7 frukter och grönsaker som kan minska risken för cancer

Kom ihåg att du är (i stor utsträckning) vad du äter. Överväg att inkludera dessa frukter och grönsaker i dina kost som hjälper till att minska risken för cancer.
7 frukter och grönsaker som kan minska risken för cancer

Senaste uppdateringen: 16 april, 2019

Frukt och grönsaker är avgörande för kroppen och de är också en viktig källa till protein, kalorier, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Tror det eller ej, frukt och grönsaker spelar en viktig roll i näringsintaget, och kan till och med bidra till att minska risken för cancer, så inkludera dem regelbundet i din kost.

Korrekt näringsintag kan hjälpa till att minska risken för cancer

Att äta är inte detsamma som att ge näring till dig själv. Av denna anledning bör du uppmärksamma vad du stoppar in i din kropp och vara medveten om att vissa livsmedel kan hjälpa dig att förebygga hälsoproblem och till och med minska risken för cancer.

Normalt måste en diet rik på näringsämnen motsvara balansen mellan alla typer av mat, ännu mer om du vill att den ska reducera risk för cancer.

grönt

Grönsaker kan vanligtvis reglera det överskott av socker som västerländska dieter innehåller. Faktum är att de kan motverka både mättat fett och sockerarter.

Frukt innehåller element som ger tillskott till människokroppen, från antioxidanter till vitaminer av alla slag (A, B, C, E, K och D). Det gör dem till en idealisk cocktail för att minimera risken för någon form av cancer.

Olika studier har stöttat teorin om att regelbunden konsumtion av frukt och grönsaker minskar risken för cancer med upp till 40%.

Om du är en person som redan älskar att konsumera frukt och som regelbundet lägger till grönsaker till dina måltider, kommer du att älska det här.

3 frukter som hjälper till att minska risken för cancer

1. Ananas

Först av allt har ananas unika egenskaper som är fördelaktiga för människokroppen. Enzymet bromelain har blivit känt för sin stora förmåga att bekämpa tillväxt av tumörer eftersom den kan förstöra den skyddande beläggningen på tumörer.

Plus, det är också perfekt eftersom det kan reparera DNA och omstrukturera celler. Med tiden kommer cellerna att tendera att ha större motståndskraft mot externa patogener.

Minska risken för cancer med ananas

2. Äpplen

Äpplen, förutom att vara utsökta och näringsrika, kämpar också mot mot uppkomsten av cancer och bidrar till att öka effektiviteten av cancerbehandlingar.

  • Procyanidiner är biologiska aktiva ämnen som finns i äpplen. Dessa bidrar till att de maligna cellerna dör.
  • Triterpenoider är fytokemiska aktiva ämnen som finns i höga koncentrationer i äppelskal. Sammantaget bidrar de till att begränsa och stoppa reproduktionen av maligna celler.
reducera risk äpple

3. Avokado

Avokado innehåller lutein, vilket är effektivt i kampen mot cancer. Lutein har egenskapen av att minska sannolikheten för utveckling av cancerceller, i synnerhet vid prostatacancer hos män.

Förutom dess antioxidant-, mineral- och proteinfördelar är avokado idealiska för att äta regelbundet. De är en bra ersättning för mejeriprodukter i livsmedel som sallader, såser och dressingar.

reducera risk avocado

4 grönsaker som hjälper till att minska risken för cancer

1. Aubergine

Denna grönsak innehåller ett stort antal antioxidanter och mycket vitamin E i skalet. Solanin och cucurbitacin, alkaloider som är ansvariga för att förstöra tumörceller, finns även att finna i denna grönsak. 

Därför gynnar aubergine kroppen på många sätt, bland annat  som bidrag i kampen mot livmoderhalscancer och magcancer.

reducera risk aubergine

2. Spenat

Denna grönsak har alltid ansetts vara en mycket näringsrikt livsmedel tack vare dess innehåll av vitamin A, järn och folsyra. Spenat innehåller dessutom 13 fytonäringsämnen, vilka kan hjälpa till att bli av med celler som producerar tumörer. Spenat är effektivt för att minska risken för att utveckla olika typer av cancer.

reducera risk spenat

3. Kål

Kål hjälper till att producera bioaktiva metaboliter i kroppen som kan bidra till att förhindra tillväxt av cancer tumörer.

broccoli

4. Vitlök

Konungen av grönsaker har så många medicinska användningsområden är allmänt erkända inom det medicinska området. Men det är vitlökens bioaktiva föreningar som gör skillnaden i kampen mot cancer.

Arginin, oligosackarider, flavonoider och selen är ansvariga för egenskaper som kan minska risken för cancer. Dessa substanser är alla närvarande i vitlök, speciellt vid fermentering.

Minska risken för cancer med vitlök

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Better Health Chanel. Healthy eating. Victoria State Government. Department of Health. Diciembre 2021.
  • Gupta Ch, Prakash D, et al. Phytonutrients as therapeutic agents. Journal of Complementary and Integral Medicine. Septiembre 2014. 11 (3): 151-69.
  • Rodríguez-Leyton, Mylene & Majana Lucía, Sánchez. (2017). Consumo de frutas y verduras: beneficios y retos. Alimentos Hoy. 25. 30-55.
  • Vepachedu, Sreenivasarao. (1998). Balanced Diet. The Telangana Science Journal.
  • World Health Organization. Healthy diet. Abril 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.