Skadliga hälsoeffekter du kan få av ilska

När vi blir arga spänns våra muskler och leder, blodet cirkulerar långsammare och vår hjärnaktivitet - liksom balansen i våra nerv-, hormon- och hjärt-kärlsystem - ändras.
Skadliga hälsoeffekter du kan få av ilska
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Bortsett från det faktum att det aldrig är bra att bli arg på någon eller på sig själv kan de skadliga effekterna av ilska också skada kroppen. Det finns ett starkt samband mellan våra känslor och hur kroppen reagerar på dem. I följande artikel får du reda på hur ilska kan påverka din hälsa, och förhoppningsvis lär du dig att undvika att vara en tjurskalle.

Ilska (eller irritation) och rädsla är de två sämsta känslorna för kroppen, hjärtat och sinnet. Det sägs att de är orsaken till allt ont (åtminstone det mesta av det), inklusive vissa sjukdomar. Även om mycket fortfarande är okänt har en del forskning pekat i denna riktning, så det lönar sig att ta reda på vad som bekräftats hittills.

Undvik att lida av ilska för att leva friskare och längre

Att leva ett lyckligt liv är det bästa sättet att undvika smärta, patogener och sjukdomar. Ta det lugnt och försök att inte bli arg eller storma ut ur ett rum, för det återspeglas i din hälsa. Det är inte bara ett tecken på en positiv attityd eller god uppfostran, att undvika ilska kan vara den bästa medicinen för din kropp när du har blivit sårad.

Under stunder av ilska spänns musklerna och lederna, blodcirkulationen saktas ned, den naturliga balansen störs i nervsystemet liksom i de kardiovaskulära och hormonella systemen, blodtrycket ökar tillsammans med pulsen och testosteronhalten, hjärnans aktivitet förändras (särskilt i temporalloben och frontalloben) och ett överskott av galla produceras, vilket hamnar i delar av kroppen där det inte borde vara.

Barn

Det är bevisat att ilska och irritation orsakar:

Arytmi

Den fysiska och psykiska stress som ilska producerar kan utlösa en hjärtinfarkt eller något annat tillstånd relaterat till hjärtat.

Leverskada

Och även skada på gallblåsan eftersom ilska leder till att mer galla utsöndras än under normala förhållanden. Detta ämne drivs ut genom urinblåsan, vilken i sin tur drabbas av onaturlig påfrestning under stunder av ilska.

Muskelvärk

Oavsett om vi är arga på vår chef, partner, barn eller pendlingstiden utsöndrar kroppen hormonet adrenalin, vilket också produceras när vi är i en obehaglig situation. Detta kan leda till muskelsmärta eller kramper liksom huvudvärk. Axlar, nacke och rygg bär bördan av detta då de är de delar av kroppen som bär på mest spänningar.

Diskussion


Diarré

Ilska kan orsaka vad som kallas irritabel tarm (IBS), vilket kan leda till kolit eller diarré. Även stress, rädsla och spänningar kan alla leda till en obalanserad tarm.

Gastrit

Detta är en av de vanligaste följderna av ilska och symtomen är välkända: sura uppstötningar, smärta och en brännande känsla i magen. Magsyra inflammerar slemhinnan när du genomgår flera episoder av ilska, så om du ofta blir arg kan det inte bara framkalla gastrit, utan också orsaka magsår.

Dermatit

Klåda och utslag har bland annat ilska som huvudsakliga orsaker. De kan också relateras till anfall av spänning, stress, nervositet, ångest och rädsla. Om du har ett sår kan det bli infekterat eller förvärras eftersom en irriterad person också irriterar sitt sår mer än vanligt.

Hudproblem


Ilska, irritation och din hälsa

Naturligtvis finns det vissa som blir arga lättare medan andra tenderar att hålla sig lugna. Dessa känslor påverkar inte bara oss själva, utan även andra runt omkring oss.

Det finns många olika orsaker till ilska och det beror till stor del på individen. Vad som är säkert är att den totala summan av en rad problem eller motgångar i livet kan få oss att tappa kontrollen över våra känslor. Ilskan är en reaktion som gör det möjligt för sinnet att affirmera att det har rätt. Det är en anledning till att en arg person höjer rösten.

Ilska kan också orsakas av hot, stress eller händelser som inträffar som individen inte har någon kontroll över. Men att undertrycka ilska är aldrig bra eftersom det kan påverka både den psykiska och fysiska hälsan.

Andas


Hur undviker man att bli arg?

Nyckeln, enligt psykologer, är självkontroll. Den snabba takten i våra dagliga liv gör oss arga över de minsta sakerna. Vi ger oss inte tid att ta en “paus” för att reflektera. Det börjar kännas som hela världen konspirerar mot oss för att släppa lös vår vrede. Långa pendlingstider, frustrerande dagliga sysslor, ekonomiska bekymmer, problem i förhållandet och personliga problem bör dock inte vara skäl till att bli arg.

Även om det kan tyckas lättare sagt än gjort kan du långsamt börja ändra dina vanor. Det är viktigt att ta tio minuter per dag för att återställa sinnet. Hur? Prova meditation, yoga eller andningsövningar. Sätt dig helt enkelt ner med en kopp te och läs en god bok eller lyssna på fåglarna utanför fönstret.

Andas

En idealisk plats för avkoppling är ett rent och städat rum som är fyllt av en lugnande doft. Doften kan komma från till exempel rökelse eller en eterisk olja. Sätt på lite lugnande musik. Naturens ljud, klassisk musik eller musik som används för meditation är alla utmärkta val. Slut ögonen, andas djupt genom näsan, och låt detta lugna dig.

I samma ögonblick som din ilska är på väg att stiga, försök att minnas denna känsla av frid. En annan användbar teknik är att andas långsamt och stadigt medan du räknar ner från 10 till 1. Gör ditt bästa för att inte reagera omedelbart när du känner aggression eller får problem. Din irritation eller ilska kommer sakta avta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fernández, J., & Edo, S. (1994). Emociones y salud. Anuario de Psicología. https://doi.org/10.1136/bmj.38668.616806.3A

  • Piqueras Rodriguez, J. A., Ramos Linares, V., Martínez Gonzalez, A. E., & Oblitas Guadalupe, L. A. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

  • Colegio Oficial de Psicólogos., M. . M., Pérez Pareja, J., Medinas Amorós, M. M., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2008). Aspectos psicológicos relevantes en el estudio y el tratamiento del dolor crónico. Clínica y Salud. https://doi.org/ISSN: 1135-0806


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.