Hur man hanterar håravfall under amningen

Håravfall under amningen orsakas faktiskt av något som alla kvinnor går igenom efter graviditeten. Vi visar dig några knep för att hantera den här situationen.
Hur man hanterar håravfall under amningen

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kvinnor kan uppleva håravfall när de ammar sina barn. Det är emellertid inte amningen i sig som orsakar detta, utan det är snarare en process som sammanfaller med amningstiden. Förändringar i kroppen under graviditeten och perioden efter den är orsaken till det betydande håravfall som vissa kvinnor upplever. Här kan du läsa mer om hur du hanterar håravfall under amningen.

Normalt tappar du mellan 50 och 100 hårstrån varje dag. Under de 3 första månaderna efter att du har fött barn tappar du mycket mer hår. Det är däremot en myt att det skulle bero just på själva amningen.

Orsaker till håravfall under amningen

Det är naturligt att håret faller ut. Det är faktiskt en del av den naturliga hårcykeln. Tillväxtfasen varar mellan 2 och 3 år och är asynkron, vilket innebär att inte allt hår växer ut samtidigt, och faller heller inte av samtidigt.

Under cykeln befinner sig 90% av hårstråna i tillväxtfasen och mellan 10% och 15% befinner sig i en vilofas. Det är det vilande håret som faller ut och nytt börjar växa.

Det är alltså normalt att tappa hårstrån. Det förekommer dock en förändring av den normala cykeln under graviditeten och under tiden efter förlossningen. Hormonerna som kroppen utsöndrar under graviditeten påskyndar hårväxten och får mindre hår att falla ut.

Efter att du fött ditt barn tappar du de hårstrån som inte föll ut under graviditeten. Detta fenomen, som inom medicinen kallas Telogen effluvium, är helt normalt och reversibelt.

Trick för hur man hanterar håravfall under amning

Även om du inte kan stoppa håravfall under amningen eftersom det är en normal process, kan du minimera det genom att följa några enkla och säkra tips för att ta hand om ditt hår under denna tid.

1. Ät tillräckligt med vitamin B

Vitamin B6 har många positiva effekter för håret. Enligt Palafox Virgil hjälper ett oralt intag av vitamin B6 till att minska håravfall. Du bör dock samråda med din läkare för dessa tillskott.

Kom ihåg att vitamin B är en hel grupp vitaminer, som innefattar vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 ​​(pyridoxin) och B7 (biotin). B9 går också under namnet folsyra och B12 kallas kobalamin.

B6, B7 och B12 är de mest kända för sina hårvårdande egenskaper. Dessutom fyller de alla viktiga roller i kroppen. Bland annat är de involverade i att utvinna energi från mat.

B vitaminer

Läs också den här artikeln: Komplexa B-vitaminer: Fördelar och funktioner

2. Hur man hanterar håravfall under amningen: Ät bättre

För att minska håravfall under amningen är det också viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt din kost. Om du inte tar något tillskott eller extra vitaminer kan du öka din konsumtion av vitamin B genom att inkludera det i din kost.

Det finns många livsmedel som innehåller dessa vitaminer. Främst innehåller fisk mycket B12. En av de mest rekommenderade är sardiner med 8,9 mikrogram vitamin B12 per portion.

Baljväxter (linser, bönor och limabönor) innehåller mellan 444 och 482 mikrogram vitamin B9 eller folsyra per portion. Under normala förhållanden bör man äta cirka 400 mikrogram varje dag.

Lever och njure och andra typer av inälvsmat från nötkreatur innehåller också höga doser av B-vitaminer. I 100 gram lever finns det hela 80 mikrogram vitamin B12.

3. Massera hårbotten

Se till att du gör detta grundligt. Först måste du veta vilken typ av hår du har, i avseende på om det är torrt eller fett. Genom att massera det kan du stimulera talgkörtlarna som hjälper till att hålla huden frisk.

Om du har fett hår, som producerar mycket talg, bör du massera med handflatan så att du inte stimulerar körtlarna. Om du har torrt hår, kan du utföra massagen med fingertopparna. Massera på detta sätt försiktigt i cirklar i 2 eller 3 minuter.

Håravfall under amningen: kvinna kliar sig i håret
Du kan massera hårbottnen som ett sätt att motverka håravfall.

Vi tror att du kommer att tycka om den här artikeln: Säsongsbetonat håravfall: varför händer det på hösten?

4. Hur hanterar jag håravfall under amningen: Hur är det med skönhetsbehandlingar?

Under denna period är det bäst att använda milda och vårdande produkter, med ett neutralt pH-värde. Om du vill färga håret är det bäst att prata med en hårspecialist om det.

Kom ihåg att hårbotten går igenom en känslig fas under denna period, och färgämnen, schampon och balsam innehåller kemikalier som kan påverka hårets hälsa.

Håravfall under amningen är tillfälligt

Detta är hur som helst vanligen en tillfällig och normal fas för alla kvinnor som nyligen har fött barn. Men om du tycker att det har pågått för länge eller att håravfallet är för omfattande kan det dock vara en bra idé att rådfråga en hudläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.