Hur frisyrer kan påverka din hårhälsa

Hur frisyrer kan påverka din hårhälsa

Senaste uppdateringen: 14 september, 2022

Överraskande nog kan din frisyr faktiskt påverka din hårhälsa, vilket är precis vad du kommer läsa om i denna artikel.

Relationen mellan frisyrer och hårhälsa

Alla vet att det finns många typer av hår: rakt, vågigt eller lockigt. Men bortom det kan ditt hår även vara svagt från färgningar, plattänger, hårtorkar eller schampo av dålig kvalitet. Kvinnor kan använda nästan vad som helst för att få sitt hår att se vackert ut, men utan att de inser att det sakta men säkert sliter ned hårfibrerna. Man skulle kunna säga att du offrar något varje dag för att se bra ut.

Sättet du fixar ditt hår varje dag samt verktygen eller produkter du använder kan dock vara ansvariga för att ditt hår ser svagt, matt eller sprött ut.

Kvinna med hårspännen

Några dermatologer har tagit fram en serie råd för att ta hand om ditt hår varje dag så att det inte bara ser bra ut, utan även håller sig riktigt friskt.

 • Att borsta ditt hår är viktigt, men du ska inte borsta håret för många gånger per dag (en eller två gånger är okej) eftersom detta klyver topparna. De klyvs mycket mindre när håret är torrt.
 • Vira in ditt hår i en handduk efter att ha tvättat det eller låta det lufttorka för att förhindra att det skadas. Ditt hår är starkare när det är torrt, vilket är anledningen till att du ska vänta med att styla det. Om du har vågigt hår borde du göra raka motsatsen och dra nytta av vattnet för att manipulera det tills du är nöjd.
 • Försök att undvika hårtorkar eller använd dem inte för att helt torka håret. Lämna det lite fuktigt och låt det sedan torka av sig självt.
 • Angående plattänger ska du använda dem på medel eller låg värme och inte använda dem varje dag, utan endast när det är nödvändigt (till exempel för att gå på fest eller helgens utgång). Om du använder en locktång ska du inte ha den i året i mer än två sekunder. Kom ihåg att hetta skadar hårfibrerna.
 • Du bör även begränsa din användning av hårsprejer eller geléer eftersom dessa kan förstöra din hårhälsa över tid.
Slingor i håret
 • Undvik att ha flätor, förlängningar och hästsvansar under hela dagar. Håret blir styvt och matt samt sprött. Det kan även orsaka håravfall i framtiden.
 • Rådfråga en dermatolog om ditt hår, inte en frisör – åtminstone angående skalpvård. För frisyrer kan du gå till en salong, men tänk på vilka produkter de använder.

Relation mellan frisyrer och personligheter

Smink, kläder och frisyrer reflekterar mycket om en kvinna. Du har kanske förändrat din “look” ett flertal gånger under ditt liv beroende på din dåvarande smak eller situation. Det är därför vissa säger att det första kvinnor gör efter en abrupt förändring i sina liv är att gå till en frisör för att klippa eller färga håret.

Det finns även många myter angående ämnet frisyrer. Här är några av dessa generaliseringar:

Vissa säger att kvinnor som bär sitt hår utsläppt vanligtvis är mer passionerade och romantiska, att dessa kvinnor är klassiska, diskreta, mogna och lugna. Andra säger att om de har axellångt eller lite längre hår är de intelligenta och vänliga. Och slutligen att kvinnor som bär sitt hår kort generellt sett är risktagare och atletiska, utåtvända och har mycket självförtroende.

Lockig frisyr

Vågigt hår som är torrt och något borstat ser vänligt och tillmötesgående ut, men om det är helt rakt verkar personligheten mer allvarlig och avlägsen. Om man lämnar sitt hår misskött eller borstar det med fingrarna kan kvinnan ifråga verka mer robust eller gemytlig, samt mindre fåfäng.

Detta är självklart bara stereotyper, men det sägs ofta att kvinnor som har lockigt hår är mer ambitiösa, men inkonsekventa. Kvinnor med rakt hår är mer blyga och känsliga. Tjockt hår med stor volym ger en energisk personlighet och dessa kvinnor är kapabla att ta beslut.

Tips för hårvård

Oavsett vad du använder för att se bra ut – från din frisyr till din stil – är det sant att du måste ta hand om det dagligen. Sådant som kan förbättra din hårhälsa inkluderar:

 • Regelbunden hårtvätt, minst två gånger per vecka. Välj, om möjligt, ett neutralt schampo som låter dig använda det dagligen. På sommaren, efter en dag vid poolen eller stranden, måste du tvätta håret för att ta bort klor eller salt.
Flätat hår
 • Fukta ditt hår ordentligt innan du använder schampo. Skölj med varmt vatten och avslutningsvis med kallt. Detta förbättrar blodflödet till skalpen och stimulerar styrka och tillväxt.
 • Kamma håret varsamt med en borste med naturliga borst som är något utspridda. Borsta inte när håret är blött och använd heller inte för mycket kraft, eftersom detta försvagar håret.
 • Hjälp skalpens blodcirkulation genom att genomföra övningar som tillför blod till huvudet (stå på händerna, till exempel) i tre minuter (eller så länge du känner dig bekväm). Du kan även massera din skalp med lite olivolja. Använd varsamma cirkelrörelser innan du tvättar ditt hår.

Se till att upprätthålla god hårhälsa, även om det innebär att du får hoppa över en favoritfrisyr.

Foton från Mari Morri, Uwe Trottman, Henry Zo Rakotondramanana, Jackie Waters, Kathryn Decker, och Kris Krug.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.