Kaffe och citron: Är det en bra blandning?

Kaffe och citron är två ingredienser med erkända egenskaper, men vad sägs om att äta dem tillsammans? Kan detta öka de positiva effekterna? Vi berättar!
Kaffe och citron: Är det en bra blandning?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns en ny trend i dryckesvärlden: en kombination av kaffe och citron. Många förväntar sig att det ger hälsofördelar som går utöver de som båda ingredienserna ger separat.

Det finns inget som säger att dessa produkter inte kan blandas. Det återstår dock att se vad som händer med de fördelar som en del utlovar att vi får genom att äta dem i kombination.

Kaffe och citron

Det exakta receptet för att göra denna trendiga dryck är att tillsätta saften av en citron till en kopp kaffe. Och medan det för vissa kan verka som en ovanlig kombination, ser andra det som ett löfte om positiva hälsoeffekter.

De flesta tycker nog att citron passar bättre i en kopp te. Traditionellt har dock människor i vissa regioner länge druckit kaffe med citron som en uppfriskande drink när det är varmt ute.

För att börja belysa användningen och fördelarna när det gäller hälsa är det bäst att först titta på fördelarna med dessa två ingredienser separat.

Fördelarna med kaffe

För att brygga kaffe häller man mycket hett vatten på torkade och malda kaffebönor. Det är en enkel process som ger oss en av de mest konsumerade dryckerna runt om i världen. Enligt uppgifter från British Coffee Association dricks det världen över cirka två miljarder koppar kaffe varje dag.

Genom historien har konsumtionen haft både gott och dåligt rykte. Av denna anledning har vetenskapen gjort det till ett av sina fokusområden. Det är känt att det är en stimulerande dryck som kan förbättra vissa aspekter som minne, koncentration och pigghet.

Kaffeintag har undersökts beträffande olika hälsoparametrar. Men, som författarna till en viktig sammanfattning av befintliga studier påpekar, är de flesta anekdotiska observationer. Vi bör därför vara försiktiga med vilka slutsatser vi drar från dem.

De positiva sambanden mellan kaffe och leversjukdom (cirros, alkoholfri fettlever eller leverfibros) är bland de mest konsekventa. Det verkar också ge en lägre sannolikhet för att utveckla levercancer.

Författarna visar också på en minskning av risken för dödlighet oavsett orsakerna för de människor som dricker kaffe jämfört med de som inte gör det. Det finns också en lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar och metaboliska problem, som typ 2-diabetes.

Den maximala mängden kaffe som en person rekommenderas dricka verkar vara tre koppar per dag. Ett högre intag verkar dock inte vara farligt, men det verkar inte heller ge fler fördelar.

Det finns tydligen inga tecken på skadliga effekter vid kontinuerlig konsumtion av drycken. Det finns dock undantag, nämligen rekommendationerna att gravida och kvinnor med högre risk för benfrakturer inte bör dricka kaffe.

kaffe
Kaffe har blivit grundligt studerat av vetenskapen. Och med goda skäl. Man uppskattar att det dricks två miljarder koppar per dag.

Vad gör citron för kroppen?

Citrusfrukter odlar man över hela världen och de är kända för att vara en av de frukter som vi äter mest av. Deras vitamininnehåll och andra fytokemiska föreningar har gjort dem till en frukt som man använder för terapeutiska ändamål.

Deras huvudsakliga näringsämne är C-vitamin. Detta vitamin spelar viktiga roller i kroppen, som att hjälpa benutveckling och läkning av sår och det bidrar också till att upprätthålla friskt tandkött.

På metabolisk nivå möjliggör det också aktivering av B-vitaminer, omvandling av kolesterol till gallsyror och omvandling av tryptofan till serotonin.

Detta viktiga mikronäringsämne fungerar i synergi med andra element, som flavonoider, karotener, alkaloider och eteriska oljor. Tack vare dessa har vetenskapen kunnat koppla dem till några positiva hälsoeffekter:

 • Antioxidanter: Hjälper till att motverka fria radikaler. Förekomsten av fria radikaler är en stor orsak bakom åldrande, inflammation och hjärtsjukdomar.
 • Ökad konsumtion av citrusfrukter är förknippad med lägre dödlighet och sjukdomar på grund av hjärt- och kärlproblem.
 • C-vitamin skyddar immunförsvaret, minskar svårighetsgraden av allergiska reaktioner och hjälper till att bekämpa enkla infektioner, som förkylning.

Myter om fördelarna med kaffe med citron

Förutom de positiva effekterna som de två presenterar separat, finns det några påståenden om hälsoförbättringar relaterade till att dricka kaffe och citron i kombination. Det här är de löften som trendsättare utlovar om denna dryck:

Minskning av kroppsfett

Detta är ett av de mest frestande löftena. Emellertid har varken kaffe eller citron visat sig vara livsmedel som kan orsaka att lipidackumuleringar försvinner från kroppen.

Vissa studier har indikerat koffeins förmåga att öka ämnesomsättningen och därmed bränna kalorier. Detta påverkar dock inte viktminskning och fettminskning.

Därför verkar det som att vetenskapen är tydlig och att sanningshalten i detta populära påstående inte kan bevisas för tillfället.

Det är dock så att kaffe kan hjälpa till att dämpa hungerkänslor.

Det hjälper till att lindra huvudvärk

Det andra populära påståendet om denna blandning har inte heller stöd av vetenskaplig data. Det kan till och med finnas en viss motsägelse, eftersom kaffekonsumtion i vissa fall har blivit relaterad till migrän.

Även om vi vet att det att kombinera koffein med medicin kan öka effekten av medicinen, har citron inga fördelar i detta avseende.

Kaffe och citron främjar en friskare hud

Ett stort intag av frukt och grönsaker kan avsevärt förbättra hudens hälsa och lyster. Men för närvarande är det okänt vilken av komponenterna som är ansvarig för detta.

Därför är den allmänna rekommendationen att äta fem till tio frukter om dagen alltid en god idé. Dessutom, om du inkluderar citron eller andra citrusfrukter, kan bidraget av C-vitamin stimulera kollagensyntesen. Detta protein främjar hudens elasticitet och styrka.

Kaffe och citron ger lindring vid diarré

Detta är den senaste populära myten om denna dryck, och den verkar inte ha något stöd i de uppgifter som forskare hittills har tittat på. Tvärtom ökar koffein tarmrörelserna och påskyndar behovet att gå på toaletten.

Kaffeintag är inte indicerat i fall av diarré, eftersom den urindrivande effekten kan förvärra vätskeförlusten som uppstår med ökade tarmrörelser.

kvinna med ont i magen
Diarré innebär förlust av vätskor och elektrolyter. Därför är kaffe kontraindicerat under dessa förhållanden.

Förstärker det att blanda kaffe och citron deras individuella fördelar?

Konsumtion av kaffe och citron har positiva effekter på hälsan, så länge de konsumeras inom ramen för en hälsosam kost och sunda levnadsvanor. För närvarande kan vi dock inte säga detsamma om resultatet av att blanda dem.

Betyder detta att det är ett dåligt alternativ till att dricka vanligt kaffe med en skvätt citronsaft? Inte alls. Detta kan vara ett av dina val för att vakna till på morgonen, men förvänta dig inga magiska effekter. Tack vare citronen får kaffet en friskhet och bitterheten dämpas.

Den senaste trenden inom drycker ger inte de utlovade fördelarna

Många dricker ofta varmt vatten med citron eller kaffe på morgonen. Var och en av dem kan vara till nytta, även om summan av de två inte verkar ha mer positiva effekter.

I vilket fall som helst finns det inga bevis för att det lindrar huvudvärk eller minskar andelen kroppsfett. Inte heller att det skulle vara en dryck som vi bör välja vid diarré.

Men visst kan du välja att tillsätta lite citron för att fräscha upp en god kopp kaffe, förutsatt att du tycker att smaken är god och tilltalande. Att dricka denna dryck ger inte några oönskade biverkningar.

Att inta måttliga doser av var och en av dem eller båda i kombination verkar vara säkert. Men du bör inte glömma att större kvantiteter inte alltid är synonymt med flera fördelar. Överdrivet bruk kan ha skadliga effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chambial S, et al.  Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian Journal of Clinical Biochemistry. Septiembre 2013. 28(4):314-328.
 • Gunter M.J, et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Annals of internal medicine. Agosto 2017. 167(4):236-247.
 • Lohsiriwat S, et al. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Diseases of the colon and rectum. Junio 2008. 51(6):928-31.
 • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemical Center Journal. Diciembre 2015. 9:68.
 • Martí N, et al. Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural product communication. Mayo 2009.4(5):677-700.
 • Maughan R.J, Griffin J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of human nutrition and dietetics. Diciembre 2003.16(6):411-20
 • Poole R, et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. British Medical Journal. Noviembre 2017.359:j5024.
 • Pullar J. M, et al. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8), 866.
 • Velickovic K, et al. Caffeine exposure induces browning features in adipose tissue in vitro and in vivo. Scientific Reports. Junio 2019. 9(1):9104.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.