Trick för att förbättra ditt minne

Hjärnan har runt en miljard neuroner som, när de är kopplade till varandra, formar ett fantastiskt nätverk. Lär dig hur du kan förbättra ditt minne med dessa fantastiska trick.

Människor anser sig vara överlägsna djur, men vissa fåglar kan komma ihåg var exakt de lade sina frön flera månader tidigare… Och vi glömmer ofta istället bort det mesta.

Hjärnan har runt hundra miljarder neuroner som, när de är kopplade till varandra, formar ett fantastiskt nätverk.

Dessa kopplingar gör minnet möjligt, och även förmågan att bearbeta och ta in information.

Idag kommer vi att titta på några tips för att förbättra ditt minne.

kvinna

 • Stress är en av de värsta fienderna för minnet. Under stressiga perioder måste du försöka slappna av och stänga ögonen.
 • Ta pauser medan du studerar för att komma ihåg saker du håller på att lära dig.
 • Om du studerar och vill komma ihåg allt, försök att använda bilder och scheman. Det gör det mycket enklare att komma ihåg.
 • Minnet är alltid associerat med känslor och får även stimuli från dem.
 • Att föra anteckningar och skriva ner det viktigaste kan hjälpa dig att utveckla en idé medan du skriver. Det är också bra för att gå igenom saker senare.
man

 • När du inte förstår ett koncept eller en idé blir det svårare att komma ihåg. När du försöker förstå etableras dock en relation som förenar och kombinerar delarna av konceptet till ett logiskt set.
 • Du kan klassificera liknande koncept för att komma ihåg dem bättre. Du kan exempelvis skriva en lista över saker du måste göra hemma, på jobbet, aktiviteter på din fritid, osv. Denna information kan grupperas i block eller ordnas alfabetiskt om du vill.
 • Det kan också hjälpa att säga saker högt. Då tvingar du dig själv att komma ihåg hur det sades och det skapar ett minne.
 • När du lär dig något nytt måste du associera det med det du redan vet. Om du länkar nya idéer med lagrade minnen blir det mycket enklare att ta in informationen.
 • Om du vill komma ihåg en persons namn kan du relatera det till någon del av personens utseende eller något annat du kan komma på. Den rätta associationen är kanske inte alltid så logisk, men det underlättar.
 • Hur kan man bli bättre på att komma ihåg det man redan vet? Ett av de bästa sätten är att gå igenom vad du har lärt dig med en annan person.

Tips för att boosta minnet

kvinna

Längden på ord och nummer

Det här är ett perfekt sätt att komma ihåg långa nummer. Byt ut varje nummer med ett ord som innehåller det antalet bokstäver och du skapar en fras.

Ju längre numret är, desto effektivare är tricket.

Sagotipset

Nyckeln här är att komma på en historia som integrerar de koncept eller idéer som du vill komma ihåg. Ditt minne kan komma ihåg en berättelse mycket bättre än individuella ord.

Kedjan

Det här liknar det föregående tricket. Din hjärna kommer ihåg berättelser mycket bättre än logiska idéer.  För att komma ihåg en lista eller ett koncept, hitta på en berättelse med ord som inte är logiska.

Den första bokstaven

Den första bokstaven i ordet du vill komma ihåg kan användas för att konstruera en enkel fras.

Om du väljer ironiska ord blir det lättare att komma ihåg. Du kan även hitta på ett nytt ord med de initialer du vill komma ihåg senare.

Platsregeln

Det här tricket baseras på att associera en plats och en känd rutt.

När man försöker komma ihåg var saker är i huset kan man sortera föremålen mentalt till de rum där de ska vara.

Prova våra trick; du kommer bli förvånad över hur bra de hjälper ditt minne!

MER FÖR DIG