Vad du bör veta innan du börjar följa citrondieten

När du gör citrondieten är det extremt viktigt att du äter mycket frukt, grönsaker och hälsosamma fetter så att du inte försvagar din kropp.
Vad du bör veta innan du börjar följa citrondieten

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du någonsin provat följa citrondieten? Citronen karaktäriseras av av sin unika arom och sura smak, och det är en mångsidig frukt med många goda egenskaper. Tack vare dess komponenter finns det oändligt många användningsområden med citroner.

Den är perfekt både för att förbättra hudens hälsa och hålla hemmets ytor skinande rena. Det hjälper också till att optimera hälsan utan att orsaka biverkningar eller oönskade överraskningar.

Här ska vi dela citronens egenskaper rörande vikt och bantning. Vi ska också förklara vad citrondieten består av.

Hur man gör citrondieten

Denna diet har blivit en av de mest populära eftersom den ger snabba resultat med minimal ansträngning. Det är dock viktigt att notera att många tillgriper denna diet just eftersom de vill ha snabba resultat, inte varaktiga.

Du bör inte följa citrondieten under någon längre period. Även om citroner har enorma hälsofördelar kan allting man gör i överskott vara skadligt.

Eftersom citron är en naturlig diuretika, hjälper den här kosten att befria kroppen från toxiner och onödiga vätskor. Du bör göra citrondieten i maximalt fem till sju dagar. Då hinner kroppen inte börja försämras av den abrupta förändringen i kaloriintaget och den ökade konsumtionen av denna frukt.

Ta en titt på den här artikeln: 6 överraskande hälsofördelar med citronjuice

Saker du bör göra innan du börjar följa citrondieten

Du bör max följa citrondieten i 5-7 dagar

Om du vill testa på citrondieten är det viktigt att du först rådgör med en läkare eller nutritionist. På så vis kan du säkerställa att din kropp har förmågan att uppnå de önskade resultaten och att dieten inte kommer göra att du hamnar på akutmottagningen.

Du kan hitta mycket information på nätet om hur man gör denna diet. Den mest kända citrondieten är den som varar i sju dagar. Som vi redan nämnde är det viktigt att du inte låter dieten pågå för länge. Du bör också försöka kombinera den med en i övrigt balanserad kost.

Drick inte endast citronjuice

När du går på citrondieten ska du dricka sex glas citronjuice per dag. Det är viktigt att kombinera detta juiceintag med tillskott som exempelvis naturell yoghurt, frukt och müslikakor.

Dessutom måste du se till att äta protein som exempelvis kyckling eller kokta ägg och, naturligtvis, frukt och grönsaker. Du bör inte överdriva dieten och det är viktigt att du distribuerar ditt juiceintag över hela dagen så att du dricker både vid frukost, lunch, eftermiddagsfika och middag.

Tillåtna och förbjudna livsmedel

Ät balanserat och varierat

Om du ska göra citrondieten är det mycket viktigt att du under dieten får i dig tillräckligt med frukt, grönsaker och nyttiga fetter. Samtidigt bör du undvika, eller helt låta bli, skräpmat, sötade drycker och energidrycker.

Det är relativt enkelt att äta hälsosamt medan man följer denna diet. Om du inte redan har hälsosamma vanor är det nu dags att börja.

Fördelar med att följa citrondieten

Det finns många fördelar med citrondieten. Denna frukt förbättrar och stabiliserar matsmältningssystemet, vilket förbättrar tarmrörelserna. Det är därför det kan hjälpa dig att snabbt gå ner i vikt.

Citron ger också vätska till kroppen. Eftersom du huvudsakligen dricker vatten under denna diet kan detta hjälpa till att förhindra torr och oelastisk hud.

C-vitamin har en kraftigt antiinflammatorisk effekt. Detta leder till att du snart kommer märka av hur svullnader minskar i kroppen. En medföljande effekt är att citron också stärker immunförsvaret.

Nackdelar med att följa citrondieten

Även om denna diet kan verka bra, finns det några saker du bör tänka på. Det första är att den drastiska nedgången i kaloriintaget kan få dig att känna dig svag.

Citron kan orsaka irritation i magen och förvärra vissa redan existerande problem. Sura uppstötningar är ett besvär som kan förvärras av att man äter citrusfrukter.

Resultatet av citrondieten

Om du beslutar dig för att följa denna citrondiet kan du gå ner cirka 3 1/2 till 5 kg. Även om detta kan verka mirakulöst, kom ihåg att du måste vara disciplinerad när det gäller att äta rätt kost och att dricka citronjuicen.

Har du någonsin gjort citrondieten? Skulle du kunna tänka dig prova på den eller någon annan modediet?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.001
  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.2008066
  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.