Recept på stekt bläckfisk med vitlök och persilja

Det här receptet på stekt bläckfisk med vitlök och persilja är ett snabbt, gott och nyttigt sätt att tillaga dessa råvaror. Läs vidare och testa på själv!
Recept på stekt bläckfisk med vitlök och persilja
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bläckfiskar är en klass inom stammen blötdjur som människor äter över hela världen. Det är populärt att äta bläckfisk som grillad, stuvad och som sashimi. Idag ska vi dela med oss av ett recept på stekt bläckfisk med vitlök och persilja, som är både lätt att tillaga och välsmakande.

Det finns cirka 12 ätbara arter av bläckfisk, ostron och musslor. Bläckfiskköttet är fast och det har en söt smak som passar till alla sorters såser och kryddor. Vi rekommenderar att du tar en titt på detta recept och provar dig fram!

Recept på stekt bläckfisk med vitlök och persilja

Panerad och stekt bläckfisk, även känd som calamari, äts av människor över hela världen. Men på platser som lägger lite större vikt vid sin gastronomi kan man även hitta många andra rätter och grytor med bläckfisk.

Tack vare dess fasta konsistens går den snabbt att tillaga, och du kan göra det på många olika sätt. Du kan till exempel grilla eller sautera den. Den är också god i grytor som har mer saftiga såser.

Bläckfisk är också full av näringsämnen. Bland annat har den ett högt innehåll av protein samt mineraler som selen, jod, fosfor och vitamin B och E.

Detta är en bra anledning till att tillaga det här receptet på stekt bläckfisk med vitlök och persilja. Det är en mycket välsmakande rätt, och tar inte särskilt lång tid att tillaga, så det finns ingen ursäkt för att inte prova!

Recept på stekt bläckfisk med vitlök och persilja

Ingredienser

För 2 portioner av denna maträtt, använd följande:

 • 2 vitlöksklyftor
 • Extra virgin olivolja
 • Några kvistar färsk persilja
 • 5 små färska bläckfiskar
vitlök

Så här gör du:

När du läser steg-för-steg-instruktionerna för detta recept kommer du att se hur enkelt och snabbt det är att tillaga denna rätt. Vi rekommenderar också att göra allt på en gång, så att du kan få optimal konsistens och smak.

 1. Rengör först bläckfiskarna. För att göra detta, separera tentaklerna och ta bort inälvorna. Ett annat alternativ är att be din fiskhandlare att göra detta åt dig innan du köper din bläckfisk.
 2. Sätt en panna på spisen, tillsätt en skvätt olivolja och tillsätt sedan bläckfisken. Du kan även lägga till tentaklerna du tog bort när du rengjorde den eftersom de också är ätbara.
 3. Medan bläckfisken får färg, skala och hacka vitlöken. Skölj sedan persiljan och hacka bladen väldigt fint. Lägg dem i en skål och blanda dem med en till två matskedar olivolja.
 4. Efter 5 till 6 minuter, vänd på bläckfisken och häll över blandningen av vitlök och persilja. Stek i ytterligare 5 minuter. Stäng av spisen och om du vill kan du tillsätta lite salt och en skvätt citronsaft innan servering.
 5. Servera exempelvis med en sallad, ris, bakad potatis eller rostade grönsaker.

När man ska undvika att äta bläckfisk

I allmänhet rekommenderar läkare att vi äter skaldjur som en del av en hälsosam kost. Detta gäller emellertid inte för alla, eftersom att äta skaldjur kan vara farligt för vissa människor.

Till exempel är en av de största riskerna när det kommer till att äta bläckfisk att den har en relativt hög kolesterolhalt. Den innehåller 230 milligram per 100 gram portion. Detta gör bläckfisk till ett av blötdjuren som har högst kolesterolhalt.

Men experternas åsikter om kolesterol i kosten har förändrats under de senaste åren. Bland annat säger Harvard School of Public Health att även om det är viktigt att kontrollera att du inte får i dig för stora mängder kolesterol, särskilt om du har tillstånd som exempelvis diabetes, är det inte så farligt som man tidigare trott.

När det kommer till fetthalt är det dessutom bäst att fokusera på kvalitet snarare än kvantitet. Bläckfisk innehåller en liten mängd mättat fett, vilket är fett som du bara bör äta med måtta. Men den innehåller också omega 3-fettsyror, som är mycket fördelaktiga för kroppen.

Du bör också tänka på att, som alla andra skaldjur, kan bläckfisk orsaka en allergisk reaktion. Detta beror på att det innehåller tropomyosin. Denna allergi är dock mindre vanlig än en allergi mot kräftdjur.

Om du är allergisk mot en viss typ av kräftdjur (krabbor, hummer, räkor) eller blötdjur (musslor, ostron, pilgrimsmusslor) rekommenderar vi att du först smakar en liten mängd bläckfisk för att se hur du reagerar på denna råvara. Du bör endast utföra detta test under råd och vägledning av en läkare.

skaldjur

Läs mer i den här artikeln: Kolesterol i fisk och skaldjur: Påverkar det din lipidprofil?

Ett sista tips för detta recept på stekt bläckfisk med vitlök

Som ni ser är det här receptet på stekt bläckfisk med vitlök väldigt enkelt att göra även om du är nybörjare i köket. Vi garanterar att du kommer att lyckas med att göra det, men vi vill dela med oss ​​av några tips för att göra det ännu enklare.

Först rekommenderar vi att du köper färsk bläckfisk istället för fryst. Färsk bläckfisk har en mycket mjukare konsistens. Var dessutom uppmärksam på tillagningstider. Du bör tillaga mindre bitar i 5 minuter och större bitar i 7 till 8 minuter.

Om du vill tillaga detta recept som förrätt kan du skära bläckfisken i ringar eller skivor innan du lägger dem i pannan. Om du gör det, stek dem i bara 3 till 4 minuter. Oavsett storleken på bläckfisken och hur länge du steker den, se till att oljan i stekpannan är väldigt het, och att du låter värmen stå på medel medan du steker bläckfisken.

Slutsats

Det är ingen dum idé att låta bläckfisk bli till en del av din kost eftersom det är en bra proteinkälla. Om du äter detta blötdjur med måtta och tillagar det omsorgsfullt, kan du med fördel inkludera det i din regelbundna kostplan tillsammans med andra näringsrika livsmedel som ägg, tofu, mager fisk, fet fisk, magert kött och baljväxter.

Så det enda som återstår nu är att ställa dig i köket och testa på detta fantastiska recept. Oavsett om du serverar denna rätt som förrätt eller som en del av en mer komplett måltid, kommer den definitivt att få dina matgäster att förälska sig i den!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Harvard Th Chan. School of Public Health. The nutrition source: cholesterol.
 • Manchester 1824. Allergy information for: squid (Todarodes pacificus). The University of Manchester. Octubre 2016.
 • McGee H. La cocina y los alimentos. Editorial Debate. 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.