Upptäck hur du kan tvätta håret utan schampo

Konventionella schampon kan vara skadliga för hårbottnen, så dessa bör ersättas med naturliga produkter som även respekterar hudens pH-värde.

Nu för tiden smutsas vårt hår ner ganska enkelt, speciellt om det är fett. Miljöpåverkan och en överdriven konsumtion av skadliga fetter ökar nivån av smuts i vårt hår och tvingar oss att tvätta det allt oftare, vilket kan vara skadligt i det långa loppet, då detta skadar det naturliga skyddet i hårbottnen.

I denna artikel kommer vi förklara vilka naturliga alternativ som finns för att tvätta håret utan schampo genom att istället använda naturliga produkter som lera, vinäger och bikarbonat.

Varför bör vi ibland tvätta håret utan schampo?

Förr i tiden tvättade kvinnorna håret en gång i veckan eller var 15e dag, och gamla foton visar att deras hår var vackert och starkt, även då de tvättade håret utan schampo. Vad hände? Det stämmer att det finns faktorer som gör att håret lättare smutsas ner, som miljöpåverkan eller en dålig kost, men det finns även en tendens att vilja tvätta kroppen för mycket med produkter som skadar vårt naturliga pH-värde.

De flesta vanliga schampon innehåller substanser som ofta skadar hårbottnen, som parabener och sulfater. Vi bör försöka använda naturliga och ekologiska schampon som inte innehåller dessa farliga substanser. Tyvärr kommer många av dessa produkter med en alltför hög prislapp.

Av den anledningen kommer vi i denna artikel förklara hur du kan tvätta håret utan schampo, med naturliga och ekonomiska produkter, och återigen kunna njuta av rent och friskt hår.

hår2

Rasul

Rasul är en typ av lera som man använder i vissa länder i Mellanöstern för att få vackrare hud och hår och för att tvätta håret utan schampo. Vi hittar det i pulverform eller i små bitar som vi kan blanda med kallt vatten för att det ska bli en massa som vi kan använda som schampo. Vi masserar det sedan mjukt in i hårbottnen för att sedan låta det sitta i ett par minuter. Sedan sköljer vi med ljummet vatten.

Den stora fördelen med rasullera är att det fungerar som en reglerare av talg. Därför rekommenderas det för alla typer av hår, då det gör att håret blir varken för torrt eller alltför fett. Det rengör även på djupet och gör att hårets tillstånd sakta men säkert förbättras så att vi delvis kan gå över till att tvätta håret utan schampo.

Rasul är svårt att få tag på i många länder. Vi kan hitta det i vissa orientaliska affärer, örtaffärer eller via nätet.

rasul

Bikarbonat

Bikarbonat är en produkt som man kan använda för många saker, bl.a. för att tvätta håret utan schampo, men vi bör följa dessa steg:

Späd ut en matsked bikarbonat i ett glas varmt vatten. Då det har blivit ljummet applicerar du vätskan på hårets rötter, endast på hårbottnen, för att undvika att topparna torkas ut. Du kan göra detta med hjälp av en plasthållare med små öppningar.

Massera in det ordentligt och skölj till slut av med vatten.

hår3

Vinäger

Vinäger är en annan fantastisk ingrediens som ofta användes förr i tiden för att tvätta håret utan schampo, då man använde sig av huskurer för hälsa och skönhet. I detta fall kommer det fungera perfekt som balsam, då vinäger ger håret lyster och mjukhet ifall vi använder det som sista steg.

Blanda tre fjärdedelar av ett glas vatten med en fjärdedel äppelcidervinäger, och applicera denna vätska efter att du tvättat håret (med rasul, bikarbonat eller naturligt schampo), för att därefter låta det sitta i ett par minuter. Skölj av ordentligt med vatten.

För att det ska lukta bättre kan vi även lägga till någon droppe essentiell olja i vätskan så att håret inte luktar vinäger när det torkar.

Majsstärkelse

Majsstärkelse är ett mjöl som låter oss göra en ”torrtvätt”. Det är inte en produkt som tvättar håret, men vi kan använda det som torrschampo då vi inte kan tvätta håret som vanligt. Detta förstås för att förbättra hårets utseende och ta bort fett och smuts.

För att använda majsstärkelse på rätt sätt applicerar du det (ca en tesked) i hårbottnen och masserar in det. Få bort överflödet med en kam. Ditt hår kommer då att se mindre flottigt ut.

Bilder: pupik och Henna Sooq

Kategorier: Skönhet Tags:
MER FÖR DIG