Kan sallatste hjälpa mig att sova bättre?

Sedan flera veckor tillbaka har personer på TikTok delat med sig av ett viralt tips som de påstår vara lösningen för bättre sömn: sallatste. Fungerar det?
Kan sallatste hjälpa mig att sova bättre?
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Är sallatste lösningen för att hjälpa oss att sova bättre? Ett viralt hälsotips på TikTok hävdar att denna dryck är idealisk för att snabbt inducera sömn.

Faktum är att innan det blev en trend, var det redan ett välkänt naturmedel inom populärkulturen.

Enligt dess förespråkare kan man genom att dricka detta te cirka 30 till 40 minuter före sänggåendet främja bättre sömnkvalitet. Med hashtaggen #lettucewater har detta preparat alltså nått mer än 12 miljoner människor på sociala media.

Men vad säger då vetenskapen – fungerar detta te? Till skillnad från andra lösningar som trendar på TikTok, finns det faktiskt några vetenskapliga studier som nämner sådana effekter. Men hur som helst så är det inte någon “magisk” dryck, som vissa skulle vilja få dig att tro. Låt oss ta en närmare titt.

Sallatste för att sova bättre: Vad vetenskapen säger

Inom folkmedicinen har man använt sallatste i decennier som ett komplement för bättre sömn. Nyligen påminde en video på TikTok oss om denna typ av te, och tusentals människor runt om i världen bestämde sig för att prova det. Naturligtvis, som med andra huskurer, är åsikterna om dess effekter delade.

Medan många användare hävdar att det verkligen fungerar, är vetenskapliga bevis på dess effektivitet begränsade. Hur som helst så har visar en studie i Food Science Biotechnology att vissa sorter av sallatsextrakt, särskilt från röd romansallat, inducerar en ökning av tiden vi sover.

Specifikt visade sig vissa fytokemiska föreningar, som laktucin, laktukopikrin, triterpenoider och saponiner ha en positiv effekt för att främja god sömn. Man tror att de fungerar som naturliga lugnande medel, men deras mekanism är inte helt klar.

Kritik av studierna

Dessa resultat har dock blivit ifrågasatta, inte bara på grund av den metod som forskarna använde i sin studie, utan också på grund av testerna utfördes på möss. Till att börja med fick försöksdjuren en dos pentobarbital – ett lugnande medel – kort efter att de fått extraktet oralt.

Det var inte tydligt huruvida denna grönsak faktiskt kunde minska tiden det tog mössen att somna. Studiens syfte var att göra en jämförelse mellan de sömnframkallande effekterna av grön och röd sallat.

Detta är också kontroversiellt när det används för att motivera effekterna av sallatste, eftersom studien använde ett kontrollerat extrakt och inte en hemgjord dryck. Dessutom, eftersom det studien tittade på möss, är det inte möjligt att hävda att samma effekter gäller för människor.

Sammanfattningsvis finns det inget övertygande vetenskapligt stöd.

De egenskaper som man tillskriver sallatste, eller sallatsvatten, kommer till stor del från media och litteratur. Det är dock ett faktum att denna grönsak innehåller ingredienser med antiinflammatorisk, smärtstillande och antioxidant potential, och att dessa är fördelaktiga för hälsan.

Lite röd sallat.
Forskning tyder på att röd romansallat kan vara sorten med de bästa egenskaperna för att förbättra sömnkvaliteten. I alla fall när det kommer till djur.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: 7 frukter och grönsaker som kan minska risken för cancer

Finns det någon risk med att dricka sallatste för att hjälpa dig att sova?

Även om det inte finns några bevis som bevisar att sallatste hjälper dig att sova, är sanningen att det är en ofarlig dryck för de flesta. Därför kan de som vill prova det göra det utan problem.

Man måste dock ta med i beräkningen att det är en vätska. Följaktligen är det inte en bra idé att dricka stora mängder innan du går och lägger dig eftersom det kan öka behovet av att gå på toaletten mitt i natten, vilket i sig kommer att störa din sömn.

Naturligtvis, som med andra grönsaker, bör man vara noga med att tvätta och desinficera dem i god tid före konsumtion. Dessutom bör du rådfråga din läkare om du tar något läkemedel eller om du har en diagnostiserad sjukdom. I vissa speciella fall är det inte alltid tillrådligt att inta naturläkemedel.

Hur brygger man sallatste?

Vid det här laget är det värt att nämna att den virala TikTok-utmaningen föreslår att man gör sallatste, eller sallatsvatten, med isbergssallat. Men med tanke på den ovan nämnda studien skulle det vara bäst att använda röd romansallat. Oavsett vilket är det säkert att prova med vilken av dem du vill.

Ingredienser

 • 3 till 4 blad ekologisk romansallat
 • Honung och citron efter smak (valfritt)
 • 2,5 dl vatten

Beredning och konsumtion

 1. Till att börja med, lägg sallatsbladen i cirka 2,5 dl vatten i en kastrull och låt dem koka på låg värme i 3 till 5 minuter.
 2. Ta bort kastrullen från värmen, täck drycken och låt dra i 10 minuter.
 3. Efter det, sila den genom en sil och drick ditt te.

Även om rekommendationen är att dricka detta te 30 till 40 minuter innan du går och lägger dig, kommer det för många att vara lämpligare att göra det minst en timme innan.

Vad mer kan du göra för att sova bättre?

Om du vill prova sallatsvatten för att sova kan du gärna testa det. Det finns dock även andra användbara strategier för att främja bättre sömnkvalitet – se till att omsätta dem i praktiken!

 • Säkerställ en ren och vilsam miljö för att ge dig de bästa förutsättningarna för en god sömn.
 • Undvik exponering för störande ljus och ljud.
 • Håll tekniska enheter borta från sovrummet, eftersom de distraherar.
 • Ät en hälsosam och balanserad kost.
 • Fysisk träning är mycket fördelaktigt, men undvik att göra det strax innan du går och lägger dig.
 • Prova avkopplande aromaterapi – vissa dofter, som lavendel, kan hjälpa dig att slappna av.
 • Använd dig av avslappningstekniker som yoga, pilates, meditation eller ta ett varmt bad – detta hjälper till att minska spänningar och stress som kan påverka din sömn.
 • Försök att hålla ett regelbundet sömnschema.
 • Om du lider av sömnlöshet eller någon annan sömnstörning, kontakta din läkare.
En man med sömnlöshet.
Vid sömnlöshet är det bäst att vidta flera olika åtgärder för att försöka förbättra sömnkvaliteten. Att förlita sig på enbart naturläkemedel är inte tillräckligt.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Oregelbunden sömn kan öka risken för kardiovaskulära problem

Vad bör du komma ihåg om sallatste för sömnen?

Trots att det är ett populärt naturmedel finns det inga bevis som visar att sallatste eller sallatsvatten är effektivt för att främja bättre sömn. Det är viktigt att dricka det med måtta, eftersom för mycket kan få motsatt effekt genom att öka behovet av att gå på toaletten under natten. Detta örtte är i allmänhet säkert och har inga biverkningar. Anekdotiska bevis tyder på att det kan fungera att dricka sallatste för att sova bättre, men forskare har inte studerat detta. I nuläget är det troligt att de många vittnesmålen på internet om dess effekt kan bero helt eller delvis på placeboeffekten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jo K, Kim S, Ahn Y, Suh HJ. Effects of Green Lettuce Leaf Extract on Sleep Disturbance Control in Oxidative Stress-Induced Invertebrate and Vertebrate Models. Antioxidants (Basel). 2021;10(6):970. Published 2021 Jun 17. doi:10.3390/antiox10060970
 • Kim HD, Hong KB, Noh DO, Suh HJ. Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food Sci Biotechnol. 2017;26(3):807-814. Published 2017 May 29. doi:10.1007/s10068-017-0107-1
 • Kim, M. J., Moon, Y., Tou, J. C., Mou, B., & Waterland, N. L. (2016). Nutritional value, bioactive compounds and health benefits of lettuce (Lactuca sativa L.). In Journal of Food Composition and Analysis (Vol. 49, pp. 19–34). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.03.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.