Sex hjälpsamma tips för att förebygga höftsmärta

Även om vissa övningar kan vara väldigt hjälpsamma för att förebygga höftsmärta, måste du tänka på hur din kropp reagerar och sluta göra dem om du upplever obehag.
Sex hjälpsamma tips för att förebygga höftsmärta

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Höftsmärta är ett vanligt tillstånd som kan orsakas av flera faktorer. Om du känner obehag ska du ta en titt på dessa sex tips för att förebygga höftsmärta.

Först och främst är det viktigt att veta att den exakta platsen för höftsmärtan kan tillhandahålla värdefulla ledtrådar angående dess orsak. Denna smärta kan orsakas av inflammation i höftleden, vilket orsakar smärta på insidan av låret eller ljumsken.

Om obehaget ligger utanpå höften, den övre delen av låret eller yttersidan av rumpan, då är det relaterat till muskelproblem. Generellt orsakas detta av inflammation i musklerna, ligamenten, senorna och andra mjuka vävnader som omger leden.

Höftsmärta kan även orsakas av vissa sjukdomar och tillstånd i andra delar av kroppen, såsom ländryggen. En av de vanligaste är artrit, eller inflammation i lederna.

Höften är ett viktigt område eftersom den förenar överkroppen med underkroppen, och tillhandahåller stabilitet när vi går. Om du känner spänningar eller stickningar i område kan du därför ta en titt på dessa tips för att förebygga höftsmärta.

Var ligger höftsmärtan?

1. Ät en balanserad kost

En balanserad kost är viktig för att stärka benen och lederna. Ät mat som är rik i järn och fosfor, som fisk, eftersom det hjälper till att stärka lederna.

Följande är några av de mest rekommenderade frukterna och grönsakerna för att minska svullna leder:

 • Citrusfrukter
 • Mango
 • Ananas
 • Morot
 • Melon
 • Jordgubb
 • Kronärtskocka
 • Vitlök

2. Ta magnesium- och vitamintillskott

Ta tillskott

Magnesium är det fjärde mest rikliga mineralet i cellerna efter kalcium, fosfor och kalium. Det hjälper dig att producera energi samt syntetisera protein och fett. Magnesium är nödvändigt för sammandragningen och avslappningen av musklerna, för att utföra funktioner i nervsystemet och för att hjälpa metabolismen.

Det finns även vitamintillskott som är bra för att motverka slitage på höften, såsom glukosaminsulfat. Det är ett naturligt sätt att stärka denna del av kroppen och brosket rent generellt.

Tala med din läkare om fördelarna.

3. Fysiska aktiviteter för att förebygga höftsmärta

Övningar mot höftsmärta

Träning är nödvändigt för att hålla kroppen frisk och förebygga höftsmärta. Enkla övningar, såsom bryggan, på morgonen kan hjälpa musklerna att jobba och aktiveras. De kan dessutom hjälpa dig med hållningen resten av dagen.

Om du lider av artrit eller bursit ska du undvika övningar med stor påfrestning. Att springa och hoppa kan förvärra höftsmärtan eftersom trycket kommer få lederna att svälla. När det kommer till dessa tillstånd är det bättre att promenera.

4. Stärka låren

Att stärka låren är viktigt för att förebygga höftsmärta eftersom det kommer tillhandahålla dig med stabilitet när du går. Om du lider av artros i höften ska du försöka stärka dina externa lårmuskler för att få mer stöd.

Musklerna på insidan av låren utgör även en annan grupp av muskler som hjälper höfterna.

 • För att göra det ska du ligga på rygg, lägga en boll mellan knäna och pressa.
 • Använd en fotboll eller liknande, så att den inte är för elastisk när du pressar.
Stretcha höftmusklerna

5. Stretchövningar

Genom att stretcha höftmusklerna som ligger ovanför bursan, kan du lindra smärtan från bursit.

 1. Gå ned på knä på det ben som gör ont, håll i dig i något stabilt och försök att bibehålla balansen.
 2. Luta bäckenet framåt samtidigt som du spänner rumpmusklerna.
 3. Luta dig sedan åt den sida av höften som gör ont (till exempel åt vänster om du står på höger knä).
 4. Du bör känna att det drar från toppen av höftbenet.
 5. Håll positionen i 30 sekunder och upprepa 1-2 gånger.

6. Lyssna på kroppen för att förebygga höftsmärta

Om du har artrit eller  bursit har du förmodligen märkt att träning kan hjälpa dig att lindra smärtan. Men när är det nödvändigt att se på höftsmärtan som ett tecken på att sluta träna eller ägna sig åt en annan aktivitet?

Om din höft börjar göra ont under en specifik övning och smärtan kvarstår i flera timmar eller dagar, är det ett tecken på att dina leder måste vila. Det är normalt att känna viss smärta dagen efter att man tränat, men den bör inte dröja kvar eller bli värre.

Att förebygga höftsmärta är relativt enkelt. Du måste bara vara uppmärksam på din kropp och stärka muskler såväl som leder. Höfter är dina bens stöd, så släpp på spänningarna och följ dessa enkla tips för att ta god hand om dina höfter.

Oavsett vad som händer ska du inte glömma att kolla med din läkare om smärtan är stark och ihållande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Enfermedades. Artrosis de Cadera. Sociedad Española de Reutamología. Fundación Española de Reumatología.
 • Dolor de cadera. [Online] Available at: www.smo.edu.mx/consulta/descargas/cadera02_dolor_cadera.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.