Rekommenderad kost vid esofagit: vad ska du äta?

Det är viktigt att följa en rekommenderad kost som är anpassad för esofagit för att bäst kontrollera symtomen vid denna sjukdom. Lär dig mer om denna här.
Rekommenderad kost vid esofagit: vad ska du äta?

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2023

Om du lider av esofagit är det viktigt att du modifierar din kost för att säkerställa en god kontroll över symtomen, vilket ökar känslan av välbefinnande och förbättrar livskvaliteten. Denna sjukdom är vanligtvis kronisk och kan orsakas av flera faktorer. Men ofta räcker det inte med läkemedel, och en livsstilsbaserad intervention är nödvändig.

Innan vi börjar måste vi betona att modifiering av vanor kan bidra till att förhindra utvecklingen av många sjukdomar, samt underlätta hanteringen av dem. Nyckeln är vanligtvis fysisk träning, bra kost och regelbunden exponering för solljus. Därutöver gör god sömn om nätterna tydlig skillnad på lång sikt.

Vad är esofagit?

Esofagit är en sjukdom som gör att trycket i den inre esofagusfinktern minskar, vilket gör att magsaft och matsmältningsenzymer strömmar tillbaka uppåt.

Detta kan leda till reflux och halsbränna. I själva verket, om det inte åtgärdas, kan du uppleva en modifiering i tarmepitelet vilket i sin tur kan leda till det som kallas Barretts matstrupe. Detta visas av forskning publicerad i Missouri Medicine.

Huvudsymtomen på esofagit är vanligtvis reflux och halsbränna.
Huvudsymtomen på esofagit är vanligtvis reflux och halsbränna.

Det finns dock olika grader av esofagit beroende på erosionen av vävnaden. Vi kan särskilja mellan graderna A, B, C och D beroende på storleken på de sår som uppstått i matsmältningskanalen. Normalt, när förekomsten av dessa ökar, kan läkemedel vara nödvändigt för att förhindra utveckling, och undvika att större skador inträffar.

Rekommenderad kost vid esofagit

De som lider av esofagit bör optimera sin kost för att förhindra utvecklingen av sjukdomen. Framför allt bör man undvika stora måltider som innehåller mycket gett, främst av typen transfett. Denna typ av fett har visat ge en tydlig inflammatorisk effekt, vilket kan göra att symtomen förvärras.

På samma sätt bör du undvika livsmedel med irriterande egenskaper, såsom kaffe, choklad, kryddig mat och naturligtvis alkoholhaltiga drycker. I synnerhet anses alkohol vara en riskfaktor för utvecklingen av denna typ av sjukdom som påverkar mag-tarmkanalen.

Detta visas av en studie publicerad i Current Medicinal Chemistry . Det finns ingen säker dos av detta giftiga ämne, varför det bästa är att ta bort det från kosten helt för att bibehålla en god hälsa.

Andra goda vanor, som att upprätthålla ett ordnat måltidsschema och öka förekomsten av livsmedel med det slembildande ämnet mucilago, kan hjälpa. Detta ämne är en typ av fiber som finns i grönsaker, såsom pumpa och zucchini, som hjälper till att mjuka upp slemhinnan och på så sätt skyddar matsmältningkanalens väggar.

Matsmältningsröret.

Slutligen är det avgörande att du undviker att lägga dig ner direkt efter att ha ätit för att inte gynna uppkomsten av reflux. Det är alltid viktigt att hålla en så upprätt position som möjligt tills matsmältningen är klar, åtminstone i magområdet. Detta minskar risken för att obehag uppstår.

När ska man gå till doktorn?

Om du följer en rekommenderad kost vid esofagit och de ovan nämnda tipsen och ändå inte upplever någon signifikant förbättring av symtomen, kan det vara nödvändigt att konsultera en specialist för bedöma tillståndet. Du kan då få hjälp att hitta en passande farmakologisk behandling.

Kom också ihåg att det alltid är bra att undvika skadliga förändringar i kroppssammansättningen. Esofagit blir mer uttalad när fettvikten ökar och minskar när vikten går ner. Därför är regelbunden fysisk träning något som är starkt rekommenderat. Framför allt är det viktigt att prioritera styrketräning för att uppnå en betydande förändring som du kan bibehålla på lång sikt.

Förbättra din kost för att kontrollera esofagit

Som du har sett är esofagit en sjukdom som vanligtvis svarar bra på kostkontroll. En förändring av vanor är vanligtvis tillräckligt för att uppleva en bra förbättring.

Kombinationen av rätt kost och träning kommer att orsaka förändringar i kroppssammansättningen, vilket avsevärt kommer att minska trycket på esofagussfinktern. Likaså kan det vara tillrådligt att undvika att bära åtsittande kläder och att eliminera giftiga vanor.

Slutligen vill vi notera att en annan stor riskfaktor för utveckling av esofagit är rökning. Det är allt mindre vanligt att människor börjar röka idag tack vare förebyggande kampanjer, men det är fortfarande ett stort folkhälsoproblem. Detta giftiga ämne ökar risken för att drabbas av komplexa sjukdomar, så se till att undvika det till varje pris.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bujanda DE, Hachem C. Barrett’s Esophagus. Mo Med. 2018;115(3):211-213.
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Surdea-Blaga T, Negrutiu DE, Palage M, Dumitrascu DL. Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Curr Med Chem. 2019;26(19):3497-3511. doi:10.2174/0929867324666170515123807

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.