Ta hand om din skalp: 5 tips för skinande hår

Att borsta håret varje dag är viktigt för att stimulera cirkulationen. För att försegla hårsäckarna och göra det mer skinande rekommenderar vi att du genomför din avslutande sköljning i duschen med kallt vatten.
Ta hand om din skalp: 5 tips för skinande hår

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Vackert hår kan vara kort eller långt, tjockt eller tunt, men en aspekt som allt vackert hår delar är glans. Att ha skinande, mjukt hår gör att du ser frisk och levande ut. I dagens artikel ska vi dela med oss av några av sätten du kan ge håret näring och ta hand om det bättre för att få skinande hår.

Borsta dagligen för skinande hår

Din mormor kanske någon gång sade till dig att borsta håret 100 gånger innan du går till sängs. Idag låter detta råd som början på en saga, men talesättet innehåller ett vetenskapligt faktum: när du varsamt borstar håret upprepade gånger stimulerar det cirkulationen i skalpen och distribuerar de naturliga oljorna, vilket verkar fuktgivande från rot till topp.

Du bör välja en borste med naturliga strån för bästa resultat eftersom de är mer hälsosamma för skalpen och dessutom är mer behagliga.

Börja med att borsta från pannan och bakåt, och gör samma sak från nacken och uppåt. Det bör ge en behaglig, avslappnande känsla. Bara två minuters borstning räcker, och snart kommer du märka av de fantastiska resultaten.

Lent-långt-hår

Massera din skalp

Vi antydde det i det tidigare tipset eftersom din skalp är mycket viktig för att ha skinande och friskt hår. Tryck fingertopparna mot skalpen och rör dem i små cirklar med lätt tryck. Börja runt din panna och gå långsamt bakåt och nedåt mot nacken.

Du kan göra det när som helst under dagen när du känner spänningar i huvudet, eller göra det i samband med att du borstar håret.

Schampo

Använd kokosolja

  • Utan tvivel hjälper vegetabiliska oljor till att återfukta håret naturligt utan att tillföra några kemikalier som normalt finns i schampon och balsam (som dessutom bara utlovar kortsiktiga resultat).
  • Problemet med vegetabiliska oljor är dock att de ger ditt hår ett flottigt och ovårdat utseende på grund av deras höga fettinnehåll.
  • Lösningen är att använda kokosolja istället, eftersom den trots sin oljiga textur väldigt lätt absorberas och reglerar talgproduktionen naturligt.
  • Du kan applicera den direkt efter att du har tvättat håret. Applicera den bara mitt i håret och sedan nedåt mot topparna.
  • Använd en väldigt liten mängd.
  • Borsta sedan håret så att oljan distribueras jämnt.
Kokosolja

Skölj med vinäger

Ett annat bra knep är att använda vinäger som ett balsam. Vinäger tillför inte bara glans och näring till håret, utan reglerar även det naturliga pH-värdet, som ofta ändras när du använder kemiska produkter i håret Du kommer behöva en del äppelcidervinäger blandad med tre delar vatten. Låt sitta i någon minut innan du sköljer.

Oroa dig inte över doften av vinäger eftersom den försvinner när håret torkar. Om den verkligen stör dig kan du prova att tillsätta några droppar av din eteriska favoritolja i blandningen.

Ät nyttiga fetter

Avokado-är-ett-nyttigt-fett

Skinande hår är resultatet av bra näringsintag. Fetter är nyckeln till att uppnå detta resultat, men du bör endast äta den bra typen av fetter som tillhandahåller näringsämnen till hud och hår.

Vilka är de?

Glöm inte att dricka gott om vatten under hela dagen, framförallt på morgonen. Friskt och skinande hår är associerat med friska njurar och när du dricker vatten hjälper det håret från insidan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.