Sakroiliit: Orsaker, symptom och behandling

Sakroiliit är ett inflammatoriskt tillstånd som orsakar smärta och obehag i nedre delen av ryggen. Att behandla det tidigt ger snabb lindring från symptomen.
Sakroiliit: Orsaker, symptom och behandling

Senaste uppdateringen: 15 juli, 2022

Ländryggssmärta är en vanlig orsak till att människor uppsöker vården över hela världen. Ursprunget till smärta i ländryggen är mycket varierande och sträcker sig från tillstånd i inre organ till problem i skelett och leder. I den här artikeln tar vi upp allt du behöver veta om sakroiliit.

När vi talar om sakroiliit är det en inflammation i de så kallade sakroiliakalederna vi hänvisar till. Det finns två sådana leder och de sitter i den nedersta delen av ryggen.

De sakroiliakala lederna är ansvariga för att förbinda korsbenet i ryggraden med höftbenen i bäckenet på varje sida. Deras funktion är att motverka trycket från benen vid rörelse och belastningen på kroppen när du står.

Denna inflammatoriska process involverar inte bara ledens strukturer, utan påverkar också de ligament, muskler och nerver som omger den. Orsakerna är flera och är förknippade med en överbelastning av leden.

Symptom på sakroiliit

För närvarande uppskattar olika studier en prevalens av sakroiliit som sträcker sig från 23 % till 63 %, och det är vanligare hos äldre vuxna. I allmänhet påverkar det en av sakroiliacalederna, med obehag på höger sida i 45% av fallen och på vänster sida i 35% av fallen.

Inblandning på båda sidor förekommer hos upp till 20 % av drabbade patienter.

Sakroiliit uppträder vanligtvis som en kontinuerlig, lokaliserad och ihållande smärta i nedre delen av ryggen. Den kan sträcka sig till skinkorna, ljumsken och baksidan av ett eller båda benen, utan att nå knäna. Det beskrivs som en betryckande och brännande känsla.

Samtidigt blir smärtan av detta obehag ofta värre av att man står länge, går i trappor, springer och går på ojämna underlag. Den minskar när du sitter, men i avancerade fall är smärtan besvärande även i vila.

Obehaget uppstår under de tidiga morgontimmarna, åtföljt av ländryggsspänningar och stelhet i lederna. Vanligtvis minskar morgonstelheten vid sakroiliit under dagen när man rör på sig lite.

En man med sakroiliit.
Ju äldre personen är, desto högre är risken för denna typ av ryggsmärta.

Orsaker

Fysisk överbelastning och repetitiva rörelser med kompression och dragkraft på ledapparaten är de främsta orsakerna till sakroiliit, vilket visas i vetenskapliga studier. Påverkan på senor, ben och brosk främjar frisättningen av kemikalier som stimulerar smärtreceptorerna.

Bland de vanligaste orsakerna är följande:

  • Artros
  • Repetitivt trauma
  • Ankyloserande spondylit
  • Dysmetri mellan benen
  • Ledinfektioner
  • Sakral bendeformitet
  • Fall och bilolyckor
  • Svaghet i mag- och sätesmusklerna

Det är även bra att känna till att under graviditeten så sker förändringar i kvinnans kropp som kan orsaka detta tillstånd. Detta är resultatet av avslappning av ligamenten som stabiliserar leden, ökad vikt och förändrad gång.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artiklen: Lågintensiv kardiovaskulär träning: Övningar och rekommendationer

Riskfaktorer

Sakroiliit är vanligare hos äldre män. Följande faktorer ökar risken:

  • Dålig hållning
  • Övervikt eller fetma
  • Att bära tunga föremål
  • Tidigare frakturer och dislokationer
  • Förändringar i ryggradens justering, som kan ske vid hyperlordos och skolios

Hur diagnostiserar man detta tillstånd?

I de flesta fall ställs diagnosen genom klinisk bedömning av en läkare. Specialisten kommer att fråga om symptomen, hur de upplevs och de situationer som utlöser smärtan. Under den fysiska undersökningen kommer nedre delen av ryggen att inspekteras och beröras.

Det är vanligt att specialisten bedömer muskelstyrkan och rörligheten i länd- och korsryggen. Dessutom kan läkaren använda sig av olika tester, som Gaenslen- och Patrick-testerna.

Å andra sidan kan ytterligare studier och avbildningstester vara indikerade för att bekräfta diagnosen. Röntgen och MRI av bäcken och ryggrad ger vanligtvis användbara data om hur lederna är inblandade i olika fall. På samma sätt kan en injektion av bedövningsmedel med ett positivt svar identifiera ursprunget.

En röntgen av ryggen.
Bildundersökningar visar om det finns anatomiska förändringar i ryggraden och höfterna som kan förklara smärtan.

Behandling av sakroiliit

Behandlingsplanen för denna typ av ryggbesvär beror på den underliggande orsaken och svårighetsgraden av symptomen. I lindriga fall ordinerar läkaren vanligtvis användning av smärtstillande medel, muskelavslappnande medel och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Därutöver kan bälten och ortoser stödja bäckenjustering och stabilisera leden.

Sjukgymnastik spelar en nyckelroll vid behandling av sakroiliit. Den innebär rörelse- och stretchövningar som stärker, stabiliserar och förbättrar flexibiliteten.

Andra rekommendationer inkluderar relativ vila, undvikande av överansträngning och användning av alternerande värme- och köldterapi.

Om besvären kvarstår kan intraartikulära kortikosteroidinjektioner utföras för att lindra smärta och minska inflammation. I svåra fall krävs kirurgisk korrigering med följande procedurer:

  • Artrodes: Sakroiliacaleden är permanent sammanfogad med titanstavar.
  • Radiofrekvens denervering: Man slår ut de nervbanor som överför smärta.
  • Implantation av en elektrisk stimulator: Detta är en anordning som man fäster vid korsbenet som minskar smärtöverföringen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artiklen: Cervikalnerver: lär dig allt du behöver veta

Är det möjligt att förhindra och förebygga detta tillstånd?

Sakroiliit är ett relativt vanligt och smärtsamt stillstånd hos äldre människor. I allmänhet är det möjligt att bromsa uppkomsten av detta tillstånd och minska risken för att utveckla det med vissa förändringar i vår livsstil:

  • Upprätthåll en hälsosam vikt
  • Undvik en stillasittande livsstil
  • Utför stretchövningar och övningar med låg ledpåverkan

Därutöver är det tillrådligt att konsultera en reumatolog om man misstänker att man kan lida av detta tillstånd. Läkare är de enda som är kvalificerade att behandla denna sjukdom och de kan ge dig den bästa vägledningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mejía G, Arias M, Valdez K, Carrillo S, et al. Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, Diagnóstico y Tratamiento. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2008; 3 (1): 170-180.
  • Marín J, Catay E, Bravo M, Navarta D, et al . Sacroileítis en pacientes con espondiloartritis: ¿qué rol juega la ecografía?. Rev. argent. reumatolg. 2016;  27( 2 ): 30-34.
  • Solís JG, Flores-Padilla G. Sacroilitis paraneoplásica: presentación inusual de leucemia linfoblástica aguda. Cir Cir. 2020;88(Suppl 2):71-74.
  • Bollow M, Loreck D, Banzer D, Brandt H, et al. Imaging diagnosis in suspected inflammatory rheumatoid axial skeleton diseases (sacroilitis). Z Rheumatol. 1999 Apr;58(2):61-70.
  • Soto Quijano DA, Otero Loperena E. Sacroiliac Joint Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2018 Feb;29(1):171-183.
  • Alcobendas RM, Loza SM, Camba AR, Gascon CU, et al. Sacroilitis in Preschool Children: A Case Series and Review of the Literature. Pediatr Infect Dis J. 2020 Sep;39(9):e272-e274.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.