10 saker du bör ha på ditt nattduksbord

10 saker du bör ha på ditt nattduksbord

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2023

Nattduksbord är ett viktigt element i sovrummet eftersom de är funktionella och en trevlig inredningsdetalj. Det är svårt att föreställa sig ett sovrum utan dem. I den här artikeln ska vi berätta om vilka saker du bör ha på ditt nattduksbord så att du alltid är bekväm och förberedd.

Sovrummet är en plats där du ska känna dig bekväm och tillfredsställd eftersom det är utrymmet avsett för sömn, vila och komfort. Därför ska det ha en väldigt definierad personlig touch, till och med mer än andra platser i huset.

Skäl till att ha ett nattduksbord

Kan du tänka dig att du ligger bekvämt i sängen, på väg att somna och plötsligt behöva gå upp för att släcka ljuset, ta ett glas vatten eller lägga undan föremål som din mobiltelefon eller dina glasögon på golvet? För att du ska slippa detta behöver du ha ett nattduksbord. Den främsta fördelen med dem är att de är väldigt praktiska och gör livet bekvämare.

Nattduksbord låter dig förvara personliga föremål för att ha dem nära till hands och förvara dem snyggt i lådor. När det gäller dekoration matchar de ofta sängen och andra möbler och ger en fin touch.

De finns i olika former och färger. Det finns även sådana som följer med sängen. Dessutom kan du ställa andra föremål på dem, som tavelramar, lampor, blommor eller dekorativa souvenirer.

Saker du borde ha på ditt nattduksbord
Formerna på nattduksbord är varierande och anpassar sig till den stil som du väljer för rummet.

Saker du borde ha på ditt nattduksbord

Ett nattduksbord är mycket användbart eftersom det gör att du kan ha personliga föremål till hands som du behöver i rummet eller före sänggåendet. Det kan dock bli en plats där du samlar en massa onödiga så att det blir rörigt.

Därför är det viktigt att du städar och bara lämnar kvar det som verkligen ger fördelar för inredningen av ditt rum eller din sovrutin.

Låt oss ta en titt på några saker du kan behöva ha på ditt nattduksbord.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Sex tips för att skapa ett enkelt och vilsamt sovrum

1. Du behöver ha en lampa på ditt nattduksbord

Att ha en lampa på nattduksbordet är ett måste, för om något händer är det väldigt användbart att ha en ljuskälla i närheten. Den låter dig också läsa innan du somnar eller lysa upp rummet på natten på ett svagare sätt än glödlamporna i taket. På samma sätt är en bra lampa också ett dekorativt element som ger mycket stil till ett rum.

2. En bok eller hobby

Att läsa på natten ger många fördelar. Att läsa är en vana som tränar sinnet, underhåller och ger kunskap. När det gäller barn är läsning också ett utmärkt sätt att hjälpa dem att somna och att associera ögonblicket med en positiv aktivitet.

Om du gillar att läsa måste du ha en bra bok på ditt nattduksbord. Försök dock att inte samla dem i överskott, eftersom detta kommer att se rörigt ut.

Om du däremot inte gillar att läsa traditionella böcker kan du ha din surfplatta på nattduksbordet. Andra fritidsintressen är dock välkomna, som en Rubiks kub, en skissbok eller ett ljus för meditation.

3. Tröstande saker

Bland de saker du bör ha på ditt nattduksbord bör vissa element som ger komfort och är en del av din vilo- och sömnrutin inte saknas.

Du kan till exempel ställa några eteriska oljor som hjälper dig att slappna av, en fuktighetskräm för natten, entt ansiktsmassageverktyg eller en sömnmask.

4. Mediciner

Det är också viktigt att ha vissa grundläggande mediciner nära, såsom mediciner för huvudvärk, halsbränna eller magbesvär.

Nattduksbord är också den idealiska platsen att förvara medicin som du har ordinerat för dagligt bruk, speciellt om du måste ta dem när du vaknar eller vid sänggåendet. Du kan också förvara p-piller och kondomer där.

5. En termometer kan vara bra att ha på ditt nattduksbord

När du mår dåligt eller är sjuk brukar du säkert ligga i sängen och vila. Feber är ett varningstecken för många luftvägssjukdomar och infektioner.

Därför, om du känner dig sjuk i sängen och känner temperaturen stiga, är det viktigt att ha en termometer till hands så att du kan kontrollera om du har feber.

Därtill, på grund av biverkningarna av hormonella preventivmedel, blir icke-hormonella preventivmedel som känner av fertiliteten genom biomarkörer mer och mer populära. Ett av tecknen för att identifiera fertila dagar är en temperaturökning, vilket är ytterligare en bra anledning att ha en termometer i närheten.

6. Dekorativa föremål

Den “Praktiska guiden till inredning och dekoration” påpekar att, som en allmän regel bör sovrumsdekoration inte vara för överdriven eller utstickande, särskilt i vuxna sovrum. Även om sovrummet inte längre är en plats som bara är begränsad till att sova eftersom det ofta används för arbete, fritid och andra aktiviteter, bör det vara funktionellt.

Därför kan ett familjefotografi vara ett perfekt dekorativt föremål för nattduksbordet. Ett annat alternativ är att bara använda en lampa som förutom att lysa är estetiskt tilltalande.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 avslappnande färger för sovrummet

7. Du kan ha ett smyckeskrin på ditt natrduksbord

På natten är det vanligt att man tar av sig sina smycken för att få en god vila. Dessa små föremål är dock lätta att tappa bort.

Därför är det en bra idé att ha ett smyckeskrin på ditt nattduksbord där du kan lägga örhängen, ringar, din klocka eller piercingar. På så sätt blir det lätt att hålla ordning på dem och hitta dem nästa morgon.

8. En mugghållare

Många människor gillar att dricka vatten på natten för att slippa vakna törstiga under natten. Det finns också drycker som hjälper dig att få en bättre vila och som du kan rekommenderas att ta för att somna snabbt.

Därför är det en bra idé att ha en mugghållare på nattduksbordet där du kan ställa dina varma tekoppar eller vattenglas och på så sätt förhindra att de spills och skadar sängbordets trä.

9. En fjärrkontroll

Även om feng shui inte rekommenderar elektroniska enheter i sovrummet, är det fortfarande vanligt att många har en tv-apparat i sovrummet. I detta avseende är det mycket användbart att reservera plats för fjärrkontrollen på nattduksbordet. På så sätt kommer du inte att slarva bort den och den kommer alltid att finnas till hands för att stänga av tv:n innan du somnar.

10. Användbara tillbehör

Saker du borde ha på ditt nattduksbord
Om du inte använder din mobiltelefon för att väcka dig, måste det finnas plats för en väckarklocka på nattduksbordet.

Utan tvekan bör de saker du bör ha på ditt nattduksbord är sådana som gör ditt liv enklare. Detta är ett mycket personligt förvaringsutrymme som ska vara exklusivt för dig.

Därför kan du ha användbara tillbehör där, som hårsnoddar, speglar, en almanacka, en mobilladdare, ett glasögonfodral och en väckarklocka, om du använder en sådan.

Undvik element som hindrar dig från att sova

National Institute of Neurological Disorders and Stroke påpekar att för att få en god natts sömn är det nödvändigt att undvika exponering för höga ljud eller ljus och minska användningen av tv och datorer i sängen. Därför rekommenderas det att du håller dessa typer av element borta från ditt nattduksbord.

Undvik också att ställa blommor som avger obehagliga lukter eller lämna mat som kan bli dålig. Å andra sidan är det viktigt att du inte låter smuts, damm och skräp samlas på ditt nattduksbord. Om du till exempel tömmer dina fickor nära ditt nattduksbord innan du tar på dig pyjamasen, lämna inga kvitton, papper eller lösa småpengar på denna viktiga möbel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.