Så sänker du ett högt ferritinvärde

Att ha ett högt ferritinvärde kan vara orsaken till trötthet, ont i magen, ledsmärtor och mörkare hud.
Så sänker du ett högt ferritinvärde

Senaste uppdateringen: 24 december, 2020

Ferritin är ett av de proteiner som påverkar metaboliseringen av järn. Ferritin ansvarar för att lagra järnet i vissa celler i din kropp, så det finns på lager när du behöver det. Att ha för högt ferritinvärde i blodet kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till i kroppen.

Det mesta ferritinet finns i din lever. Men det cirkulerar också en mängd i ditt blod. Därför kan man uppskatta koncentrationen av järn i din kropp genom att mäta mängden ferritin i blodet. Järn är nödvändigt för att hemoglobinet i de röda blodkropparna ska kunna smälta samman med syre och transportera det till kroppens alla celler.

I denna artikel ska vi förklara vad som händer när du har för högt ferritinvärde i blodet och hur du kan sänka det.

Vad betyder det att ha ett högt ferritinvärde?

Som vi redan nämnt är ferritin ett protein som låter din kropp lagra järn i cellerna. När man mäter koncentrationen av ferritin i blodet, tar man reda på om dina järnreserver är höga, låga eller i det normala spannet.

Normalt sett ska blodets ferritinvärde ligga mellan 12 och 300 nanogram/milliliter hos män. För kvinnor är en normal nivå mellan 12 och 150 ng/mL. Denna skillnad uppstår för att kvinnor förlorar en märkbar mängd järn med menstruationen.

Högt ferritinvärde: kapslar med järntillskott.

Att ha ett högt ferritinvärde betyder att dina järnnivåer också är höga. Detta kan ha flera orsaker, bland annat leversjukdom. Andra tänkbara orsaker är:

  • Frekvent eller överdrivet alkoholintag.
  • Inflammatoriska processer. Detta kan i sin tur bero på olika sjukdomar, såsom cancer.
  • En mycket järnrik kost.
  • Anemi. Det här är en komplex orsak. När man har järnbrist kan kroppen försöka åtgärda det genom att öka mängden ferritin i blodomloppet och med det, det tillgängliga järnet.
  • Blodtransfusioner.
  • Makrofagaktiveringssyndrom. Detta är en sjukdom där en del celler i immunförsvaret, så kallade makrofager, är mera aktiva än normalt. De är celler som också lagrar ferritin.
  • Slutligen får vi inte glömma bort att ett högt ferritinvärde också kan bero på genetiska faktorer. Faktum är att det finns en genetisk ärftlig sjukdom som kallas hemokromatosvilken innebär att man samlar på sig överdrivet mycket järn.

Vilka symptom kan man ha?

Vanligtvis är de drabbade individerna först asymptomatiska, men med tiden uppträder vissa symptom. Först och främst är det vanligt att man känner sig trött och svag.

Det är också vanligt för personer med högt ferritinvärde att ha mag- och ledsmärtor. Huden kan bli mörkare. En del kan till och med få hjärtproblem som en konsekvens av detta.

Högt ferritinvärde: En trött kvinna som somnat över sina böcker.

Du kanske är intresserad av: Behandla järnbristanemi med 5 naturliga kurer

Hur behandlar man högt ferritinvärde?

Först och främst är det avgörande att du träffar en läkare.

Vissa olika behandlingar kan sänka dina ferritinvärden. Först och främst bör du försöka minska din konsumtion av mat som är rik på järntill exempel spenat, lever och rött kött.

Läkare rekommenderar ofta att du dessutom äter källor till kelat. Kelater är ämnen som binder sig till metaller i blodet, till exempel järn, och på så vis hjälper kroppen att eliminera dem.

Slutligen kan du behöva göra flebotomi. En flebotomi är en procedur där man extraherar blod från en person med höga ferritinvärden. Du kan behöva göra proceduren fler gånger för att minska dina ferritinvärden. Dessutom kan du behöva lämna blodprov regelbundet.

Det är viktigt att komma ihåg att du bör träffa din läkare relativt ofta och lämna blodprov. Genom denna enkla åtgärd kan du lära dig många viktiga saker angående din hälsa, som till exempel dina ferritinvärden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.