Vilka är fördelarna med fast schampotvål?

Schampotvålar är ett miljövänligt och välgörande alternativ inom hårvård. Ta reda på varför de är ett bra alternativ till annat schampo.
Vilka är fördelarna med fast schampotvål?

Senaste uppdateringen: 26 mars, 2023

Om du ännu inte har provat fast schampotvål, och är osäker på dess effekter, hjälper vi dig här att skingra dina tvivel om hur du använder produkten. Detta format av schampo har samma funktioner som den flytande versionen, men med vissa positiva miljöegenskaper.

I synnerhet förknippas den fasta schampotvålen med fördelar som återfuktning och återhämtning av skadat hår, kontroll av fett hår och att kunna ge håret tillbaka sin silkeslenhet som det förlorar av att ständigt utsättas för hårtorkar och plattänger. Vad består det av? Hur använder man det? Här är alla detaljer.

Vad är fast schampotvå?

Enligt Offarm är en fast schampotvål en kosmetisk produkt som rengör håret och hårbotten, som ibland är utformad för att ge en samtidig farmakodynamisk verkan som normaliserar eller stimulerar hår- eller talgkörtelfunktionerna.

Tidningen tillägger att alla produkter av denna typ är effektiva, ger bra avfettning och god rengöring. En fast schampotvål är dessutom ett miljövänligt alternativ inom hårvård.

De ser ut som handtvålar och är gjorda för att rengöra och mjukgöra håret, och tillhandahåller näringsämnen från 100 % naturliga ingredienser. Dessutom finns de för alla hårtyper; vissa kompositioner innehåller även element som bekämpar mjäll.

Dessutom ger de samma effekt som de flytande varianterna. Skillnaden är en mindre miljöpåverkan av tillverkningen av tvålarna; mindre vattenanvändning, ingen plast och lågt CO2-utsläpp.

fast schampotvål
Schampotvål tillverkas vanligtvis med 100% naturliga ingredienser. Dessutom används ingen plast för dess distribution på marknaden.

Några orsaker till att använda fast schampotvål

Fördelarna med fast schampotvål har vissa fördelar jämfört med traditionella schampon. Tidningen Cosmetics belyser något av de viktigaste: hur lätt den är att transportera och det är att tillverka de växtbaserade ingredienserna. Låt oss titta på detta i detalj.

Produkten har större mikrobiologisk stabilitet, eftersom den inte kräver samma mängd konserveringsmedel som de flytande varianterna.

Den låter håret behålla sina naturliga håroljor

Vissa konventionella schampon innehåller ingredienser som är aggressiva mot håret, eftersom de tar bort hårbottens naturliga oljor vilket i sin tur försämrar hårets utseende. En fast schampotvål är skonsammare mot hårstrånas struktur och hårets hälsa.

Schampotvålar är miljövänliga

Enligt en rapport i National Geographic tar haven emot cirka 9 miljoner ton plast per år. Användningen av schampotvålar bidrar också till kampen mot detta problem, eftersom de inte säljs i plastflaskor. Dessutom kommer de oftast förpackade i återvunnet papper eller biologiskt nedbrytbara förpackningar.

Samtidigt, eftersom de är små, minskar mängden transporter för att distribuera dem, vilket leder till lägre koldioxidutsläpp på vägarna. Större laster kan lastas på förre fordon.

Lätt att transportera vid resor

Du kan förvara schampotvålen i handväskan eller resväskan utan rädsla för spill, vilket inte gäller med flaskor för flytande schampo. Förutom att den inte tar så mycket plats kan du dessutom ha den i ditt handbagage på flyget!

Den innehåller inga kemikalier

Medan andra schampon ofta innehåller parabener, sulfater och silikoner, innehåller en fast schampotvål vegetabiliska oljor och vitaminer. De vanligaste kompositionerna inkluderar följande element:

  • Grön lera
  • Eteriska oljor
  • Kakao- eller sheasmör
  • Extrakt från kokos-, palm-, mandel- eller ricinolja

De håller längre

Uppskattningar tyder på att en fast schampotvål som väger 100 gram ger minst 80 tvättar vilket motsvarar 3 flaskor konventionellt schampo. Det innebär också en långsiktig investering och besparingar för fickan.

Du bidrar till lokalt företagande

De flesta schampotvålarna tillverkas av lokala företag som bygger sin produktion på hantverksmetoder. Detta förringar inte produktens kvalitet, utan är i själva verket något som innebär en kostsam investering för tillverkarna.

Så här använder du en fast schampotvål

Schampotvålar finns i olika sammansättningar. De som innehåller fuktgivande fetter som kokosolja eller sojalecitin är bäst för torrt eller blekt hår. De som innehåller grönt te är idealiska för blandat hår. Tvålar med citron och mynta bäst för fett hår.

Om ditt hår är sprött, prova en fast schampotvål med honung, havregryn och kokosolja, eftersom denna fusion är reparerande och mjukgörande.

Oavsett vilken schampotvål du väljer, följ dessa 3 steg när du tvättar håret:

  1. Blöt: blöt håret tillräckligt så att det kan tillgodogöra sig schampot ordentligt.
  2. Applicera: ett sätt att applicera schampot är att gnugga tvålen i händerna och föra skummet till huvudet. En annan metod är att föra tvålen direkt över hårets längder. Gör sedan som du gör med konventionellt schampo, det vill säga massera hårbotten.
  3. Skölj: skölj till sist med vatten tills håret inte längre känns tvåligt.
Sammansättningen av schampotvål kan variera beroende på hårets behov.
Du kan välja en schampotvål som passar ditt hårs behov.

Finns det några nackdelar med fast schampotvål?

Fördelarna med fast schampotvål uppväger generellt dess nackdelar. Vi bör dock nämna att, beroende på ingredienserna, kan vissa vara något vaxartade i konsistensen och tenderar att klumpa sig i håret.

Dessutom har tjockt, mycket långt eller lockigt hår lätt att trassla ihop sig när du gnuggar in den här produkten direkt i det, speciellt om du inte applicerar balsam efteråt.

Är det då värt att välja denna schampovariant? Tja, valet är upp till var och en. Men om du föredrar detta miljövänliga alternativ, kom ihåg att kontrollera ingredienserna noggrant och se till att de matchar ditt hårs behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.