7 symtom på endometrios du behöver känna till

Det är viktigt att lära sig att identifiera symtomen på endometrios för att kunna få en tidig diagnos och undvika allvarliga komplikationer.
7 symtom på endometrios du behöver känna till

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Endometrios inträffar i kvinnor i en barnafödande ålder och kan till och med yttra sig efter att en kvinna har fått sin första menstruation. De allvarligaste symtomen dyker upp mellan 25 och 35 års ålder. Sjukdomen har inget botemedel men det finns vissa behandlingar som kan förbättra livskvaliteten. Idag ska vi tala om olika symtom på endometrios som du måste känna till.

Fysisk träning och att behålla en hälsosam kosthållning är nödvändigt för att se till att medicinska procedurer fungerar effektivt. Utöver en utväxt i livmoderns vävnad och omgivande områden har endometrios även andra symtom som kan indikera att det är dags att besöka din gynekolog.

Väldigt smärtsamma menstruationer

I många fall är ovanligt smärtsamma kramper under mensen ett tidigt symtom på endometrios. Vid endometrios kan cellerna i livmoderslemhinnan även hittas utanför livmodern och nära äggstockarna, urinblåsan eller tarmen.

När du får din mens och gör dig av med insidan av livmodern fördrivs det vaginalt. Kvinnor som har endometrios upplever blödningar och inflammation där endometriala celler hittas, vilket skapar ännu mer smärta. Ibland har smärtan inte någon tydlig orsak. Menssmärtor är tyvärr en del av livet för kvinnor, men var uppmärksam på om du känner mer smärta än vanligt.

Beskriv dina symtom till din gynekolog för att analysera orsaken så att denne kan guida dig mot den bästa behandlingen.

Smärta vid samlag

Smärta vid samlag

Eftersom endometrios kan ha en effekt på olika organ i bäckenområdet kan sexuell kontakt med det inflammerade området göra ont. Det är få kvinnor som känner till detta symtom, och de blir istället rädda för att någonting annat är fel med dem när de får ont.

Kom ihåg att sex är meningen att ge dig njutning – aldrig smärta. Om du känner smärta är det för att det är någonting som inte står rätt till. Få kvinnor lyckas dock tillskriva det till endometrios. Hur kan man veta om det verkligen är relaterat till denna sjukdom? Hur kan man veta om besvären inte är normala?

Några kännetecken vid smärta som kopplas till endometrios är:

  • Cyklisk smärta
  • Stark smärta
  • Smärtan blir gradvis värre
  • Det liknar smärtan man känner under mensen
  • Vanliga värktabletter hjälper inte

Infertilitet är ett symtom på endometrios

Ett annan smått kännbart symtom på endometrios är att det kan göra det svårt att bli gravid. Flera kvinnor som är infertila upptäcker att de har endometrios. Kronisk inflammation i bäckenet kan förebygga embryot från att inplantera sig i livmodern . Lyckligtvis, om det är orsaken till din infertilitet, kan det behandlas.

Du måste ha tålamod och en hel del självkontroll. Se till att du ser din gynekolog och följer alla instruktionerna de ger dig vad gäller medicinering.

Tarmproblem och smärta under mensen

På grund av var tarmen sitter i relation till ditt bäcken påverkas den ofta av endometrios. Under mensen kan den endometriala lesionen på dina tarmar orsaka inflammation och smärta, såväl som följande symtom:

  • Gas
  • Uppsvällningar
  • Väldigt starka kramper
  • Blodig avföring
  • I allvarliga fall, förstoppning

Om du upptäcker något av dessa symtom, uppsök en läkare på en gång.

Smärtsam urinering

Precis som dina tarmar sitter även urinblåsan i området som påverkas av endometrios. Du kan komma att uppleva mer smärta när du urinerar eller till och med upptäcka blod i urinen. I allvarliga fall kan endometrios äventyra urinledaren, den som forslar urin från njurarna till din urinblåsa, och det i sin tur kan även komma att påverka dina njurar.

Kronisk smärta i bäckenet

Som vi förklarade i början kan symtomen på endometrios komma att involvera flera organ i bäckenområdet och utvecklas under loppet av flera år. Allteftersom tiden går kan du komma att uppleva kontinuerlig smärta, inte bara när du har din menstruation .

Tillståndet är känt som kronisk smärta i bäckenet och det kan komma att ha en allvarlig påverkan på din livskvalitet.

Var uppmärksam på symtom på endometrios

Slutligen, lämna inte åt morgondagen det du kan få gjort idag. Om du upptäcker något av dessa symtom på endometrios, lita på dina instinkter och sök behandling. Om du väntar för länge kan du komma att upptäcka att det kommer emellan dig och din vardag. Det forskas kontinuerligt om detta tillstånd, och det finns hjälp att få.

Dessutom kan det äventyra din framtida hälsa om du inte lyssnar på vad din kropp försöker berätta för dig. Nöj dig inte med att bara behandla den inledande smärtan och obehaget.

Det är bäst att attackera det verkliga problemet från början och göra allt du kan för att det inte ska bli värre.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.