Feng shui och aromaterapi för balans i hemmet

Visste du att aromer är en viktig del för att skapa bra energi i hemmet? Här lär du dig hur du använder aromaterapi till din fördel.
Feng shui och aromaterapi för balans i hemmet
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2023

Det går att kombinera feng shui och aromaterapi. Det förstnämnda innebär att man använder essentiella oljor från medicinska växter för att få ut det mesta av deras fördelaktiga effekter för den fysiska eller mentala hälsan. Därtill kan tilläggas att feng shui, som numera är en populär konstform för att skapa miljöer med balans och harmoni,  betyder “vind och vatten” och den uppfanns i Yangtze-regionen i det antika Kina för mer än 3 000 år sedan.

Enligt en bok om grunderna i feng shui och aromaterapi syftar tekniken till att balansera energierna i hemmet utifrån var man väljer att placera och ställa föremål.

I detta sammanhang är feng shui och aromaterapi bra bundsförvanter då dofters medicinska egenskaper kan kombineras för att påverka energin i hemmet. Det här beror på att ett utrymme inte bara består av synliga föremål, såsom möbler, utan även ljus, temperatur och dofter är också viktiga element.

Hur påverkar dofter heminredning och feng shui?

Parfym har förmågan att sammankoppla med de mest intima delarna av oss. Därtill står luktsinnet nära minnen. På så sätt kan en lukt ge upphov till minnen av det förflutna och orsaka känslor. Dofter är också direkt förknippade med humör.

Heminredning, valet av föremål och deras placering ska försöka uppnå bekväma utrymmen som inger lugn, harmoni och välmående. Här söker feng shui efter balans med naturens element i hemmet.

Dessa element är vatten, jord, eld, trä och metall. Dofter hör till eld och har förmågan att aktivera chi, allstå energier på olika platser.

Susanna Cots, en av  Spaniens mest framstående inredningsarkitekter, har skapat sina egna doftmärken till hemmet.

Doft är ett av de osynliga elementen i de designer vi jobbar med som tillsammans med ljus, spridning och energin i den vita färgen, som gör att vi kan förstärka stämningar och främja välbefinnande i hemmet. – Susanna Cots

Aromterapi och ljus.

Tips för att använda dofter i hemmet

När det gäller feng shui kan enkla ändringar ge stora förvandlingar för hur en plats upplevs. Detta är precis vad som händer med dofter. Även om de kan verka osynliga och obetydliga så har de stor påverkan på dina känslor.

Ett grundläggande tips för att använda parfymer i hemmet är att de bör vara märkbara men inte ta över. Det vill säga, de ska inte tävla med de andra elementen som finns i rummet. Det är bäst om det är fräscha och diskreta dofter.

Vidare är det av vikt att förstå att varje vrå, rum eller vardagsrum i ett hus är designat för en viss typ av aktivitet. Man behöver därför olika dofttyper för varje plats.

Det räcker inte med en generell doft för hela huset. Precis som att det i feng shui finns vissa typer av regler som gäller för energiflödet så förtjänar varje rum en doft som bidrar till just den platsen.

Sedan är en grundläggande principerna för feng shui att allting lever och har en relation till varandra. Alltså, föremålen i hemmet kan påverka vår personlighet och känslor.

Det är nödvändigt att det finns ett flöde i allting, precis som livet hela tiden är i konstant rörelse

Av dessa skäl är växter dekorativa föremål som uppmuntrar flödet av chi. Bland dem som ger en behaglig doft finns rosor, lavendel eller jasmin som alla kan vara utmärkta val.

Du kanske även är intresserad av att läsa: Skapa ett hem fullt med feng shui-harmoni

Vilken doft ska man välja och hur kombinerar man feng shui och aromaterapi?

När man bestämt sig för att ha aromaterapi i sitt hem är det svåraste att bestämma sig för vilka dofter som man ska ha i varje utrymme. Å ena sidan är det nödvändigt att tänka på att doften är behaglig och inger positiva känslor. Å andra sidan bör man också överväga egenskaperna hos varje doft och hur den påverkar humöret.

Vardagsrum och matsal

Vardagsrummet är en av de viktigaste platserna för ett bra energiflöde. Det är en plats där det ofta är många personer och där man tar emot gäster.

Detsamma gäller för matsalen.  Av den anledningen så är det en plats med mycket aktivitet som behöver stimulerande dofter.

Ett tips är att dofterna inte ska påverka maten, det vill säga att de inte ska överstimulera luktsinnet eller ger upphov till illamående. Citrusdoft, till exempel apelsin, citron, tall eller ingefära funkar väldigt bra.

Feng shui och aromaterapi: Sovrum

Sovrum är en plats för närhet och vila. Därför är det nödvändigt att dofterna kopplas till trivsamma känslor för personerna som sover där.

Här kan du alltså gärna välja dofter som inger sömn, avslappning och vila. Lavendel, kamomill, jasmin, rosor och grönt te är utmärkta val.

ansiktsmask med lavendel

Essenser till entrén

Entrén är hemmets välkomnande vrå. Inom feng shui har den en speciell betydelse.

Därav är det en god idé att använda lätta dofter som är behagliga för de flesta. Kanel, klöver, mandarin eller bergamott är bra alternativ.

Feng shui och aromaterapi: Badrum

Fräscha dofter, såsom eukalyptus, teträdolja eller pepparmint, är bra val för badrum. Dessutom hjälper de här dofterna till att lätta upp andningen och de kan användas i duschen.

Gillar du artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 avslappnande färger för sovrummet

Välj hälsosamma produkter när du kombinerar feng shui och aromaterapi

Feng shui och aromaterapi är inte enbart för estetiska syften. De strävar efter att påverka både hälsa och känslor. Av den här anledningen är det viktigt man väljer hälsosamma produkter när man väljer dofter.

Det är nödvändigt att förtydliga detta eftersom att många ljus och dofter innehåller ingredienser som är skadliga för människor. Med tanke på den här aspekten är det därför viktigt att köpa naturliga oljor, sojadoftande ljus eller blompotpurrier.

Skapa ett hem med feng shui

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.