Recept på mikrad svamp: snabbt och enkelt

Svampar har konsumerats i tusentals år och värdesätts fortfarande högt inom matlagning, både för den delikata smaken och för näringsvärdet. I dagens artikel ger vi dig ett snabbt och enkelt recept på mikrad svamp!
Recept på mikrad svamp: snabbt och enkelt
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är nog väldigt få personer som inte har letat efter ett enkelt, snabbt och även hälsosamt recept som garanterat kommer att bli en njutning för smaklökarna. I följande artikel delar vi med oss av ett recept på mikrad svamp! Det är helt enkelt svamp som du förbereder i en mikrovågsugn. Receptet blir klart på bara några minuter och är lättlagat samt väldigt gott. Läs vidare för steg för steg-instruktioner.

Den här rätten är en av de ofelbara rätter som du kommer att vilja laga varje dag. Vårt råd är att laga den som förrätt till kött eller fisk, eller som ett gott och nyttigt mellanmål!

Användning av svamp i matlagning

Att laga svamp i mikrovågsugn är ett snabbt, enkelt och hälsosamt sätt att introducera svamp i din dagliga kost. Även om svamp på botanisk nivå tillhör svampriket, är svamp grupperad med resten av grönsakerna på matnivå.

Det spelar ingen roll vilken sorts ätlig svamp som du väljer; oavsett om det är trumpetsvamp, kantareller eller kanske murklor, så är de alla låga i kolesterol, natrium och kalorier. Samtidigt så innehåller svampar många näringsämnen inklusive fibrer, kalium, koppar, selen, antioxidanter och även B-vitaminer.

Till matlagning så kan de förberedas på flera olika sätt och det finns ett stort antal recept när det kommer till tillagning. Du kan till exempel lägga till svamp i en omelett eller tillaga i en wokpanna, stekpanna eller lägga på grillen. Svamp är också mycket gott i både kött- och risgrytor.

Även om det inte är särskilt vanligt att förbereda svamp i mikrovågsugn, erbjuder mikron möjligheten att göra det på ett rent, snabbt och i allmänhet säkert sätt. Du behöver dessutom inte oroa dig för att hålla svampen under uppsikt eller blanda om då och då. Vi uppmuntrar dig att prova detta recept på mikrad svamp!

En person öppnar dörren på en mikro.
Användning av mikrovågsugn för matlagning är nästan alltid säkert, så länge man vidtar vissa försiktighetsåtgärder.

Recept på mikrad svamp

Mikrad svamp är en enkel och lätt rätt med en touch av extraordinär smak tack vare dressingen som man ringlar över svampen mot slutet. Så varsågod, här följer receptet!

Ingredienser som behövs för beredning

 • 400 gram färsk svamp
 • 3 vitlöksklyftor
 • Lite persilja efter smak
 • 3 matskedar extra jungfruolivolja
 • Saften av en halv citron
 • Salt och svartpeppar

Steg för steg-instruktioner

 • Det första steget är att skära av svampens fot och sedan rengöra svampen för att få bort all eventuell smuts. Du kan rengöra svampen genom att gnida den under vatten eller lätt gnugga med en borste. Rengör alla svampar, låt dem torka och ställ åt sidan.
 • Medan svampen torkar kan du börja tillaga dressingen genom att skala och skiva vitlöksklyftorna och hacka persiljan. Blanda dem tillsammans i en skål med olivolja, citronsaft, samt salt och peppar efter smak.
 • Nu är det dags att skiva svamparna och lägga dem i en mikrovågssäker form. Ringla sedan över hälften av dressingen.
 • Täck formen med en upp och nervänd tallrik och koka sedan på maximal effekt i ca 6 minuter. Om du föredrar din svamp mer genomkokt kan du låta dem tillagas i mikron ett par minuter till.
 • Salta och peppra innan servering och ringla över resten av dressingen.

Ett snabbt och enkelt alternativ: Recept på mikrad svamp med ost

Detta andra sätt att tillaga svamp i mikrovågsugn lyfter smaklökarna tack vare fetaostens kraftfulla smak som är en smakrik kombination med just svamp.

Ingredienser som behövs för beredning

 • 200 gram stora svampar
 • Extra jungfruolivolja
 • 200 gram fetaost
 • Salt och peppar
 • Oregano

Steg för steg-instruktioner

 • Börja med att tvätta svampen och se till att ta bort all eventuell jord och smuts. Var försiktig när du tar bort svampens fot så att den inte går sönder. Om foten är i gott skick kan den reserveras för användning i andra rätter, till exempel en risgryta eller pastasås.
 • Skär sedan osten i tärningar i ungefär samma storlek som svampen.
 • Lägg upp svampen på en mikrovågssäker form och fyll med osten. Krydda var och en med salt och peppar och häll lite olivolja på toppen. Sätt in i mikron och tillaga i 4 minuter på maximal effekt.
 • För att få ett ännu bättre resultat, låt formen stå kvar i mikron i tre minuter efter tillagning så att smakerna verkligen blandas ihop. Strö över lite oregano innan servering.
Svampar i en hög.
Svampar är mångsidiga och även hälsosamma. De har intressanta näringsegenskaper som är bra att inkludera i kosten

Mikrad svamp är ett bra sätt att inkludera grönsaker i din kost

Sammanfattningsvis kan mikrad svamp bli ett recept som du inkluderar i din dagliga kost. Att känna till enkla och varierade recept på tillagning av grönsaker är alltid till fördel, speciellt eftersom dietister rekommenderar att du äter massor av dem. När det gäller svampar har forskare inom hälsa kallat dem för källor till nyttiga föreningar för kroppen, samt lovordat deras näringsvärde.

En av fördelarna med svamp är dessutom att de kan smaksättas, antingen med aromatiska örter eller kryddor, hur du än föredrar, vilket utökar smakutbudet. Det betyder att du inte behöver bli uttråkad! Kryddor som passar bra till svamp är till exempel vitlök, persilja, basilika, koriander och oregano. Om du tycker om hetta kan du med fördel lägga till en nypa ingefära eller cayennepulver.

När du köper svamp är färskhet den bästa kvalitetsindikatorn. Svamp ska vara fast, fri från mögel och inte kännas fuktig vid beröring. Svamp håller sig bra i öppen papperspåse i kylen i ca 5 dagar. Före användning, tvätta med en trasa eller borste och skölj under vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cross G.A, Fung D.Y. The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical reviews in food science and nutrition. 1982. 16(4):355-81.
 • Géczi G, et al. No major differences found between the effects of microwave-based and conventional heat treatment methods on two different liquid foods. PLoS One. Enero 2013.8(1):e53720.
 • Organización Mundial de la Salud. Campos electromagnéticos & salud pública: Hornos microondas. Hoja informativa. Febrero 2005.
 • Valverde M.E, et al. Edible mushrooms: improving human health and promoting quality life. International Journal of Microbiology. Enero 2015. 376387.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.