Orsaker till telogent effluvium och behandlingar

Telogent effluvium är en form av håravfall som uppstår efter svår stress eller traumatiska händelser. Det kan drabba vem som helst.
Orsaker till telogent effluvium och behandlingar

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2022

Telogent effluvium är en typ av märkbart håravfall som främst är förknippat med stress och traumatiska händelser. Det är inte samma sak som alopecia areata och tenderar att drabba fler kvinnor än män.

Det är en form av håravfall som uppstår efter svår stress eller traumatiska händelser. Det kan drabba vem som helst, både män och kvinnor i alla åldrar. Man ser dock att det förekommer oftare hos unga kvinnor.

För att behandla det på rätt sätt, försök att hitta de faktorer som ligger bakom det. Vilka är möjliga orsaker och tillgängliga behandlingsalternativ? Här är allt du behöver veta.

Orsaker till telogent effluvium

Detta tillstånd är en typ av alopeci som uppstår när hårsäcken har en specifik skada som hindrar dess utveckling och tillväxtcykel. Håravfall av denna typ är vanligtvis tillfälligt och därför bör du inte förväxla det med alopecia areata.

I allmänhet är det normalt att tappa upp till 100 hårstrån om dagen. Det är dock möjligt att tappa upp till 300 hårstrån istället för bara cirka 100 när detta tillstånd inträffar, som beskrivs i ett dokument från Harvard Health Publishing. Det finns flera möjliga triggers. Bland dem kan vi nämna:

 • Stress eller traumatiska händelser: Episoder av stress förändrar hårsäckens tillväxt och därför sker en minskning av hårets täthet. Det kan ta två till tre månader från det att hårsäcken skadas innan håravfallet visar sig. Ett stort antal hårsäckar kan bli påverkade under denna tid.
 • Feber eller infektionssjukdomar.
 • Undernäring, antingen på grund av hälsoproblem eller otillräckligt intag av vissa livsmedel. Som regel återhämtar man sig till sitt normala tillstånd när man hanterat sin undernäring.
 • Efter kirurgi.
 • Postpartum telogent effluvium är en av de vanligaste orsakerna hos kvinnor som har genomgått en graviditet. Början av moderskapet orsakar ofta känslomässig utmattning och i vissa fall stress. Varaktigheten av tillståndet beror på orsaken och hur snabbt personen börjar behandla det eller åtgärda de bakomliggande orsakerna.
 • Kraftig borstning eller för stramt sittande håruppsättningar.
Kal fläck på grund av telogent effluvium
Episoder av svår stress och undernäring är de främsta bakomliggande orsakerna för telogent effluvium.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Att undvika håravfall: fem tips för en frisk skalp

Diagnos

En läkare kan ställa diagnos efter en fysisk undersökning och frågor under en konsultation. Läkaren kan föreslå ett “dragprov” för att kontrollera hur avancerat håravfallet är. Det består av att försiktigt dra i håret för att bedöma dess kvalitet.

Dessutom måste läkaren också ta ett blodprov för att utesluta andra möjliga associerade orsaker. Den slutliga diagnosen kan dock läkaren ställa med hjälp av digital trikoskopi, som beskrivs i en artikel publicerad i International Journal of Trichology..

Vikten av att diagnostisera tillståndet

Detta är ett reversibelt tillstånd med begränsad påverkan på personen. Samråd med en specialist är det bästa steget att ta när det gäller att förhindra att tillståndet blir värre.

Först och främst måste den drabbade bli diagnostiserad och orsaken fastställd. Därefter ska en läkare kunna vägleda patienten genom att föreslå en behandlingsplan som är individuellt framtagen. Kom ihåg att du måste börja behandla hårsäcken för att återaktivera dess tillväxt och stoppa hårförlusten så snart som möjligt vid de första tecknen på telogent effluvium.

Så fort du sätter igång det kommer tillväxtfasen att visa sig med fint, kort hår som med tiden blir tjockare tills det återgår till sin vanliga längd och tjocklek. I allmänhet är denna process långsam och kan ta upp till 12 månader.

Vilka är behandlingsalternativen för telogent effluvium?

Som nämnts beror behandlingen av telogent effluvium till stor del på vad som utlöser det. I allmänhet behöver du en läkares utlåtande för att välja mellan alternativen. Dessutom är det avgörande att ta itu med den bakomliggande orsaken.

Skölj håret ofta

Man rekommenderar också att patienten sköljer håret ofta – minst tre gånger i veckan – för att ta bort alla gamla hårstrån som kommer att falla av med tiden. Denna åtgärd kommer att korta ner separationsfasen och påskynda tillväxtfasen.

Kost och kosttillskott

Enligt en genomgång av studier publicerade i Dermatologic Therapy är vitaminbrist inte den enda bristen som kan leda till telogent effluvium. Ett eventuellt kaloriunderskott eller ett underskott av andra viktiga näringsämnen, som fettsyror, mineraler och proteiner, spelar också en roll i sjukdomsbilden.

Därför bör man anpassa kosten och vid behov ta till kosttillskott. Din läkare kan vägleda dig i riktning mot rätt näring, beroende på fallet.

Läkaren skriver ut ett recept
Brist på viktiga näringsämnen kan också leda till överdrivet håravfall. Anpassa därför din kost och ta till kosttillskott vid behov.

Minoxidil

Användningen av lotioner som minoxidil, som verkar direkt på hårsäcken, kan hjälpa till att stimulera hårväxten. Det finns dock inga bevis för effekten av denna produkt mot tillstånd som telogent effluvium. Det tolereras emellertid väl och har anmärkningsvärda fördelar mot hårsjukdomar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Melatonin och dess roll för att hantera fetma

Melatonin

Melatonin som man tar oralt kan vara till hjälp. Faktum är att det är effektivt för att reglera sömncykeln, fungerar som en antioxidant och reglerar hårcykeln genom att verka på hårväxten i låga doser.

Blodplättsrik plasma (PRP)

Senare studier, som t.ex en publicerad i International Journal of Trichology, visar fördelarna med en innovativ behandling för håravfallssjukdomar: blodplättsrik plasma (PRP). Det finns än så länge bara ett fåtal bevis för att det är effektivt mot telogent effluvium, men resultaten är lovande.

Behandlingen, som är förbehållen i de fall då andra behandlingsalternativ inte fungerar, består i att man tar ut en del av patientens blod. Blodet bearbetas sedan i en centrifug för att separera blodplättarna från de naturliga tillväxtfaktorerna.

Därefter applicerar specialisten denna plasma på hårbotten med hjälp av mikroinjektioner för att stimulera hårväxten. Proceduren tar bara 45 minuter och är inte invasiv.

Telogent effluvium: Vad bör man känna till?

I allmänhet tappar vi alla hår varje dag (cirka 100 hårstrån). Håravfall kan dock öka onormalt i fall av trauma, stressepisoder eller undernäring. Det är viktigt att avgöra om det handlar om telogent effluvium för att kunna sätta in lämplig behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Malkud, S. (2015). Telogen Effluvium: A Review. JOURNAL OF CLINICAL AND DIAGNOSTIC RESEARCH. https://doi.org/10.7860/jcdr/2015/15219.6492
 • Rebora A. Telogen effluvium: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2019;12:583‐590. Published 2019 Aug 21. doi:10.2147/CCID.S200471
 • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
  Available in https://www.health.harvard.edu/a_to_z/telogen-effluvium-a-to-z
 • Gizlenti, S., & Ekmekci, T. R. (2013). The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28(7), 878–881. https://doi.org/10.1111/jdv.12188
 • McDonald KA, Shelley AJ, Colantonio S, Beecker J. Hair pull test: Evidence-based update and revision of guidelines. J Am Acad Dermatol. 2017;76(3):472‐477. doi:10.1016/j.jaad.2016.10.002
 • Jain N, Doshi B, Khopkar U. Trichoscopy in alopecias: diagnosis simplified. Int J Trichology. 2013;5(4):170‐178. doi:10.4103/0974-7753.130385
 • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51‐70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
 • Suchonwanit P, Thammarucha S, Leerunyakul K. Minoxidil and its use in hair disorders: a review [published correction appears in Drug Des Devel Ther. 2020 Feb 10;14:575]. Drug Des Devel Ther. 2019;13:2777‐2786. Published 2019 Aug 9. doi:10.2147/DDDT.S214907
 • Fischer TW, Slominski A, Tobin DJ, Paus R. Melatonin and the hair follicle. J Pineal Res. 2008;44(1):1‐15. doi:10.1111/j.1600-079X.2007.00512.x
 • Verma K, Tegta GR, Verma G, Gupta M, Negi A, Sharma R. A study to compare the efficacy of platelet-rich plasma and minoxidil therapy for the treatment of androgenetic alopecia. Int J Trichol 2019;11:68-79

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.