Symptomen på och konsekvenserna av järnbrist

Får du i dig tillräckligt med järn genom kosten? Upptäck konsekvenserna av att inte få i dig tillräckligt och lär dig hur viktigt järn är för din hälsa!
Symptomen på och konsekvenserna av järnbrist

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det viktigaste tecknet på järnbrist är anemi. Men det har fler konsekvenser som är värda att känna till. Om du tror att du kanske får i dig för lite järn rekommenderar vi att du uppmärksammar följande symptom såväl som konsekvenserna av järnbrist.

Järnbrist är ett globalt problem

Järn är viktigt för blodet

Miljontals människor lider av järnbrist i både utvecklade och underutvecklade länder. Ingen borde ignorera det, för konsekvenserna av järnbrist kan vara allvarliga.  Järn hjälper bland annat hemoglobinet att fungera ordentligt och tillhandahålla syre till alla celler.

Det är viktigt för hälsan. Vidare hittas järn bara i små kvantiteter i våra kroppar, vilket gör att vi måste få det genom mat, framförallt via en balanserad och varierad kost.

Det finns två typer av järn:

 • Den första är hemjärn, som hittas i kött. Det är lätt att absorbera.
  Den andra är icke-hemjärn, som hittas i grönsaker och inte lika enkelt absorberas av kroppen. Det är därför många vegetarianer och veganer lider av anemi.

Järn kan även:

 • Delta i produktionen av substanser av blod.
 • Delta i cellernas respirationsprocess.
 • Assistera i upprätthållandet av immunförsvaret.

Som om allt det inte vore nog kan järn även delta i många kemiska reaktioner, och är viktigt i produktionen och utsläppet av energi.

Dina järnnivåer

Du kan testa dina blodnivåer för att få reda på om du lider av järnbrist:

 • De normala värdena för vuxna män är 80 till 180 ug/dl.
 • För vuxna kvinnor ska normala värden ligga på 60 till 160 ug/dl.
 • För barn varierar det mellan 50 till 120 ug/dl.
 • För bebisar ska det ligga på mellan 100 och 250 ug/dl.

Om dina järnnivåer är högre än snittet kan det bero på sjukdomar såsom:

På samma sätt kan dina järnnivåer sjunka på grund av andra tillstånd, såsom:

 • Graviditet
 • Undernäring
 • Cancer
 • Kronisk blodförlust
 • Kronisk hypermenorré

Konsekvenserna av järnbrist

Blodprov kan diagnostisera järnbrist

Var uppmärksam på de tecken kroppen skickar för att meddela om brist på viktiga näringsämnen. Om du har flera av dessa symptom är det bäst att tala med en läkare och testa ditt blod, för konsekvenserna av järnbrist kan vara allvarliga för hälsan:

1. Svaghet och trötthet

Oavsett hur många timmar du sover eller hur många tupplurar du tar känner du dig alltid seg och kraftlös. Det är svårt för dig att gå upp på morgonen och du somnar var som helst. Utöver dina dagliga krav kan denna svaghet eller trötthet även vara en av konsekvenserna av järnbrist.

Eftersom järn transporterar syre till cellerna får våra vävnader inte det “bränsle” de behöver om det fattas, vilket gör att de inte kan arbeta. Därför kan extrem trötthet efter enkla aktiviteter vara ett tecken på järnbrist.

2. Dålig prestationsförmåga och dålig humör

Utmattad kvinna

Brist på järn har en direkt påverkan på våra känslor. Det är därför normalt att vara väldigt irritabla, deprimerade eller tjuriga när vi saknar järn. Om vi dessutom lägger till trötthet till det är konsekvenserna förståeliga: problem med prestationsförmågan på jobbet, med dina studier eller med dagliga sysslor.

Var uppmärksam om allt tycks gå fel och du inte kan koncentrera dig på dina aktiviteter.

Vidare har järnbrist en negativ påverkan på ditt minne och din uppmärksamhet. Du kommer behöva dubbelt så stor ansträngning för allt du försöker göra. Du kommer även att förlora motivationen ganska snabbt, även när du ger dig i kast med uppgifter du faktiskt gillar.

3. Blekhet

När du lider av anemi är det troligt att din hud blir blekare eller vitare än vanligt, eftersom både läderhuden och slemhinnornas vävnader inte får tillräckligt med syre.

Vissa kan ha en vitaktig färg under ögonen (där ögonbrynen startar).

4. Yrsel och illamående

Illamående är ett symptom

En av konsekvenserna av järnbrist och brist i mängden syre som cellerna mottar är en kontinuerlig känsla av yrsel. Vidare kan du uppleva att du inte får tillräckligt med syre när du försöker andas. Du kan även inhalera snabbare och oftare.

I allvarligare fall kan de som inte får i sig tillräckligt med järn svimma när som helst under dagen. De kan även uppleva ringningar i öronen eller drabbas av lipodystrofi.

5. Hjärtklappning

Snabba hjärtslag även när du inte anstränger dig eller tränar kan vara kopplade till järnbrist. När ditt blod inte cirkulerar bra måste hjärtsystemet anstränga sig mer för att pumpa det till varje organ.

Takykardi, arytmi och till och med akut hjärtinfarkt kan bli resultatet.

6. Ömtåliga naglar och håravfall

När dina naglar lätt går sönder, är tunna eller har vita märken på dem nära nagelbandet kan det vara på grund av järnbrist. Håravfallet beror på att blodet kommer till huvudet med väldigt lite syre, vilket inte ger någon näring till hårsäckarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • National Heart Lung and Blood Institute. (2011). Guia breve sobre la Anemia. Changes, Healthy Lifestyle. http://doi.org/10.1007/SpringerReference_31774

 • Vaquero, R. M. . P., Rojo, R. B., & Abascal, L. T. (2011). Nutrición y Anemia. Manual Práctico de Nutrición y Salud.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.