Röd snapper: hälsosam näring och gott till middag

Röd snapper: hälsosam näring och gott till middag

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2023

Röd snapper är inte en särskilt välkänd fisk, men det är ett bra tillskott för din kost och är bra för din hälsa. Den innehåller mycket högkvalitativa näringsämnen, som alla är nödvändiga för att kroppen ska fungera effektivt. Vi ska berätta mer om dessa näringsämnen och de bästa sätten att tillaga denna fisk, så att du kan lägga till den som regelbundet inslag i kosten.

Innan vi börjar är det viktigt att påpeka att att periodvis ersätta kött med fisk verkligen är positivt hälsomässigt. Fisk har en mycket mer fördelaktig lipidprofil än kött. Dessutom innehåller fisk färre kalorier, vilket kan hjälpa till med viktminskning vid behov. De bör finnas med två till tre gånger i veckan i din kost.

Näringsvärdet hos röd snapper

Röd snapper.
Röd snapper innehåller omega-3 och andra viktiga ämnen som hjälper kroppen att fungera korrekt.

Först och främst är röd snapper en källa till omega-3-fettsyror, som är nödvändiga för våra kroppar. Den ger dig också proteiner av högt biologiskt värde och är en av få livsmedel som innehåller vitamin D och även vitamin E, ett annat element som verkar som en kraftfull antioxidant. Allt detta inom ramen för reducerat kaloriinnehåll – endast 130 kalorier per 100 gram produkt.

Röd snapper är en källa till selen och magnesium. Den förra fungerar som en kraftfull antioxidant, medan den senare spelar en avgörande roll i fysiologin för sömn och vila. Allt detta med 26 gram protein per 100 gram fisk, vilket är en betydande mängd som hjälper till att täcka det dagliga behovet.

Ett gott recept som också innehåller omega-3: Kikärter med bläckfisk: Ett enkelt och nyttigt recept

Fördelarna med röd snapper

Införlivandet av röd snapper i kosten kan skapa en rad hälsofördelar som är värda att nämna. För det första minskar det inflammation, vilket beror på syrorna i omega-3-serien den innehåller.

Dessa element har visat sig bidra till minskad kardiovaskulär risk, varför det är viktigt att säkerställa daglig konsumtion och uppfylla kroppens behov. I detta avseende är det viktigt att vara särskilt uppmärksam på förhållandet omega-6/omega-3 och försöka balansera det så mycket som möjligt.

Samtidigt kan ett intag av D-vitamin vara mycket gynnsamt för att minska förekomsten av många kroniska och komplexa sjukdomar, vilket framgår av en studie publicerad i tidskriften Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders.

Detta näringsämne är bristfälligt hos mer än hälften av befolkningen, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för hälsan. Eftersom endast få livsmedel innehåller detta vitamin, är exponering för solljus det främsta sättet att få det.

Slutligen fungerar selen som en kraftfull antioxidant i kroppen. Det neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader, vilket visas i en studie publicerad i tidskriften Advances in Clinical and Experimental Medicine. Tack vare detta kan kroppen upprätthålla den interna redoxbalansen, vilket hjälper till att fördröja åldrandet.

Hur man tillagar röd snapper

Röd snapper.
Röd snapper passar bra grillad eller ugnsbakad, fylld eller med sås. Väldigt gott!

Röd snapper är en mycket uppskattad fisk i vissa områden i USA. Det är inte lika vanligt i Europa, men det betyder inte att den inte finns tillgänglig här. Den utmärker sig för sitt fasta, vita och mycket smakrika kött som du kan använda i många olika rätter.

Som en allmän regel brukar man servera den stekt eller grillad, men den är också utsökt grillad eller ugnsbakad. Det finns många goda recept på fylld röd snapper, både med såser och grönsaker. Den passar väldigt bra tillsammans med ett tillbehör med mycket kolhydrater, som exempelvis rotfrukter. Du kan även servera den gratinerad med ost om du föredrar det.

Röd snapper, en fisk som är nyttig för hälsan

Som du har sett har röd snapper många olika hälsofördelar som härrör från dess viktiga näringsämnen. Den är också mycket mångsidig på kulinarisk nivå, så det kommer säkerligen att glädja alla familjemedlemmar.

Dessutom innehåller den omega-3 och vitamin D, två ämnen som är relaterade till en lägre förekomst av kroniska och komplexa sjukdomar som vi drar på oss genom åren, och som du bör inkludera i din kost.

Slutligen bör du komma ihåg att en av pelarna i en hälsosam kost är variation. Det är bra att säkerställa en mängd olika livsmedel i din kost för att undvika näringsbrist som kan ha negativ påverkan på effektiviteten av de fysiologiska processer som äger rum i den inre miljön i kroppen.

Det är också viktigt att se till att kosten är balanserad när det gäller kalorier, för att säkerställa att du inte går upp för mycket i vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Kiełczykowska M, Kocot J, Paździor M, Musik I. Selenium – a fascinating antioxidant of protective properties. Adv Clin Exp Med. 2018;27(2):245-255. doi:10.17219/acem/67222

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.