Rot av vit pion: Fördelar och biverkningar

Inom naturmedicin använder man vit pion för att lindra muskelkramper, inflammation och ångest. Vad säger bevisen? I den här artikeln berättar vi allt om det!
Rot av vit pion: Fördelar och biverkningar
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Rot av vit pion kommer från växten med det vetenskapliga namnet Paeonia lactiflora Pall. Den tillhör familjen pionväxter (Paeoniaceae) och man odlar den i Östasien, Europa och Nordamerika. Folk kallar den också “trädgårdspion”, “kinesisk pion” och “bai shao”.

Enligt historiska data har traditionell kinesisk medicin använt torkade pionrötter i mer än 1000 år. Speciellt som ett komplement för att minska inflammation, smärta och feber. Men vad säger vetenskapen om det? Har den några biverkningar? Nedan berättar vi allt om det!

Fördelar och användning av rot av vit pion

I Kina och andra asiatiska länder är många bekanta med den medicinska användningen av vit pionrot. Kosttillskotten som kommer från denna rot finns tillgängliga i Nordamerika, Europa och flera andra platser i världen. Många tycker också om själva blomman för dess estetik.

En artikel publicerad i International Journal of Molecular Sciences berättar att pioner har viktiga föreningar med farmakologiska effekter. Bland dessa utmärker sig följande:

  • Monoterpener
  • Eteriska oljor
  • Triterpener
  • Tanniner
  • Stilbenoider
  • Flavonoider
  • Polyfenoler

Det finns dock fortfarande inga solida bevis på fördelarna med rot av vit pion hos människor. Specialisterna har genomfört en stor del av studierna på djur och resultaten går inte att applicera på människor. Men forskarna tror att resultaten är lovande för utvecklingen av framtida läkemedel.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 4 huskurer för att andas bättre och stärka dina lungor

Immunmodulerande effekter

Man kan extrahera några kända föreningar från denna rot, som “totala pionglykosider”. Specialister har studerat dessa föreningar för deras potential som antiinflammatoriska läkemedel. Enligt en recension publicerad i Journal of Ethnopharmacology, hjälper dessa egenskaper till att reglera immunförsvaret.

Med det i åtanke tror många att det har förmågan att minska symptom på autoimmuna sjukdomar, som följande:

  • Oral lichen planus
  • Psoriasis
  • Reumatoid artrit
  • Sjögrens syndrom

Med tanke på dessa sjukdomars svårighetsgrad bör tillskott av pionrot självklart inte vara den första behandlingen som man använder sig av. Det är också viktigt att konsultera din läkare innan du använder dessa tillskott som en del av din behandling.

man med utslag på händerna
Det faktum att den har potentiella immunmodulerande egenskaper gör att människor kan lägga till denna rot till sin behandling för sjukdomar som psoriasis. Detta bör dock alltid vara i kombination med testade läkemedel.

Rot av vit pion har antiinflammatorisk aktivitet

För att sammanfatta ovanstående har totala pionglykosider antiinflammatorisk potential. En studie i Frontiers in Pharmacology visar att dessa läkemedel kan hjälpa till att undertrycka inflammatoriska vägar som orsakar sjukdom. På så sätt minskar det bland annat risken för nefropati, leversjukdom och artrit.

Blodflöde

Inom kinesisk medicin använder man denna pionrot som ett blodförtunnande läkemedel. Faktum är att många menar att det hjälper till att förhindra trombos. Dessutom visade en studie på djur publicerad i Molecular Medicine Reports att peoniflorin (en av glykosiderna i växten) ökar effekten av plasminogenaktivatorn urokinas.

Detta enzym hjälper till att lösa tromboser naturligt. Experter menar att den hämmar bildandet av blodproppar. Det kan till och med hjälpa till att lösa upp de som redan finns. Specialister har noterat liknande resultat i en recension som delas i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine .

Smärtstillande egenskaper

Peoniflorin, en av de viktigaste aktiva komponenterna i denna rot, har en mild analgetisk effekt på kroppen. En studie på djur som man kan läsa om i Cellular Physiology and Biochemistry fann att denna komponent verkar på det centrala nervsystemet och hjälper till att minska smärta.

Mental hälsa

En annan användning av denna rot är relaterad till mental hälsa. Traditionellt har många använt den som en del av behandling av symptom på depression och ångest. Som en studie publicerad i BioMed Research International förklarar beror detta på att dess extrakt minskar uttrycket av serotonintransportörer.

Det hindrar med andra ord detta protein från att hämma effekterna av serotonin, ett hormon som bidrar till känslan av välbefinnande. Av denna anledning har den en ångestdämpande och antidepressiv effekt.

I en annan studie hjälpte peoniflorinet i denna rot till att öka probiotika i tarmen. Enligt en recension som delas i International Journal of Clinical Practice, hjälpte detta också till att lindra humörsvängningar.

Rot av vit pion och hudens hälsa

Anekdotiska data hävdar att extrakt av vit pionrot är bra för att förhindra för tidigt åldrande. Dess anhängare menar att det bromsar uppkomsten av rynkor, märken och andra brister som vi förknippar med ålderdom. Detta saknas dock bevis för att stödja detta.

En laboratoriestudie publicerad i International Journal of Cosmetic Science visar ändå att peoniflorin har depigmenteringspotential. Detta eftersom att det minskar melatonin och hjälper till att bleka mörka fläckar.

Andra användningsområden för rot av vit pion

Många av fördelarna vi tillskriver denna rot har inte blivit undersökta vetenskapligt. Den omnämns i populärlitteratur, men det finns inga bevis för dess effektivitet.

Av denna anledning, när det gäller att använda kosttillskott, måste du alltid vara försiktig. De vanligaste användningsområdena för denna rot är i följande fall:

  • Polycystiskt ovariesyndrom
  • Mensvärk
  • Matsmältningsproblem
  • Överdrivet håravfall
  • Överdriven svettning
  • Migrän
  • Andningsbesvär
  • Kroniskt trötthetssyndrom
  • Mastalgi

Möjliga biverkningar av rot av vit pion

Det amerikanska företaget WebMD skriver att vit pionrot är säkert för de flesta friska människor, förutsatt att de konsumerar den i lämpliga mängder. Vuxna har kunnat använda den utan problem i upp till 6 månader.

Överdrivet intag är däremot förknippat med följande biverkningar:

  • Överdriven blödning
  • Diarré
  • Matsmältningsproblem

På grund av brist på studier rekommenderar man att gravida och ammande kvinnor inte använder det. Dess antikoagulerande egenskaper gör det kontraproduktivt för personer som har en operation inplanerad.

Det kan även vara farligt för personer med blödningsrubbningar. Av denna anledning är det nödvändigt att konsultera din läkare innan du börjar ta det.

plack i artär
Denna rot kan förändra koaguleringsprocessen. Av den anledningen bör du inte konsumera det innan en operation.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Ayurvedisk mahanarayanolja: användning och fördelar

Möjliga interaktioner med läkemedel

Denna rot och dess derivat bromsar bildandet av blodproppar. Av denna anledning bör du inte kombinera det med antikoagulantia eller trombocythämmande läkemedel. Det eftersom att det finns risk för blödningar eller blåmärken.

Några av dessa läkemedel är följande:

  • Aspirin
  • Clopidogrel (Plavix®)
  • Diklofenak (Voltaren®, Cataflam®)
  • Ibuprofen (Advil®, Motrin®)
  • Naproxen (Anaprox®, Naprosyn®)
  • Warfarin (Coumadin ®)

Du bör också undvika att ta det med fenytoin eftersom det minskar dess effektivitet. Detta är ett antikonvulsivt medel och du bör ta det i vissa koncentrationer för att säkerställa att det är effektivt.

Vilka former finns av rot av vit pion?

Extrakt av vit pion finns som kapslar, droppar, pulver och te. Det är viktigt att nämna att det inte är reglerat av något läkemedelsverk, men du kan hitta det i exempelvis naturmedicinbutiker och hälsobutiker.

En säker dos har ännu inte blivit fastställd och hur mycket du ska ta beror på faktorer som ålder, hälsotillstånd och syftet med naturläkemedlet. Av denna anledning bör du följa farmaceutens instruktioner, samt vad som står på etiketten. Naturligtvis, där det är möjligt, är det alltid bäst att i första hand konsultera en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hong DY, Pan KY. Paeoniaceae. In: Wu ZY, Raven PH, editors. Flora of China. Vol. 6. Science Press and Missouri Botanic Garden Press; Beijing, China: 2001. pp. 127–132. [Google Scholar]
  • Paeonia lactiflora. (n.d.). ScienceDirect. Retrieved on June 1, 2021 from https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/paeonia-lactiflora
  • Zhou C, Zhang Y, Sheng Y, et al. Herbaceous peony (Paeonia lactiflora Pall.) as an alternative source of oleanolic and ursolic acids. Int J Mol Sci. 2011;12(1):655-667. Published 2011 Jan 18. doi:10.3390/ijms12010655
  • Jiang H, Li J, Wang L, Wang S, Nie X, Chen Y, Fu Q, Jiang M, Fu C, He Y. Total glucosides of paeony: A review of its phytochemistry, role in autoimmune diseases, and mechanisms of action. J Ethnopharmacol. 2020 Aug 10;258:112913. doi: 10.1016/j.jep.2020.112913. Epub 2020 May 1. PMID: 32371143.
  • Tu, J., Guo, Y., Hong, W., Fang, Y., Han, D., Zhang, P., Wang, X., Körner, H., & Wei, W. (2019). The Regulatory Effects of Paeoniflorin and Its Derivative Paeoniflorin-6′-O-Benzene Sulfonate CP-25 on Inflammation and Immune Diseases. Frontiers in Pharmacology, 10. https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00057
  • Ye S, Mao B, Yang L, Fu W, Hou J. Thrombosis recanalization by paeoniflorin through the upregulation of urokinase‑type plasminogen activator via the MAPK signaling pathway. Mol Med Rep. 2016;13(6):4593-4598. doi:10.3892/mmr.2016.5146
  • Kim, K., & Park, K.-I. (2019). A Review of Antiplatelet Activity of Traditional Medicinal Herbs on Integrative Medicine Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019, 1–18. https://doi.org/10.1155/2019/7125162
  • Yu JB, Zhao ZX, Peng R, et al. Gut Microbiota-Based Pharmacokinetics and the Antidepressant Mechanism of Paeoniflorin. Front Pharmacol. 2019;10:268. Published 2019 Mar 20. doi:10.3389/fphar.2019.00268
  • Clapp M, Aurora N, Herrera L, Bhatia M, Wilen E, Wakefield S. Gut microbiota’s effect on mental health: The gut-brain axis. Clin Pract. 2017;7(4):987. Published 2017 Sep 15. doi:10.4081/cp.2017.987
  • Qiu, J., Chen, M., Liu, J., Huang, X., Chen, J., Zhou, L., Ma, J., Sextius, P., Pena, A.-M., Cai, Z., & Jeulin, S. (2016). The skin-depigmenting potential of Paeonia lactiflora root extract and paeoniflorin:in vitroevaluation using reconstructed pigmented human epidermis. International Journal of Cosmetic Science, 38(5), 444–451. https://doi.org/10.1111/ics.12309

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.