är å andra sidan skumbildande medel, så de ger en större spridning av skum under schamponering.

För mycket av dem kan orsaka irritation och torrhet i viss hud, enligt en artikel i Medical News Today. Och även om det finns traditionella sulfatfria schampoalternativ, är det vanligare att hitta solida alternativ som består av naturliga element. Till exempel kokosolja, örter och arganolja.

De låter dig avstå från balsam

För vissa hårtyper räcker schampobaren för att göra håret  mjukt och glänsande. Därför är det inte nödvändigt att komplettera med balsam. Naturligtvis beror detta på komponenterna i produkten och typen av hår.

Du kan göra eget solitt schampo

Med ingredienser som kokosolja, eteriska oljor och vissa örter är det möjligt att tillverka dina egna schampobars hemma. Du behöver bara känna till vissa detaljer, inklusive förtvålningsprocessen.

Nackdelar med solida schampon

Utöver fördelarna är ingen produkt perfekt och solida schampon har också vissa nackdelar jämfört med traditionella schampon.

  • Man måste vänja sig vid förändringen. Barer tenderar att inte direkt generera mjukhet och lyster, som vätskor vanligtvis gör. Som ett resultat kan övergången bli en period av anpassning när håret känns klibbigt.
  • Det skapar tovor. Processen att tvätta med fasta schampon gör att håret trasslar ihop sig, särskilt hos personer med lockigt hår.
  • Det ger mindre lödder. Vanan att tvätta med en stor mängd lödder som underlättar processen är djupt rotad. De naturliga ingredienserna i fasta ämnen genererar mindre lödder, vilket är hälsosamt, men ibland ineffektivt under tvätt.
  • Håret kan se fett ut. Under en övergång till att använda solida schampon kan håret också se fetare och grövre ut. Men så småningom återgår det till sitt vanliga skick.
  • Kan orsaka missfärgning. Särskild försiktighet bör iakttas med färgbehandlat hår, eftersom vissa solida exemplar orsakar missfärgning.
  • Smälter lätt. eftersom de inte innehåller konserveringsmedel, förstörs dessa schampon snabbare, exempelvis för att de smälter i kontakt med vatten. Förvara produkten på en torr plats för att undvika detta.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man gör hemmagjort schampo

Solida kontra flytande schampon: Ett personligt val

Att välja mellan en traditionell och en solid produkt beror till stor del på det speciella önskemålet. I de flesta fall fyller schampobaren samma funktion som vätskan. Detta kan dock variera beroende på hårtyp och dess behov.

Det råder ingen tvekan om att det solida formatet är mer miljövänligt. Därför är det ett bra alternativ som en av vardagens miljövänliga åtgärder.

Det finns många alternativ på marknaden idag. Du måste förmodligen prova flera tills du hittar en variant som passar din hår- och hårbottentyp. Vilket alternativ gillar du bäst?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chang Vegas, M. S., Cisneros Navarro, M., García Cueva, N., Gómez Zarpán, D. E., & Quiroga Ganoza, L. (2019). Diseño del proceso productivo de champú en barra artesanal. Facultad de Ingeniería, Universidad de Piura. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/4282/PYT_Informe_Final_Proyecto_Champu.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Cheni Cheri, D, Kizhakke Veettil, AS, Pradeep, P, Nayak, S. (2022). Development of EPS-rich herbal shampoo base fermented using Cyclea peltata leaf powder and Lactobacillus plantarum. J Cosmet Dermatol. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.14949
  • D’Souza, P., & Rathi, S. K. (2015). Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian journal of dermatology, 60(3), 248–254. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.4103/0019-5154.156355
  • Johnson, J., & Cobb, C. (2019). Are sulfates in shampoo dangerous? Medical News Today. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327013
  • Saripalla, D. D., Khokhani, N. D., Kamath, A., Rai, R. P., & Nayak, S. (2022). Organoleptic and physicochemical properties of natural-based herbal shampoo formulations with Cyclea peltata as a key ingredient. Journal of cosmetic dermatology, 21(4), 1666–1674. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/jocd.14269
  • Trüeb R. M. (2007). Shampoos: ingredients, efficacy and adverse effects. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft = Journal of the German Society of Dermatology : JDDG, 5(5), 356–365. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
  • Voller, L. M., & Warshaw, E. M. (2021). Killing Two Birds With One Bar: Shampoo and Conditioner Bars Are Low Allergen and Environmentally Friendly. Dermatitis : contact, atopic, occupational, drug, 32(4), e60–e64. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1097/DER.0000000000000627

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.