Hur ofta ska man tvätta håret egentligen?

Även bland specialister och läkare råder oenighet angående hur ofta man bör använda schampo och hur man bör applicera det. Det bästa är att observera ditt hårs tillstånd och rätta sig efter det.
Hur ofta ska man tvätta håret egentligen?

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Talg återfuktar huden och håret. Utan det hade huden blivit torr och åldrats snabbare och cellerna hade blivit mer utsatta för omgivningen. Men hur påverkas detta talg då man tvättar håret ofta för att få bort fett? Ska man tvätta håret överhuvudtaget?

Våra hårtvättningsrutiner baseras på västerländska synsätt som inte är så värst gamla. De innebär att kroppens naturliga ämnen tas bort genom användningen av schampo, och vårdas sedan åter med exempelvis balsam.

Anledningen till att vi har dessa vanor är, som nämnt ovan, baserat på ett västerländskt synsätt och att fett i håret för det mesta inte är acceptabelt, såväl som att inte duscha på några dagar. Men vet du egentligen hur ofta du bör tvätta håret?

Ska man tvätta håret med schampo?

Användningen av schampo är något relativt nytt. Under 50-talet var det vanligt att kvinnorna tvättade och fixade till håret en gång per vecka, för det mesta i hårsalongen. Under de efterföljande åren har dock denna vana att använda schampo blivit alltmer vanlig. Men ska man tvätta håret med schampo varje dag?

Ska man tvätta håret med schampo?

Svaret på denna fråga blir baserat på personlig erfarenhet. Det finns en oenighet bland medicinska experter och specialister angående hur ofta man bör använda schampo för att tvätta håret. Vissa anser att man inte bör använda schampo alltför ofta. De menar att detta leder till att talg överproduceras för att återbalansera håret. Andra säger att schampo är nödvändigt för att motverka att talg blockerar porerna och orsakar problem som exempelvis akne.

Under 2007 gjordes en studie efter att en gäst i ett australiensiskt TV-program nämnde att hon inte hade tvättat håret på 10 år. Efter att många ringt in till programmet utlystes en tävling där 500 deltagare gick sex veckor utan att tvätta håret. Efter denna tid utan schampoanvändning rapporterade 86% att deras hår faktiskt blivit bättre jämfört med då de använde schampo regelbundet.

Det råder oenighet

Hur ofta ska man tvätta håret egentligen? Det finns inte något enkelt svar. Det handlar lite om vem du pratar med och vilken typ av hår vi har att göra med.

Om du har fint hår är det mer troligt att ditt hår kommer se dåligt ut snabbare efter en tvätt. Då kan du tvätta håret oftare för att motverka det. Ifall du har lockigt och fett hår bör du tvätta det var tredje dag. Många tycker att håret ser bättre ut dagen efter tvätten, och att det istället ser blekt och trött ut dagen de tvättar håret.

Schampo påverkar talgproduktionen

Man skulle kunna ha som referenspunkt att tvätta håret två gånger per vecka eller då man känner att det behövs. Har du väldigt fett, långt och lockigt hår får du kanske lägga ner mycket tid varje gång du tvättar det och låter det torka. Då kan det räcka att tvätta håret en gång per vecka. Det finns dock andra som anser att man bör tvätta det varje dag.

Det du bör ta hänsyn till är helt enkelt att observera hur håret mår och anpassa din behandling efter detta. Om du märker att du har alltför flottigt hår kan du välja att tvätta det varje dag, men använd då ett mildare schampo så att du inte riskerar att skada håret. Om du å andra sidan har torrt hår kan du tvätta håret mindre ofta, och istället för att använda schampo använda något näringsrikt balsam eller någon produkt som är bra för att återfukta håret.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.