Hemgjorda masker för att få lockigt hår

Hemgjorda masker för att få lockigt hår

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Oavsett om du vill ändra din frisyr till vågigt eller lockigt hår eller helt enkelt ge ett lyft till lockarna du redan har är den här artikeln för dig. För att hålla ditt hår glänsande, friskt och vackert, antingen dagligen eller inför ett speciellt tillfälle, läs följande artikel för att lära dig några tillförlitliga sätt att göra hemgjorda hårmasker som ger dig definierade lockar.

Tips och riktlinjer för att skapa lockar

Att få perfekta lockar utan locktång eller hårtork kan tyckas vara en myt, men det är inte lika omöjligt som det verkar. Det finns många sätt att uppnå detta mål utan att “attackera” håret med sådana verktyg. Om du har naturligt rakt hår eller lockar som helt enkelt inte är väldefinierade, ta dig en titt på följande förslag och recept på hemgjorda hårmasker.

Ett bra sätt att få fantastiska lockar är att göra “hårtvridningar”, som du kan justera hur du vill. När håret är vått, som efter en dusch, låt det torka lite så det inte droppar. Rulla upp håret genom att tvinna det i sektioner med fingrarna och fäst upp det i en till två timmar. När det börjar lufttorka, låt varje sektion falla ned och kamma fingrarna genom håret för att öka volymen.

Schamponering i duschen

Om ditt hår redan är lätt vågigt använder du en bredtandad kam för att reda ut det medan det fortfarande är vått för att undvika att bryta stråna. Dela sedan in håret i sektioner, rulla det runt fingrarna och håll kvar i ungefär en minut. Gör detta för varje sektion av håret tills du är klar och låt det sedan lufttorka.

Gamla metoder för lockigt hår fungerar fortfarande

Våra mödrar och mormödrar hade inte locktänger eller hårtorkar, men de hade ändå vackra lockar. Nycklarna till detta var skumrullar och hårnålar. Gå till en butik som specialiserat sig på försäljning av produkter för hårsalonger och be någon visa hur man använder dem. Det är verkligen lätt, men det finns alltid gamla husmorsknep och hemligheter att upptäcka.

Rulla upp varje sektion av håret på en rulle och fäst det. Säkra upp hela håret med en scarf eller ett hårnät och sov med rullarna i håret över natten. På morgonen tar du omsorgsfullt ur varje rulle och kan se hur fantastiskt dina lockar har bildats.

Undvik locktänger

Fläta fuktigt hår

Ett annat sätt att få vågigt hår (för personer med naturligt rakt hår) är att fläta det medan det är vått. Du kan sova med håret i flätor och på morgonen har du vackra vågor med massor av volym. En stram fransk fläta som startar vid hjässan är det bästa sättet att uppnå denna frisyr. Om ditt hår är längre kan du dela upp det i avsnitt och fläta dessa individuellt.

Du kan också göra hemgjorda masker för ditt hår som bidrar till att minska friss, så att du kan njuta av mjukare hår och vackrare lockar. Värm två matskedar olivolja tillsammans med 1 1/2 dl honung. Massera in denna blandning i hårbotten först och rör dig ut mot hårtopparna. Täck huvudet med en duschmössa av plast, låt verka i en halvtimme och tvätta sedan håret med ett sulfatfritt schampo. Honung kan också ge ditt hår en ljusare färg.

Naturliga eller eteriska oljor kan hjälpa dig att få perfekta lockar. Allt du behöver göra är att värma upp en 2 1/2 dl oliv– eller kokosolja och applicera det jämnt i hela håret. Täck huvudet med en duschmössa eller varm handduk i en halvtimme så att oljan kan absorberas av hårstråna. Tvätta med kallt vatten och upprepa tre gånger i veckan. Efter varje behandling, torka håret lite och använda någon av de tekniker som beskrivs ovan för att få lockigt eller vågigt hår.

Vågigt hår

Kosten spelar också roll för lockigt hår

Visste du att din kost kan påverka huruvida du får lockigt hår eller inte? Jo, det kan den, och ju mer vatten du dricker per dag (åtminstone två liter), desto bättre återfuktar du hela din kropp, och du kommer kunna se resultaten av detta. Dessutom bör du lägga till fiskleverolja (naturlig eller i tablettform) i din kost tillsammans med mer frukt och grönsaker.

Genomgå en djupgående behandling varje vecka. Det kommer göra håret vackrare, friskare och starkare, och hjälpa det att återhämta sig från den “skada” som uppstår av långvarig användning av hårtorkar eller andra produkter.

Blanda fruktköttet från en hel avokado med en matsked olivolja. Lägg till en tesked bakpulver till blandningen och applicera i ditt hår. Låt den sitta i 15 minuter och skölj sedan. Schamponera som vanligt och använd någon av ovanstående tekniker om du vill förbättra dina lockar.

Har du lockigt hår som är frissigt?

Om du har vågigt hår med lockar som inte är “definierade” kommer du förmodligen uppleva en hel del friss. Om dessa ostyriga hårstrån driver dig till vansinne gör du så här: tvätta först med ett schampo och balsam som matchar din hårtyp.

Skölj väl och innan du lämnar duschen kammar du igenom håret med en bredtandad kam medan du fortfarande står under vattenflödet. På så sätt kommer ditt hår få större styrka när det torkar. Pressa ut överflödigt vatten och torka försiktigt med en handduk innan du delar in håret i avsnitt. Rulla varje avsnitt försiktigt i vågor och använd aldrig hårtorken.

Det är viktigt att behålla fukten i håret och inte låta det torka ut. Du kan använda en mousse i håret innan du fäster små rullar med hjälp av hårnålar. Låt verka i minst en halvtimme. Ta ut varje rulle försiktigt. När alla har tagits bort skakar du håret försiktigt. Kamma igenom och styla med fingrarna.

Rött hår med lockar

Ett annat alternativ är att torka håret med en handduk efter duschen, och sedan vända huvudet upp och ner så att ditt hår blir “hängande” mot marken. Tvinna avsnitt av håret från topparna till hårbotten för att skapa en samling av lockar som möts på hjässan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.