Sju tips för att sakta ned håravfall

Dina vanor, ditt näringsintag och din genetik är faktorer som kan påverka huruvida du tappar hår. Vi har dock några tips som kan hjälpa dig att sakta ned håravfall.
Sju tips för att sakta ned håravfall

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Håravfall är mindre vanligt hos kvinnor än hos män, och är en naturlig process som dyker upp i takt med att åren går, men vissa drabbas tidigare än andra. Det går dock att sakta ned håravfall, och vi ska berätta hur.

Är du en av de personer som märkt av att mer hår faller ur än vanligt? Om så är fallet rekommenderar vi att du följer dessa tips för att sakta ned processen.

Sakta ned håravfall

När man är ung kan man tappa 50-80 hårstrån om dagen. Detta sker eftersom livscykeln hos varje strå är 2-7 år. Efter att ha slutfört en cykel bildar varje hårsäck ett nytt hårstrå inom tre månader.

Dålig kost, vissa sjukdomar och behandlingar, nervositet, stress, hormonförändringar och genetik är några av anledningarna till håravfall. Även externa saker som varmt väder, kemikalier och locktänger bidrar till problemet.

Sju effektiva tips

1. Massera skalpen

Massera skalpen dagligen

“Att massera skalpen hjälper till att förebygga håravfall”

Detta är det enklaste du kan göra för att förebygga håravfallDet kräver inga pengar om du inte vill, men du kan applicera mandelolja eller andra eteriska oljor.

Daglig massage av skalpen förbättrar blodcirkulationen och aktiverar funktionen hos hårsäckarna. Massage är dessutom mycket avslappnande och skönt, speciellt om någon annan gör det åt dig.

2. Gnugga in löksaft

Att gnugga löksaft på skalpen innan du går och lägger dig och låta den verka över natten är väldigt bra. Skölj bort den på morgonen för att undvika att lukten sätter sig.

Ingredienser

 • 1 lök
 • 2 dl vatten

Tillredning

 • Mixa en skalad lök med vattnet. Kör det i flera minuter tills resultatet är helt jämnt.
 • Du kan även göra samma sak med vitlökssaft och ingefära. Båda är likvärdiga lökfsaften. Använd dock bara en i taget och blanda dem inte.

3. Sköljning med potatisvatten kan hjälpa dig att sakta ned håravfall

Ett annat alternativ som kommer hjälpa dig att sakta ned håravfall är potatis- och rosmarinvatten. Det är relativt billigt och enkelt att göra, och du kan tvätta håret med det utan att behöva skölja efteråt.

Ingredienser

 • 3 potatisar
 • Rosmarinblad (välj själv hur mycket)
 • 1 liter vatten

Tillredning

 • Skiva potatisen och blanda i en kastrull med vattnet och rosmarinen. Koka upp och sila sedan blandningen innan du låter den vila.
 • Tvätta håret som vanligt och använd blandningen som ursköljning (rumstempererad) varje dag. Hur mycket av ingredienserna du behöver skiljer sig beroende på hur mycket hår du har.

4. Applicera aloe vera

Aloe vera för håret

“Aloe vera har fantastiska fördelar för att sakta ned håravfall”

Gör en saft med aloe vera och kokosolja för att stärka håret. Applicera den i håret, låt sitta i en halvtimme och tvätta sedan ur med schampo och balsam.

Ingredienser

 • 1 aloe vera-blad
 • 3 droppar kokosolja

Tillredning

 • Ta ett aloe vera-blad, skala det för att komma åt gelén och tvätta den noggrant.
 • Blanda sedan gelén med kokosoljan. När du fått en jämn smet applicerar du den från rot till topp.
 • Du kan ersätta kokosoljan med mandel- eller olivolja i enlighet med dina preferenser. Oroa dig inte över lukten från aloe vera, för oljan kommer dölja den.
 • Upprepa behandlingen en gång i veckan.

5. Ät mer protein för att sakta ned håravfall

Att lägga till fler proteinrika livsmedel i din dagliga kost kan hjälpa dig att sakta ned håravfall. De flesta av livsmedlen som är rika i protein innehåller även vitamin B12, som stärker håret.

Kom ihåg att ditt näringsintag är vad som möjliggör korrekt funktion hos kroppen. Detta inkluderar tillräcklig produktion av kollagen och andra beståndsdelar som är viktiga för hårhälsan.

6. Sänk din stress

Stress kan leda till håravfall. Försök att ägna dig åt fysiska aktiviteter som vandring, simning, cykling eller sporter du gillar i minst 30 minuter om dagen. Yoga kan också hjälpa dig att minska stress.

Tala med en person du litar på eller en specialist när du upplever stress. Ett annat alternativ för att minska din ångest, nervositet och stress är att dricka örtteer, såsom med kamomill.

7. Ta vitaminer

Många börjar ta vitaminer när de blir vuxna. Vitamin A är en antioxidant som stimulerar talgkörtlarna i skalpen. B-vitamin hjälper till med melaninproduktionen, vilket i sin tur stimulerar blodcirkulation.

Vitamin E förbättrar i sin tur också cirkulationen och håller hårsäckarna friska och aktiva.

Det är inte nödvändigt att spendera massor av pengar eller tid på att sakta ned håravfall. Det må finnas bra kommersiella produkter, men naturen erbjuder sina egna effektiva alternativ.

Följ bara dessa tips för att skapa vanor som håller håret på plats. Genom att göra det kommer det se mycket bättre ut långt upp i åldrarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.