Sex tips för att skapa ett enkelt och vilsamt sovrum

Är ditt sovrum så stökigt att du får ont i huvudet och inte vet var du ska fästa blicken? Fortsätt läsa för att få några tips om hur du får ett enkelt och vilsamt sovrum!
Sex tips för att skapa ett enkelt och vilsamt sovrum

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2023

Den största fördelen med att följa dagens tips för att få ett enkelt och vilsamt sovrum är att du får ett trevligt och minimalistiskt rum med rymd och luft. Du kommer dessutom att sova bättre utan de distraktioner som ett rörigt och stökigt rum medför. Ta dig en titt på våra tips!

För det första måste ett sovrum erbjuda komfort, eftersom det är ett av de mest intima utrymmena i ditt hem som dessutom speglar din identitet och personlighet. Därför är det viktigt att skapa harmoni mellan estetik och praktisk funktionalitet. Du kan göra detta genom att dra ner på de väsentliga elementen till ett minimum.

Så missa inte rekommendationerna nedan! Du kommer säkert att hitta några hjälpsamma tips.

Sex tips för att skapa ett enkelt och vilsamt sovrum

1. Experimentera med texturer

Ett bra sätt att förenkla ditt sovrum är att använda tillbehör som kuddar, gardiner, mattor och mattor med okonventionella mönster. Element med olika texturer hjälper dig att skapa en mysig och hemtrevlig atmosfär. Ett annat tips för hur du kan skapa ett varmt rum är att använda material som trä eller läder.

2. Geometriska möbler kan hjälpa dig få ett enkelt och vilsamt sovrum

Denna effekt är kanske särskilt effektiv i små utrymmen, eftersom många av oss använder sovrummet för flera aktiviteter förutom att sova – studera, arbeta och till och med träna.

De vanligaste färgerna för möbler i detta rum är olika vita toner. Men du kan också använda svart och rött för att framhäva vissa föremål, som vaser, speglar, lamphållare, ramar och stolar.

Möblerna ska helst vara välgjorda och ha rena geometriska former, främst raka linjer. Dessa linjer hjälper nämligen till att hålla ihop elementen i detta utrymme.

enkelt och vilsamt sovrum
Minimalism innebär en enkel och funktionell rumsdesign, något som du kan använda i sovrum.

3. Ge värme till ditt sovrum med olika material

Att lägga till element med trä- eller guldtoner, som tavelramar, personliga souvenirer och träföremål i ditt sovrum kan skapa ett intimt och mysigt utrymme som speglar din personlighet. Dessutom ger de lite värme till de vita tonerna.

4. Låt de vita tonerna dominera för ett enkelt och vilsamt sovrum

I allmänhet föreslår designproffs att man har så många vita föremål som möjligt för att skapa ett enkelt och vilsamt sovrum. Vi rekommenderar att du lägger till en neutral färg, som brunt eller grått, men bara i specifika fall.

Ljusa toner kommer att glädja ögat och ger lugn och harmoni genom att göra så att utrymmet verkar vara mer rymligt och öppet.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

5. Fyll inte ditt sovrum med onödiga föremål

Många av oss har en tendens att samla på oss saker som vi sedan sällan använder. För att undvika detta bör du endast låta det som är viktigt och nödvändigt få ta upp plats i ditt sovrum. Du bör försöka göra dig av med allt annat, eller åtminstone flytta det någon annanstans.

6. Använd konst för att ge ditt sovrum personlighet och stil

Även om du vill att ditt sovrum ska vara vilsamt och enkelt vill du ändå att det ska återspegla din personlighet och individualitet. För att åstadkomma detta kan du skapa en kontrasterande kontaktpunkt som åtminstone delvis bryter av mot monotonin, samtidigt som den förenklar helhetsbilden. En färgstark målning, till exempel.

kvinna med bok i säng
Vita toner förenklar och ger elegans till sovrummet.

Feng shui, minimalism och Marie Kondos tekniker för ett enkelt och vilsamt sovrum

På senare tid har den japanska affärskvinnan Marie Kondos tekniker blivit populära inom heminredning. Enligt denna artikel föreslår hon dock egentligen inget nytt, eftersom dessa tekniker i själva verkat har använts i åratal av Toyotas produktionsingenjörer.

Enligt en vetenskaplig uppsats dök den minimalistiska stilen upp på den europeiska kontinenten tack vare arkitekten Ludwing Mies Van Der Roches enkla, minimalistiska stil.

Denna filosofi, som blev populär i New York på 1960-talet, blev en succé under mottot “less is more“.

En liknande popularitet finns för den gamla kinesiska konsten feng shui. Denna baseras på teorin om att förbättra miljöförhållanden för att balansera och främja människors välbefinnande och koppling till deras livsmiljö.

Slutligen ska feng shui kunna ge oss förmågan att upptäcka portaler av kreativitet, meditation och vår inneboende fantasi – egenskaper som utökar designens pragmatiska och kulturella värde.

Tack för att du läst vår artikel, vi hoppas att du hittat lite inspiration!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Universidad Complutense de Madrid.  Yang, Hua. Fen Shui y espacio. España 2017.
  • Universidad Nacional de Loja. Pauta Freire, Carmen Graciela. Decoración de un espacio comercial para la venta de computadoras en la ciudad de Loja. Ecuador 2011.
  • Universidad Pontifica de Comillas.  The Conversation. Marie Kondo y los ingenieros de producción de Toyota. Estados Unidos 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.