Upptäck hur du kan tvätta håret utan schampo

Konventionella schampon kan vara skadliga för hårbottnen, så dessa bör ersättas med naturliga produkter som även respekterar hudens pH-värde.
Upptäck hur du kan tvätta håret utan schampo

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Tvättar du håret ofta? Känner du att det blir mer och mer skadat av schampot du använder? Vet du om att man kan tvätta håret utan schampo?

Nu för tiden smutsas vårt hår ner ganska enkelt, speciellt om det är fett. Miljöpåverkan och en överdriven konsumtion av skadliga fetter ökar nivån av smuts i håret. Det tvingar oss att tvätta det oftare, vilket är skadligt i längden, då detta skadar det naturliga skyddet i hårbottnen.

I denna artikel kommer vi förklara vilka naturliga alternativ som finns för att tvätta håret utan schampo och hur man istället kan använda naturliga produkter som lera, vinäger och bikarbonat.

Varför bör vi ibland tvätta håret utan schampo?

Förr i tiden tvättade vi håret en gång i veckan eller var 15e dag, och gamla foton visar kvinnor med vackert och starkt hår, även då de tvättade håret utan schampo. Vad är det som har hänt sedan dess? Det stämmer att det finns faktorer som gör att håret lättare smutsas ner, som miljöpåverkan eller en dålig kost. Men vi har även skapat en tendens att vilja tvätta kroppen för mycket med produkter som skadar vårt naturliga pH-värde.

De flesta vanliga schampon innehåller substanser som ofta skadar hårbottnen, som parabener och sulfater. Vi bör försöka använda naturliga och ekologiska schampon som inte innehåller dessa farliga substanser. Tyvärr kommer många av dessa produkter med en alltför hög prislapp.

Av den anledningen kommer vi i denna artikel förklara hur du kan tvätta håret utan schampo. Genom att använda endast naturliga och också billiga produkter kan du få rent och friskt hår utan kommersiellt schampo.

Vet du om att du kan tvätta håret utan schampo?

Rasul

Rasul är en typ av lera som man använder i vissa länder i Mellanöstern för att få vackrare hud och hår och för att tvätta håret utan schampo. Man köper det i pulverform eller i små bitar som man blandar med kallt vatten för att göra en massa som kan användas som schampo. Tvätta håret genom att massera in det mjukt in i hårbottnen och låt det sitta i ett par minuter. Sköljer sedan med ljummet vatten.

Den stora fördelen med rasullera är att det fungerar som en reglerare av talg. Därför rekommenderas det för alla typer av hår, då det gör att håret blir varken för torrt eller alltför fett. Det rengör även på djupet och gör att hårets tillstånd sakta men säkert förbättras så att man delvis kan gå över till att tvätta håret utan schampo.

Rasul är svårt att få tag på i många länder. Man kan hitta det i vissa orientaliska affärer, örtaffärer eller via nätet.

Det kan vara svårt att få tag på rasul

Bikarbonat

Bikarbonat är en produkt som man kan använda för många saker, bl.a. för att tvätta håret utan schampo. Följ dessa steg:

Späd ut en matsked bikarbonat i ett glas varmt vatten. Då det har lösts upp applicerar du vätskan på hårets rötter, endast på hårbottnen, för att undvika att topparna torkas ut. Du kan göra detta med hjälp av en sprayflaska eller flaska med pip.

Massera in det ordentligt och skölj sedan av med vatten.

Använd bikarbonat endast på hårbotten

Vinäger

Vinäger är en annan fantastisk ingrediens som ofta användes förr i tiden för att tvätta håret utan schampo, då man använde sig av huskurer för hälsa och skönhet. I detta fall kommer det fungera perfekt som balsam, då vinäger ger håret lyster och mjukhet när det används det som sista steg.

Blanda tre fjärdedelar av ett glas vatten med en fjärdedel äppelcidervinäger, och applicera denna vätska efter att du tvättat håret (med rasul, bikarbonat eller naturligt schampo), för att därefter låta det sitta i ett par minuter. Skölj ur ordentligt med vatten.

För att det ska lukta bättre kan du även tillsätta någon droppe eterisk olja i vätskan så att håret inte luktar vinäger när det torkar.

Majsstärkelse som torrschampo

Majsstärkelse är ett mjöl som låter oss göra en “torrtvätt”. Det är inte en produkt som tvättar håret, men man kan använda det som torrschampo i det fall man inte har möjlighet tvätta håret som vanligt. Det förbättrar hårets utseende genom att ta bort fett och smuts.

För att använda majsstärkelse som torrschampo applicerar du det (ca en tesked) i hårbottnen och masserar in det. Få bort överflödet med en kam. Ditt hår kommer sedan att se mindre flottigt ut.

Bilder: pupik och Henna Sooq


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.