Frisyrer påverkar din hårhälsa

skadat hår

Överraskande nog kan din frisyr faktiskt påverka din hårhälsa, vilket är precis vad du kommer läsa om i denna artikel.

Relationen mellan frisyrer och hårets hälsa

Alla vet att det finns många typer av hår: rakt, vågigt eller lockigt. Men bortom det kan ditt hår även vara svagt från färgningar, plattänger, hårtorkar eller schampo av dålig kvalitet. Kvinnor kan använda nästan vad som helst för att få sitt hår att se vackert ut, men utan att de inser att det sakta men säkert sliter ner hårfibrerna. Man skulle kunna säga att du offrar något varje dag för att se bra ut. Sättet du fixar ditt hår varje dag samt verktygen eller produkter du använder kan dock vara ansvariga för att ditt hår ser svagt, matt eller sprött ut.

Hårväxt1

 • Undvik att ha flätor, förlängningar och hästsvansar under hela dagar. Håret blir styvt och matt samt sprött. Det kan även orsaka håravfall i framtiden.
 • Rådfråga en dermatolog om ditt hår, inte en frisör – åtminstone angående skalpvård. För Frisyr2

  Vågigt hår som är torrt och något borstat ser vänligt och tillmötesgående ut, men om det är helt rakt verkar personligheten mer allvarlig och avlägsen. Om man lämnar sitt hår misskött eller borstar det med fingrarna kan kvinnan ifråga verka mer robust eller gemytlig, samt mindre fåfäng.

  Detta är självklart bara stereotyper, men det sägs ofta att kvinnor som har lockigt hår är mer ambitiösa, men inkonsekventa. Kvinnor med rakt hår är mer blyga och känsliga. Tjockt hår med stor volym ger en energisk personlighet och dessa kvinnor är kapabla att ta beslut.

  Tips för hårvård

  Oavsett vad du använder för att se bra ut – från din frisyr till din stil – är det sant att du måste ta hand om det dagligen. Sådant som kan Frisyr3

  • Fukta ditt hår ordentligt innan du använder schampo. Skölj med varmt vatten och avslutningsvis med kallt. Detta förbättrar blodflödet till skalpen och stimulerar styrka och tillväxt.
  • Kamma håret varsamt med en borste med naturliga borst som är något utspridda. Borsta inte när håret är blött och använd heller inte för mycket kraft, eftersom detta försvagar håret.
  • Hjälp skalpens blodcirkulation genom att genomföra övningar som tillför blod till huvudet (stå på händerna, till exempel) i tre minuter (eller så länge du känner dig bekväm). Du kan även massera din skalp med lite olivolja. Använd varsamma cirkelrörelser innan du tvättar ditt hår.
  Foton från Mari Morri, Uwe Trottman, Henry Zo Rakotondramanana, Jackie Waters, Kathryn Decker, och Kris Krug.