Sura uppstötningar och halsbränna: är det samma sak?

Sura uppstötningar och halsbränna: är det samma sak?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skriven och verifierad av biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2023

Gastrointestinala sjukdomar är vanligt idag, och statistiska portaler uppskattar att 22 % av alla amerikaner och 21 % av alla européer över 18 år har någon typ av matsmältningsproblem. Två mycket vanliga termer relaterade till detta ämne är sura uppstötningar och halsbränna.

Även om dessa begrepp är bekanta för oss alla, är det inte så lätt att svara på följande frågor. Är de samma sak? Vad är skillnaden mellan sura uppstötningar och halsbränna? Nedan ska vi att svara på dessa frågor och många fler.

Vad är halsbränna?

För det första måste vi klargöra att halsbränna är ett symptom, medan gastroesofageal reflux eller sura uppstötningar kan vara orsaken till det. Halsbränna symptom alltså som ger en smärtsam brännande känsla i bröstet eller halsen. Enligt US National Library of Medicine kan graviditet, vissa livsmedel, mediciner eller alkoholhaltiga drycker orsaka det.

Halsbränna är ett vanligare besvär än många kanske tror. Här är lite statistik från olika webbplatser:

 • 10 % av vuxna människor har halsbränna dagligen och 30 % en gång i månaden.
 • I USA var incidensen – antalet nya fall i befolkningen – 26 % 2015.
 • Totalt sett lider uppskattningsvis 20 % av befolkningen av halsbränna.
gastroesofageal reflux.
Matsmältningssymtom är vanliga i befolkningen och smygande, särskilt om man inte vidtar lämpliga koståtgärder.

Vad är sura uppstötningar?

Å andra sidan anses sura uppstötningar vara ett kliniskt tillstånd. Enligt pediatriska portaler kännetecknas denna patologi av en rörelse av maginnehållet i motsatt riktning, det vill säga mot matstrupen.

Det finns en öppning mellan magsäcken och matstrupen som fungerar som en slags port, som stängs så fort maten vi ätit passerar in i magsäcken. Om denna mmekanism inte fungerar korrekt, kan mat och magsyra åka tillbaka upp i matstrupen, vilket orsakar irritation i matstrupen och halsbränna som vi beskriver ovan.

Vad är GERD?

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är ett allvarligare fall av sura uppstötningar, det vill säga en kronisk sjukdom. Ett symptom på denna sjukdom är halsbränna mer än två gånger i veckan. Men det är också möjligt att ha GERD utan tecken på halsbränna.

Återigen är mekanismen densamma som vi beskriver i föregående fall där öppningen mellan magsäcken och matstrupen inte stänger ordentligt. Detta leder till att maginnehållet kan föras tillbaka upp i matstrupen.

Enligt experter är några av symtomen följande:

 • Ont i magen
 • Icke-brännande obehag i bröstet som ibland kan förväxlas med en hjärtattack
 • Smärta vid sväljning
 • Kronisk faryngit, hosta och bihåleinflammation
 • Lunginflammation och att vakna upp med en kvävningskänsla

Således kan vi dra slutsatsen att halsbränna är ett symptom, sura uppstötningar är dess möjliga orsak och GERD uppstår när patienten drabbas av episoder av halsbränna mer än två gånger i veckan.

Receptfri behandling för sura uppstötningar

Först och främst varnar hälsoinstitutioner som den amerikanska Mayokliniken oss för följande: om du har halsbränna mer än två gånger i veckan, om du har problem med att svälja, om du har illamående och kräkningar eller om du har gått ner i vikt på grund av detta symptom, bör du kontakta sjukvården.

I alla andra fall kan man reglera reflux och halsbränna med receptfria läkemedel. Några av dessa är följande:

 • Antacida, som namnet antyder, minskar effekterna av syra i magen genom att neutralisera den. De ger snabb, kortvarig lindring och finns också i en form som är lätt att ta – kapslar och tabletter.
 • H2-blockerare, såsom famotidin, lindrar inte symtomen lika snabbt, men är mer effektiva. De minskar mängden syra som produceras i magen.
 • Protonpumpshämmare (PPI) minskar också syraproduktionen. Dessa är de bästa alternativen när H2-blockerare inte fungerar eller hos personer med GERD. Emellertid är deras effekt mycket mindre omedelbar, och det tar några dagar innan det verkar. Omeprazol är exempel på ett läkemedel i denna familj.

Försiktighetsåtgärder att tänka på vid sura uppstötningar och halsbränna

Vissa riskfaktorer gynnar uppkomsten av sura uppstötningar och halsbränna. Till exempel kan alkoholkonsumtion eller sura ämnen som kaffe orsaka tillståndet.

Dessutom är fetma, graviditet och rökning också faktorer som kan främja denna obehagliga reflux. Som ett sista tips rekommenderas personer som är benägna att lida av det att inte lägga sig ner mindre än tre timmar efter att ha ätit, eftersom detta underlättar uppstigningen av syror till matstrupen.

Sura uppstötningar i magen.
Magsäcken är det organ som påverkas av dessa tillstånd, men matstrupen kan också drabbas av konsekvenserna.

Kontroll av sura uppstötningar och halsbränna

Som vi har sett är dessa typer av tarmsjukdomar vanliga, eftersom upp till 30 % av befolkningen lider av halsbränna minst en gång i månaden. Även om det kan vara lätt att bekämpa halsbränna hemma, kräver de allvarligaste fallen omedelbar läkarvård.

För att svara på frågan vi ställde i början kan vi dra slutsatsen att halsbränna är ett symptom på sura uppstötningar. Om det blir kroniskt kan patienten utveckla gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.