Färga håret med naturliga och effektiva extrakt

Färga håret med naturliga och effektiva extrakt
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Att färga håret tillåter dig att ändra ditt utseende och ge dig ett modernare utseende, samtidigt som du döljer gråa hår. Att färga håret kräver dock vanligtvis en tur till frisören, eftersom att göra det själv tenderar att kräva att man använder produkter som ofta är aggressiva och skadliga för din kapillära struktur.

Men visste du att det finns naturliga extrakt som du kan använda för att färga ditt hår? Vi refererar inte till örtfärger, utan snarare färger som du kan göra hemma från växter och som även kan nära och ge andra fördelar åt ditt hår. Vi kommer förklara vilka de är och hur du tillverkar dem i denna artikel.

Dessa produkter är helt naturliga, vilket är anledningen till att du inte kommer få samma resultat som med konstgjorda produkter eftersom dessa håller under mycket lång till eller ger ditt hår radikala färger. De naturliga färgerna kommer dock ge ditt hår en vacker och naturlig färg, och du kan använda dem regelbundet utan att skada ditt hår – till och med under tiden du är gravid.

Att färga håret rött

Detta färgmedel är troligen en av de mest välkända naturprodukterna: henna. Henna färgar ditt hår till rötterna och ger det även tjocklek och god hälsa. Det är ett av de färgämnen som håller i sig längst: upp till tre månader.

Blanda henna i pulverform – som du kan hitta i naturproduktsbutiker – med lite citronsaft samt olja eller balsam så att det inte torkar ut ditt hår för mycket. Var försiktig med att skydda dina händer med plasthandskar eftersom du kan råka färga din hud.

Naturlig hårfärg

Att färga håret blont

Kamomill är välkänt för att ge ljusa toner till dit hår och vissa schampomärken inkluderar nu det för att stärka sina blonda färger. Av denna anledning så kan du göra ett avkok av kamomill och lägga till ringblomma. Som ett alternativ kan du tillsätta lite saffran. Applicera avkoket och låt det sitta i minst en halvtimme innan du sköljer ur det.

Att färga håret brunt

Valnötsblad tillåter dig att färga håret i brunettfärger, och de ger det även glans och styrka. För att göra denna färg ska du koka bladen i vatten och, när den är varmt, applicera blandningen i ditt hår och låta det sitta i 15 minuter. Historiskt sett så tillverkades detta färgämne genom att koka valnötsblad i öl, vilket även det är mycket fördelaktigt för ditt hår, eftersom det kommer ge det mycket glans (alkoholen försvinner när ölet kokas).

Ett annat alternativ är att koka salvia och rosmarin i mycket vatten i sex timmar. Salvia har förmågan att gömma de första grå hårstråna. Rosmarin är en utmärkt växt för ditt hår. Det används traditionellt för att förebygga hårtappning. När avkoket har svalnat så lägger du till en matsked äppelcidervinäger och applicerar blandningen. Låt det sitta i en halvtimme och skölj sedan.

Att färga håret svart

I detta fall så ska du förbereda ett avkok med svart te som även kan hjälpa ditt hår att återgå till sin naturliga färg efter att du har färgat det. Gör ett avkok med hög koncentrering och låt det stå i en halvtimme. Applicera det och låt det sitta i 20 minuter.

Svart hår

Några förtydliganden

  • Vi rekommenderar inte att du använder behållare eller tillbehör av aluminium när du gör naturliga färger.
  • När du applicerar färgen i håret så ska du täcka den med någon typ av film för bästa resultat.
  • Upprepa processen varannan dag tills du får en färg du är nöjd med.
  • Det enda negativa med dessa färger jämfört med konstgjorda är att de inte får ditt hår att se lika glansigt ut. Du kan dock lösa detta genom att applicera en fuktgivande inpackning med jämna mellanrum och använda lika delar vatten och äppelcidervinäger. Ju torrare ditt hår är, desto mer vinäger lägger du till. Låt det sitta i några minuter och skölj sedan ed varmt eller kallt vatten.
  • Vi rekommenderar att du alltid använder naturliga och ekologiska schampon så att de inte skadar ditt hår lika mycket och maximerar tidsperioden som färgerna håller. De är lite dyrare och löddrar inte lika mycket, men i det långa loppet så kommer ditt hår bli hälsosammare och behöver inte tvätta det lika ofta eftersom håret kommer hålla sig rent längre.

Bilder från miss pupik


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.