Hur Man Gör Hemmagjort Schampo

maj 9, 2015

Nuförtiden innehåller de flesta hygienprodukter kemikalier och är syntetiska. De är därför inte så värst hälsosamma för din kropp, ditt hår, dina naglar etc. Många av dessa produkter kan gå igenom våra porer och in i vårt blodomlopp. Om du letar efter ett naturligt alternativ till schampo, läs följande tips om hur man gör hemmagjort schampo.

Naturligt Schampo Gjort av Vinäger och Bikarbonat

”Organiska schampon” är gjorda av växter och naturliga ingredienser. Deras lukt kommer från eteriska oljor, men de kan vara ganska dyra. Vi måste återuppliva de recept våra förfäder använde för hygien och hälsa. Exempelvis, med äppelvinäger och bikarbonat kan du rengöra din skalp och ditt hår på några minuter med ett fantastiskt resultat. Du kan även lägga till eteriska oljor för att dölja den starka vinägerlukten. Varje ett av dessa naturliga schamporecept fungerar i enlighet med dina behov: tea-tree-olja fungerar bra mot mjäll, rosmarinolja fungerar bra mot håravfall; och lavendelolja får hårbottnen att slappna av.

shampo2

Blanda en matsked bikarbonat med ett glas varmt vatten tills detta har lösts upp ordentligt. Häll denna blandning i en plastflaska (du kan använda en tom schampoflaska). Om du har lite fetare hår, lägg till mer bikarbonat i blandningen. Blanda 2,5 dl äppelcidervinäger med lika mycket vatten i en separat behållare och häll detta i en annan flaska. Denna andra blandning är ditt balsam. Lägg till mer vinäger ifall du har torrt hår.

För att applicera schampo och balsam måste du först blöta håret och massera in den första blandningen i ditt hår. Skölj sedan av ditt hår med varmt vatten. Det kan hända att du märker att ditt hår är något torrt. Oroa dig inte för detta eftersom vårt balsam kommer hjälpa till att balansera pH-värdet. Applicera balsam på samma sätt och skölj ur håret.

Tänk på att efter du har använt ditt hemmagjorda schampo och balsam så kommer ditt hår att behöva anpassa sig till detta nya sätt att tvätta det på för att kunna generera sin naturligt skyddande sköld. Det kan hända att du märker att ditt hår är fetare än vanligt och har lite mer mjäll under några veckor. Ha tålamod eftersom detta är tillfälligt och ditt hår kommer att återhämta sig utan tvekan.

Recept på Hemmagjort Schampo Gjort av Aloe Vera

Aloe Vera är en fantastisk växt med mjukgörande egenskaper för din hud. Detta är anledningen till att den ofta används som grund i naturliga schamporecept. Du kommer att behöva fyra ingredienser för att göra detta schampo: glycerin (5ml), aloe vera gel (en matsked), flytande Kastilientvål (60ml) och vegetabilisk olja (1ml). Du kan hitta dessa ingredienser i vanliga naturapotek. Aloe vera kan tas från växten med en sked. För att göra detta, skär av ett av bladen och separera därefter de två delarna på längden.

shampo3

Du kan lägga till några droppar eterisk olja i detta schampo för att ge det en behaglig arom och även hjälpa dig med specifika problem som håravfall, mjäll eller torr skalp.

Blanda alla ingredienserna och lägg dem i en behållare – använd en sked eller en mixer. Du kan därefter lägga till din föredragna eteriska olja. Detta bör ge dig ungefär 120 ml schampo. Häll resultatet i en plast- eller glasflaska. Du kan använda en tratt för att göra det enklare att hälla ner schampot i flaskan. Det viktiga är att du har en topp som sluter ordentligt. Spara denna flaska och använd den varje gång du tvättar ditt hår. Du kan använda den varje dag. Kom ihåg att du bör använda denna blandning på ditt hår var eller varannan dag. Skaka flaskan lite innan du använder ditt aloe vera schampo, då ingredienserna kan separeras efter några veckor.

Hemmagjort Schamporecept med Kamomill

Det är troligt att du någon gång har använt kamomill för att rengöra ditt hår. Ingredienserna du behöver för detta fantastiska recept är 1 liter natriumlauryletersulfat, 2,5 dl renat vatten, 20 g kamomill (eller 4 påsar te), 1/4 tesked olivolja, 1/4 tesked cetylalkohol, 1 glasbehållare på minst 2,5 liter, en tratt och en plastflaska på minst 1 liter.

shampo4

Värm vattnet i en gryta och då det börjar koka, häll i kamomill. Täck över blandningen och låt stå i minst fem minuter med spisen avstängd. Lägg till cetylalkoholen och oljan. Sätt spisen på låg värme tills det har smält ordentligt. Häll natriumsulfatet i glasbehållaren och lägg sedan till den ovannämnda blandningen. Skaka ordentligt för att skapa en homogen blandning. Lägg till resten av sulfatet och till sist, häll blandningen i plastflaskan – använd tratten vid behov.

Detta hemmagjorda kamomillschampo har en livslängd på 6 månader och måste förvaras på en sval plats i badrummet. Du kommer att betala 25% mindre än du hade gjort ifall du köpt ett schampo i affären. Du använder även mindre giftiga ingredienser än de som används för att tillverka de schampo du normalt hittar i affären.

Hemmagjort Schamporecept med Honung

För detta schampo behöver du flytande Kastilientvål, honung och vatten. Blanda 1 dl tvål med 1 dl vatten och 1 dl honung i en flaska med skruvlock. Skaka blandningen lätt så att ingredienserna blandas ordentligt. Tvätta ditt hår som du brukar och låt blandningen vara kvar i ditt hår under 10 minuter så att den hinner verka. Skölj sedan ur.

shampo6

En annan möjlighet är att blanda en halv dl honung, 2 matskedar vatten, 2 matskedar Kastilientvål, 1 stort ägg, en matsked trollhassel, 1 tesked rosenvatten och 1 matsked vetegroddar. Häll denna blandning i flaskan med skruvlock. Applicera på ditt hår som om det hade varit ett vanligt schampo.

Bilder: Kim, Jun Seita, Pete.

MER FÖR DIG