Säsongsbetonat håravfall: varför händer det på hösten?

Säsongsbetonat håravfall inträffar vanligtvis under hösten. Det bör dock inte vara en orsak till oro eftersom det oftast inte beror på ett hälsoproblem. Detta är en helt normal process som egentligen inte handlar om förlust av hår, utan om förnyelse.
Säsongsbetonat håravfall: varför händer det på hösten?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Visste du att säsongsbetonat håravfall är vanligare under hösten? Det bör dock inte vara en källa till oro. Det är oftast helt normalt. Precis som träden tappar sina löv, så tappar människan en del hår under höstens förnyelseprocess.

Om du tappar mer hår under hösten beror det antagligen på att det är en del av ett arv från våra däggdjursförfäder. Faktum är att alla däggdjur tappar en del av sitt hår under den här säsongen. Sedan går allt tillbaka till det normala.

Vi kallar processen att tappa mer hår under hösten för “säsongsbetonat håravfall.” Det påverkar alla människor, men de som har långt hår märker det mest. Vissa människor blir oroliga när det händer och försöker få i sig fler vitaminer och andra kosttillskott. Detta är emellertid varken nödvändigt eller effektivt.

Säsongsbetonat håravfall

En kvinna har händerna fulla av hår efter duschen.

Oavsett vilken säsong vi är i, så tappar alla människor – både män och kvinnor – kontinuerligt hår. Under normala förhållanden är mellan 12 och 15% av vårt hår under ständig förnyelse. Därför förlorar vi cirka 80-100 hårstrån per dag.

Detta betyder att vi förnyar hela vårt hår på fyra år. Det finns dock tillfällen då förlusten är större. Detta är vanligtvis under hösten, men det är inte ovanligt att det också händer under våren.

Denna förnyelseprocess har bara ett undantag: nyfödda. Bebisar föds med ett slags fluff som försvinner helt efter deras tredje eller fjärde månad i livet. Det är då deras riktiga hår börjar växa.

Vad orsakar säsongsbetonat håravfall?

I princip är alla däggdjur evolutionärt betingade att byta päls som förberedelse för vintern. Detta beror på att kallt väder kräver förnyat hår som klarar låga temperaturer. Således är detta det första skälet till att vi tappar mer hår under hösten.

Håravfall är också en del av en naturlig fysiologisk förnyelseprocess där säsongen faktiskt spelar en faktor. Hår dör till exempel vanligtvis på våren, men det tar upp till tre månader för det att lossna. Den här tajmingen råkar sammanfalla med hösten, vilket är varför man har som mest håravfall under denna säsong.

På liknande sätt påverkar variationen i ljus och antalet soltimmar också håravfall. Sammantaget leder dessa faktorer till en variation i utsöndring av melatonin och prolaktin. Konsekvensen är en förändring i hårets telogena effluvium, vilket leder till att det lossar.

Myter och fakta

Kvinna sköljer håret med öl.

Det finns förstås en del myter som handlar om denna sorts håravfall. Vissa påstår till exempel att det påverkar kvinnor mer än män. Detta är dock inte sant. Vad som händer är att kvinnor vanligtvis har längre hår och därför märks det helt enkelt mer.

Andra påstår att man måste vara öm och varsam när man borstar håret för att förhindra håravfall, eller att man inte kommer tappa hår om man låter bli att fläta det. Båda påståendena är falska, eftersom håret lossnar för att det praktiskt taget redan är löst. Allt hår som inte ingår i det här håravfallet har en rot som sitter fast ca 6 mm under hårbotten. Därför är det mycket svårt att dra bort de hårstråna.

Så finns det också de som hävdar att ett vitamintillskott förhindrar håravfall under hösten. Men detta är också falskt. Detta eftersom att denna process inte sker på grund av en vitaminbrist, utan helt enkelt av en naturlig fysiologisk förändring.

När du ska oroa dig

Så låt oss vara tydliga: säsongsbetonat håravfall är inte en förlust, utan en förnyelse. Håret som vi tappar under hösten växer tillbaka av sig självt på ungefär tre till fyra månader. Därför finns det inget behov av någon särskild behandling eller förändring i vår rutin. När ett hårstrå lossnar, beror det bara på att det redan finns ett annat som trycker ut det.

Den bästa åtgärden är att tvätta håret ofta och borsta dagligen. På det här sättet kommer det gradvis att lossa. Om du bara borstar håret då och då, kommer löst hår att samlas på huvudet och lossa på samma gång. Du kommer då tro att du tappar mycket mer än du borde.

Slutligen bör håravfall under hösten endast vara oroande om det verkligen är extremt, eller om du fortsätter att förlora det efter att säsongen är över. I dessa extrema fall är det alltid en bra idé att gå till en hudläkare som bättre kan bedöma situationen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.