Orsakerna till blockerade äggledare

Blockerade äggledare är ett tillstånd som är svårt att diagnostisera. Men när läkaren har kunnat ställa denna diagnos kan det behandlas. Läs mer i den här artikeln.
Orsakerna till blockerade äggledare

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Blockerade äggledare kan orsaka infertilitet hos kvinnor. Faktum är att man uppskattar att detta problem ligger bakom 10-25 % av alla infertilitetsfall hos kvinnor i västvärlden.

För att förstå dess medicinska betydelse är det viktigt att notera att äggledarna förbinder äggstockarna och livmodern. När de är blockerade kan ägget inte passera från äggstocken till livmodern.

Som ett resultat kan ägget och spermierna inte mötas. På grund av detta är befruktning omöjlig. Den goda nyheten är dock att detta tillstånd i många fall är reversibelt.

Huvudsakliga symptom på blockerade äggledare

kvinna med graviditetstest

En besvärlig aspekt av detta tillstånd är att det sällan ger upphov till några symptom. I många fall inser kvinnor först att det är ett problem när de inte kan bli gravida.

Men i vissa fall kan tillståndet orsaka milda symptom. Till exempel kan du uppleva måttlig smärta på ena sidan av buken. Detta händer dock endast vid en typ av blockering som man kallar hydrosalpinx.

Dessutom kan du uppleva symptom om det finns ett annat problem orsakar detta tillstånd, som endometrios. I de flesta fall upplever man dock inga uppenbara symptom till följd av blockerade äggledare.

Vad orsakar blockerade äggledare?

Normalt är det något annat tillstånd eller en skada som är orsaken till den blockerade äggledaren. Det finns flera hälsotillstånd som kan orsaka detta problem. Här är några av de vanligaste:

  • Salpingit. Detta orsakar inflammation i äggledarna och är resultatet av en infektion. Dessa strukturer är mycket ömtåliga och de kan täppas till eller skadas.
  • Hydrosalpinx. Detta är vanligtvis resultatet av en infektion som klamydia eller gonorré. I det här fallet är fimbriae i slutet av äggledarna blockerade. Dessa är nödvändiga för att ägget ska nå äggledarna från äggstocken.
  • Pyosalpinx. Denna typ av inflammation uppstår eftersom det finns var i äggledarna. Detta skapar en blockering, och om den brister kommer det att skapa en böld i bäckenet.
  • Endometrios. Med detta tillstånd växer en del av livmoderslemhinnan utanför livmodern. Det kan vara en del av detta som blockerar äggledarna.
  • Bäckenkirurgi. Denna typ av operation kan också leda till en blockering av äggledarna.
  • Medfödd blockering. Ibland föds man med blockerade äggledare.
  • Som följd av kirurgi. Detta kan hända om man har genomgått en operation med tubal ligament.

Hur påverkar det fertiliteten?

Som vi nämnde tidigare gör blockerade äggledare befruktning omöjlig. Denna blockering hindrar ägget från att träffa spermierna. Därför kan du inte bli gravid.

Det är viktigt att klargöra saken. Alla blockeringar är inte lika allvarliga. Det finns två typer:

  • Total blockering. Befruktning är omöjlig eftersom ägg och spermier inte kan mötas.
  • Partiell blockering. I det här fallet är befruktning svårt, men inte omöjligt. Vissa ägg kan passera genom blockeringen, så det är fortfarande möjligt att träffa på spermierna.

I många fall är bara en äggledare blockerad. I dessa situationer kan ägget passera genom en av ledarna. Därför är sannolikheten mindre att du blir gravid, men det är fortfarande möjligt.

Diagnos av blockerade äggledare

Förutom att de blockerade äggledarna inte ger symptom kan blockeringen också försvinna av sig själv. Detta gör diagnosen svårare. Som ett resultat måste en specialist utföra följande tester:

  • Röntgentest. Det vanligaste alternativet är hysterosalpingogram, eller HSG. Specialisten injicerar vätska i äggledarna och utför sedan ett röntgentest för att se om vätskan fortsätter att rinna eller stannar vid blockeringen.
  • Sonohysterogram. Detta är ett ultraljudstest, och tillvägagångssättet är mycket likt det föregående alternativet.
  • Laparoskopi. För detta test sätter specialisten in en liten kamera i din kropp och utforskar äggledarnas tillstånd.

En laparoskopi är det mest avgörande testet eftersom de andra testerna kan ge oklara resultat, eller till och med med helt missledande och felaktiga resultat. Men denna procedur är invasiv och rekommenderas därför inte alltid. Om läkaren inte är säker på testresultaten kan denna göra om testet och komplettera resultaten med din medicinska historia.

Behandling

narkossköterska

För att behandla blockerade äggledare behöver du en operation. Det finns flera typer av operationer. Din läkare väljer den som är bäst för typen och platsen för blockeringen, och med hänsyn till ditt allmäntillstånd.

Följande är de olika typerna av operationer:

  • Salpingektomi. Specialisten utför denna operation om du har hydrosalpinx, vilket är när äggledarna är fyllda med vätska. Detta för att underlätta provrörsbefruktning.
  • Fimbrioplastik. Läkaren utför denna operation om den del av äggledaren som är blockerad är nära äggstocken. Målet med denna operation är att återuppbygga fimbrierna i äggledarna.
  • Selektiv tubal kanylering. Specialisten väljer detta alternativ om blockeringen är nära livmodern. Det går till så att man för in en nål eller ett rör i äggledaren för att ta bort blockeringen.
  • Tubal reanastomos. Om blockeringen kommer sig av en sjukdom, eller om läkaren måste ta bort en tubal ligering, kommer de att använda denna metod. Detta gör att de kan ta bort blockeringen av det igensatta området och ansluta de friska sektionerna.

Operationerna utförs genom laparoskopi eller öppen bukkirurgi. De innebär att du måste läggas in på sjukhus, och återhämtningstiden varierar från fyra till sex veckor.

Möjlighet till graviditet efter behandling

Framgången för behandlingen beror på omfattningen och platsen för blockeringen. Din fertilitet kommer också att bero på din ålder, kvaliteten på din partners spermier och graden av skada på äggledarna.

Den minst riskfyllda operationen är laparoskopi, eller titthålskirurgi. Vidare finns det alltid en risk för utomkvedshavandeskap. Detta händer när det befruktade ägget fäster sig utanför livmodern.

Ibland är det nödvändigt att genomgå mer än en procedur för att behandla detta problem och bli fertil igen. Man får vanligtvis vänta 12 till 18 månader innan man kan se om behandlingen varit framgångsrik.

Om proceduren är framgångsrik kommer de flesta kvinnor att kunna bli gravida flera gånger. Men om det misslyckas kommer specialisten att rekommendera IVF eller annan assisterad reproduktionsteknik.

Slutsats

När en kvinna genomgår ett kirurgiskt ingrepp för att avlägsna en obstruktion av äggledarna, bör hon informera sin läkare så snart hon blir gravid. Detta eftersom att läkaren måste kontrollera att det inte är ett utomkvedshavandeskap.

Blockerade äggledare behöver inte innebära att permanent hinder för dig att bli gravid. Dessutom är behandlingen mycket ofta framgångsrik. Och i de fall som den inte är det, finns det andra alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campos, M. C., del Risco Mateos, Y., Campos, R. M., Lastra, A. V., & Barroso, R. L. (2007). Embarazo ectópico intraligamentario y piosálpinx contralateral. Medisan, 11(4).
  • Zapata, B., Ramírez, J., Pimentel, J., Cabrera, S., & Campos, G. (2015). La cirugía pélvica y el ectópico previo en la epidemiología del embarazo ectópico. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(1), 27-32.
  • Johnson Vela, R., & Valenzuela Zúñiga, S. (1994). Diagnóstico y tratamiento de la infertilidad femenina causada por obstrucción tubaria. Rev. mex. radiol, 107-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.