De bästa örterna och kryddorna för hjärnan

Visste du att vissa örter och kryddor kan hjälpa dig att förbättra minnet? Lär dig mer i den här artikeln.
De bästa örterna och kryddorna för hjärnan

Senaste uppdateringen: 22 januari, 2019

Vissa läkemedel kan vara till utmärkt hjälp för hälsan, men vad som verkligen är bra för hjärnan är ibland naturliga produkter. Lär dig om de bästa örterna och kryddorna som förbättrar syretillförseln till hjärnan och förbättrar ditt minne.

Våra rekommendationer är också användbara om du lider av ångest eller behöver skydd mot hjärntumörer på grund av familjehistorik med dessa problem.

Örterna och kryddorna som är bra för hjärnan

Persilja och timjan

Både persilja och timjan innehåller apigenin – en flavonoid som hjälper till att stärka sammankopplingar mellan dina nervceller och stamceller.

Du kanske inte har hört talas om apigenin, men du har förmodligen hört talas om östrogen. Den kemiska sammansättningen hos dessa två beståndsdelar är väldigt lika, då östrogen spelar en viktig roll i utvecklingen av dina neuroner.

Apigenin ger samma positiva cellförändring som östrogen. Vissa forskare indikerar att en kost rik på apigenin kan influera bildningen av hjärnceller och bättre cellkommunikation. Persilja och timjan är som tur är de bästa örterna och kryddorna för att få i dig apigenin.

Utöver det kan kryddorna hjälper till att förebygga depression, Alzheimers och Parkinsons.

Kamomill

Te på kamomill

Vem har inte några kamomilltepåsar hemma? Om du verkligen gillar det har du nu fått ytterligare en anledning att dricka ditt favoritte. Kamomill är en av de bästa örterna och kryddorna i historien. Det är en välbeprövad och sann stresslindrare.

Det ger dig inte bara en känsla av fridfullhet och lugn, utan kan även hjälpa dig att reglera din ångest. Kamomill innehåller beståndsdelar som fäster sig vid receptorerna för vissa kemikalier i hjärnan, vilket minskar ångest.

Vi rekommenderar att du dricker en kopp kamomillte kvällstid innan du går till sängs. Det gör dig avslappnad så att du kan sova bättre.

Salvia

Vid minnesförlust kan det vara svårt att återhämta sig, men du kan fortfarande optimera ditt minne. Om du vill göra bra ifrån dig vad gäller inlärning och uppmärksamhet ska du göra salvia till en regelbunden del av din kost.

Men var försiktig när du överväger olika tillskott. Fråga alltid en läkare innan du tar tillskott med salvia eftersom det kan vara farligt för vissa, såsom personer med högt blodtryck.

Vitlök

Vitlök är bra för hjärnan

Vitlök är inte ett botemedel för hjärntumörer, oavsett vad man trodde i många år. Men vitlök kan döda cancerceller i hjärnan. Även om det kräver mycket fler vetenskapliga studier för att helt bevisas råder det inga tvivel om att vitlök borde läggas till på listan över örter och kryddor som kan hjälpa din hjärna och ditt minne.

Det bästa är att vitlök kan läggas till i kosten och användas för att krydda dina rätter samtidigt.

Mynta

Mynta är en av de bästa örterna och kryddorna som finns, så det borde alltid finnas i ditt kök. Om du jobbar hårt ska du äta mer mynta, då det är ett utmärkt sätt att förbättra minnet för friska vuxna.

Vidare är det ett vanligt botemedel för illamående. Du kan dricka det som ett te tillsammans med kamomill och lite honung. Efter 20 minuter kommer du märka att du får bättre långsiktigt och kortsiktigt minne, känner dig mer vaken och blir på bättre humör.

Om du föredrar smoothies för energi och näringsämnen kan du lägga till några färska myntablad i dina recept och njuta av den fräscha smaken.

Rosmarin

Rosmarin har många näringsämnen

Rosmarin har en rik eterisk arom, och enbart doften kan förbättra det prospektiva minnet för folk över 65. Det prospektiva minnet refererar till förmågan att komma ihåg specifika händelser eller uppgifter som kommer hända i framtiden, som möten med läkaren, årsdagar eller en födelsedag.

Om du vill förbättra ditt prospektiva minne kan du vända dig till rosmarin! Det har testats i jämförelsestudier med folk över 65 år i ett lavendeldoftande rum, bredvid vilket var ett rosmarindoftande rum och ytterligare ett utan doft alls.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sandhya, S., Kr, V., & Kumar, S. (2010). Herbs Used for Brain Disorders. Hygeia Journal for Drugs and Medicine (HYGEIA. J .D.MED).
  • Anekonda, T. S., & Reddy, P. H. (2005). Can herbs provide a new generation of drugs for treating Alzheimer’s disease? Brain Research Reviews. https://doi.org/10.1016/j.brainresrev.2005.09.001
  • Ho, Y. S., So, K. F., & Chang, R. C. C. (2010). Anti-aging herbal medicine-How and why can they be used in aging-associated neurodegenerative diseases? Ageing Research Reviews. https://doi.org/10.1016/j.arr.2009.10.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.