Recept på en utsökt valnötscrème caramel

De traditionella recepten på flan och crème caramel har inspirerat ett antal läckra och överraskande variationer, till exempel denna utsökta valnötscrème caramel
Recept på en utsökt valnötscrème caramel
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du behöver något sött för att avsluta en måltid för dina gästerna är en utsökt valnötscrème caramel det perfekta valet. Låt dig inte luras av dess enkelhet, för smaken är utsökt. Om du aldrig har vågat prova att tillaga crème caramel hemma är det dags att ta steget. Du kommer snabbt att se att detta recept är lättare än du tror. Är du redo?

Lätt och söt valnötscrème caramel

valnötscrème caramel
Crème caramel är en traditionell efterrätt som du kan göra i många olika varianter.

Crème caramel är en traditionell efterrätt som har gett upphov till många versioner. Det mest klassiska receptet består av mjölk, socker och ägg, som du bakar i en form i ett vattenbad.

Du kan välja mellan att smaksätta blandningen och lägga till andra ingredienser som frukt, kakor eller till och med sockerkaka. Genom att göra det kan du utveckla flera olika läckra desserter, som crème caramel med choklad, ananas eller apelsin.

Den version som vi kommer att presentera för dig idag innehåller valnötter. Dessa nötter är kända för sina otaliga näringsämnen och hälsofördelar. Dessutom ger de en överraskande smakkontrast och en mycket krämig konsistens när du gör din efterrätt med dem.

Det är ett väldigt enkelt recept att laga till! Allt du behöver göra är att blanda ingredienserna och låta dem baka i ugnen tills den når en perfekt konsistens, vilket gör detta till en idealisk dessert för speciella tillfällen och måltider.

Upptäck fler dessertalternativ i den här artikeln: Hälsosamma desserter: Tre du kan äta utan skuldkänslor

Ingredienserna för att laga en utsökt valnötscrème caramel

Följande ingredienser räcker för att göra 8 portioner:

 • 750 ml mjölk
 • 5 ägg
 • 200 gram socker
 • 100 gram skalade valnötter
 • 150 gram vaniljkakor
 • 1 tsk vaniljessens

För att förbereda karamellen till basen gör du så här:

 • 100 gram socker
 • 3 msk vatten

Hur du tillagar din valnötscrème caramel

 1. Sätt ugnen på 175 grader °C innan du börjar och ställ in en långpanna med vatten i den. Den måste vara tillräckligt stor för att få plats med din crème caramel inuti.
 2. Nästa steg är att förbereda karamellsåsen till basen. För att göra detta, ställ en kastrull på spisen och tillsätt socker och vatten. När kanterna börjar få en mörkare ton, rör om innehållet lite för att få en homogen blandning. Häll sedan snabbt karamellen i formens botten. Var försiktig så att du inte bränner dig.
 3. För att göra krämen, börja med att knäcka äggen i en skål. Blanda dem mycket försiktigt med sockret tills du får en mer eller mindre enhetlig smet. Tillsätt sedan mjölk och vaniljessens. Du bör undvika att vispa blandningen så att den inte får för många luftbubblor.
 4. Krossa kakorna och nötterna grovt med en stavmixer eller i en matberedare och blanda ner dem i de flytande ingredienserna.
 5. Häll blandningen i formen med karamellen och grädda den i vattenbadet i ugnen i ca. 45 minuter. För att veta om din valnötscrème caramel är klar, kan du sticka den med en tandpetare eller en vass kniv. Om den är ren när du drar ut den är desserten klar.
 6. Låt svalna lite och ställ in i kylen. För att få en perfekt efterrätt, låt den vila 24 timmar i kylen innan du serverar den.

För personer med laktosintolerans kan du använda laktosfri komjölk eller en vegetabilisk mandelmjölk. Dessutom kan du också använda glutenfria kakor om du vill kunna servera din dessert till personer med celiaki.

Hur du serverar din efterrätt

valnötscrème caramel
Var försiktig när du stjälper upp din valnötscrème caramel så att resultatet blir perfekt.

Valnötscrème caramel är en puddingliknande efterrätt som kommer att överraska och glädja dina gäster tack vare dess utsökta smak och konsistens. Detta kan dock förstöras om din efterrätt går sönder när du stjälper upp den inför serveringen. Smaken kommer förstås inte att påverkas, men presentationen blir inte lika vacker.

En viktig punkt för att förhindra att detta händer är att vänta tills puddingen är helt igenom kall innan du tar ut den ur formen. Att förvara efterrätten i kylskåpet i minst 6 timmar brukar hjälpa till att förhindra att den går sönder när du stjälper upp den.

Innan du ska stjälpa upp den kan du föra en tunn kniv runt kanterna. Du behöver inte nå hela vägen ner till botten eftersom den delen som sitter mest fast är toppen. Lägg sedan en platt tallrik över formen och vänd snabbt upp och ner på allt.

Ställ den på en plan yta och ta försiktigt bort formen. Om den fortfarande inte lossnar kan problemet bero på karamellen. För att komma till rätta med det, doppa ner formen i en skål med varmt vatten i 10 sekunder för att mjuka upp den. Torka sedan formen och försök vända den igen som tidigare.

En sista touch

När du har tagit ut din valnötscrème caramel från formen är det dags att servera den till dina gäster. Det finns många möjliga typer av tillbehör och dekorationer för att få den att se perfekt ut.

Ett alternativ är att servera den med vispad grädde eller lite chokladsås ovanpå. Du kan också skiva några jordgubbar eller bakade äpplen med kanel – detta är smaker som passar mycket bra till efterrätten.

Om du har mer tid kan du dekorera med några halverade, karamelliserade valnötter.

Du karamelliserar dem enkelt själv med lite vatten och socker, och när de är torra och svala, kan du strö dem på efterrätten. De ger lite extra sötma och en knaprig konsistens som kontrast.

Som du kan se är valnötscrème caramel en mångsidig dessert. Den passar utmärkt som en tjusig avslutning efter en måltid och kommer definitivt att överraska alla gäster.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.