Bota förkylningar hemma utan läkemedel

Du kan bota förkylningar hemma med några enkla knep och naturliga kurer. Fortsätt läsa för att lära dig vilka saker som är viktiga att tänka på.
Bota förkylningar hemma utan läkemedel
Sergio Alonso Castrillejo

Granskad och godkänd av apotekaren Sergio Alonso Castrillejo.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

I denna artikel vill vi dela med oss av sex tips för att bota förkylningar hemma utan läkemedel. Du kan lindra dessa vanliga virala infektioner genom att följa enkla riktlinjer, använda huskurer och framförallt vila.

Inflammation i de övre luftvägarna kan orsaka stor smärta och obehag när du är förkyld, så här kommer några tips som kan hjälpa dig att lindra symptomen och snabba på återhämtningen.

Sex tips för att bota förkylningar hemma

1. Håll dig borta från antibiotika

Först och främst vill vi säkerställa att du vet att en förkylning är en viral infektion, så det är meningslöst och ibland också skadligt att använda antibiotika. Dessa läkemedel är bara användbara mot bakterieinfektioner.

Om du är osäker på huruvida du drabbats av en viral eller bakterieinfektion ska du gå till vårdcentralen.

Med det sagt är det huvudsakliga symptomet på förkylningar inflammation i de övre luftvägarna. Det kan drabba näsan, halsen, luftstrupen, struphuvudet, bihålorna och även öronen.

Om du vill använda läkemedel är det därför sådana som lindrar obehag i dessa områden du ska satsa på.

2. Viktiga livsmedel för att bota förkylningar hemma

Använd citrus och vitlök mot förkylningar

Vissa livsmedel kan hjälpa dig att återhämta dig utan läkemedel, antingen tack vare deras antivirala egenskaper eller för att de lindrar symptomen.

Det finns olika naturliga kurer som kan hjälpa dig att bekämpa förkylningar. Deras läkande substanser står ut för sina antivirala, avtäppande eller slemlösande egenskaper:

 • Ingefära är slemlösande och tillför även värme till kroppen, vilket främjar bekämpningen av infektionen.
 • Du kan mosa, tugga eller skiva vitlök för att producera allicin, som har immunstärkande egenskaper. Detta är en kraftfull kur mot virus.
 • Ceylonkanel är slemlösande, antiinflammatorisk och antiviral.
 • Citron och lime innehåller mycket vitamin C och är kraftfullt avtäppande.
 • Cayennepeppar i små mängder stärker immunförsvaret och är också avtäppande.
 • Honung lindrar din hosta genom att lösa upp och underlätta utdrivningen av slem.
 • Lakritsrot är slemlösande och antiviral, och lindrar även hosta, inflammation samt irritation.

3. Vätskebalansen är viktig när du botar förkylningar hemma

En annan viktig sak som du måste komma ihåg för att bekämpa din förkylning är att bibehålla vätskebalansen. Det hjälper dig att lösa upp slem och snor, vilket lindrar igentäppningen.

Utöver att dricka vatten kan du även göra infusioner av växterna vi listat ovan. Om du inte bara vill dricka vatten och te kan du även konsumera färsk frukt, soppor och juicer.

4. Håll luftvägarna fuktiga

Ånga är bra för luftvägarna

Ångor hjälper dig att lösa upp slem och därmed lindra symptomen på förkylningar.

Ytterligare ett tips för att bota förkylningar hemma är att alltid hålla luftvägarna fuktiga. Detta är väldigt hjälpsamt exempelvis när du har torrhosta och halsirritation.

Ett sätt är att använda en luftfuktare, och i vissa av dessa kan man också använda eteriska oljor. De som fungerar bäst är eukalyptus, citron, tallbarr och oregano.

Ett annat sätt är att koka upp vatten, hälla det i en balja och sedan hålla huvudet ovanför för att andas in ångorna samtidigt som du har en handduk över huvudet.

Se dock till att vattnet inte är för varmt; det är lätt att bränna sig.

5. Vila

En förkylning är ett tecken på att ditt immunförsvar är svagt och att du måste vila. När du tvingar dig själv att upprätthålla din rutin kommer du bara förvärra symptomen och få förkylningen att vara längre.

Du kan även försätta dig själv i riskzonen för andra komplikationer.

Använd din tid till att slappna av och försök att njuta av din lite tragiska mini-semester med hjälp av filmer och annat som låter dig slappna av. Drick örtinfusioner, håll dig varm och undvik temperaturförändringar.

Vila så länge din kropp behöver, och se till att du inte röker eller dricker alkohol under denna period.

6. Gå till läkaren om…

Bota förkylningar hemma med vila

Tala med din läkare omedelbart om du tillhör en högriskgrupp eller om symptomen blir värre och leder till andra komplikationer.

I följande fall bör sjukvården kontaktas:

 • Förkylda personer som tillhör en högriskgrupp, dvs gravida kvinnor, spädbarn, barn under fem år, personer med HIV/AIDS, icke-immuna migranter, mobila befolkningar och resenärer.
 • Om du inte kan andas.
 • Då slemmet du driver ut är gult, grönt, rosa eller någon annan färg annat än vitaktig.
 • Du har feber högre än 38,8°C, speciellt om det varar i över fyra dagar eller kommer tillbaka efter att ha gått ner.
 • Om du har andra symptom än de som är vanliga vid förkylning eller om du känner stort obehag.
 • I det fall hostan inte försvinner eller blir värre i takt med att dagarna går.

Du bör kunna bota förkylningar hemma om du följer dessa enkla tips samtidigt som du låter kroppen vila. Naturliga kurer kan hjälpa dig att bli bra på några dagar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.